Dnevne zakonodajne novosti / 23. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
KSJS poziva k umiku predlagane prenove plačnega sistema
Tema dneva

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) pozivajo vlado k umiku pred tednom dni predlagane prenove plačnega sistema, ker ukinja enotni plačni sistem. Kot so zapisali, od vlade pričakujejo, da bo v pogajanjih v celoti spoštovala že podpisane dogovore s sindikati in delovala v skladu z ratificiranimi mednarodnimi pogodbami. Sindikalisti ostro nasprotujejo možnosti, da delodajalci sami v svojih aktih uvajajo nova delovna mesta in jim sami določajo višino plače.(več)

Kampanja Samo ja pomeni ja napreduje v zbiranju podpisov in širitvi razprave
Predstavniki Inštituta 8. marec so predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu ja pomeni ja včeraj predstavili v Mariboru. Z dosedanjim potekom zbiranja podpisov so zadovoljni, s kampanjo pa poskušajo poleg uvajanja zakonodajnih sprememb tudi širiti razpravo o nesprejemljivosti spolnega nasilja.(več)

SD zaradi situacije z gostinci za sejo odbora DZ za gospodarstvo
Stranka SD bo zaradi nejasnosti, povezanih s pogoji za delovanje gostincev, ki v zadnjih tednih burijo panogo, zahtevala izredno sejo odbora DZ za gospodarstvo, po potrebi pa tudi izredno sejo DZ. "Na nas se obračajo številni jezni gostinci," je pojasnil poslanec SD Soniboj Knežak.(več)

Civilna iniciativa na državno tožilstvo zaradi onesnažene vode v Anhovem
Civilna iniciativa Danes je pristojno državno tožilstvo seznanila s svojimi ugotovitvami glede oskrbe s pitno vodo v Anhovem. Po lanskem onesnaženju pitne vode na črpališču Močila so namreč med drugim ugotovili, da je imelo črpališče le dovoljenje za črpanje tehnične vode, poteklo pa je konec lanskega leta.(več)

Združenje Frank: Tuji sodni postopki primerljivi s slovenskimi
Potem ko je hrvaško ustavno sodišče v začetku meseca zavrnilo tožbe bank zaradi domnevno spornih posojil v frankih na Hrvaškem in so v ZBS ocenili, da ti postopki niso primerljivi s slovenskimi, v Združenju Frank trdijo nasprotno. "Sodni postopki hrvaškega, španskega in poljskega vrhovnega sodišča so visoko relevantni za slovenske," so poudarili.(več)

Papirnica bo morala dvorec Goričane oktobra 2025 prepustiti ljubljanski nadškofiji
Ljubljansko višje sodišče je potrdilo sodbo okrajnega sodišča, po kateri lahko Papirnica Goričane dvorec Goričane uporablja le še do oktobra 2025, nato pa ga mora prepustiti lastnici, Nadškofiji Ljubljana, je poročal Dnevnik. Zavrnilo je pritožbo papirnice ter potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča iz maja 2019.(več)

Zakonodaja o evropskem mehanizmu za okrevanje začela veljati
V petek je začela veljati evropska zakonodaja o mehanizmu za okrevanje v vrednosti 672,5 milijarde evrov, ki bo v pomoč članicam EU pri spoprijemanju z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije novega koronavirusa. Članice lahko Evropski komisiji odslej uradno posredujejo nacionalne načrte, na podlagi katerih bodo črpale sredstva.(več)

Bruselj z načrtom za sinergije med civilno, obrambno in vesoljsko industrijo
Evropska komisija je včeraj predstavila akcijski načrt za sinergije med civilno, obrambno in vesoljsko industrijo. Namen tega je dodatno podpreti tehnološke prednosti Evrope in njeno industrijo. Komisija napoveduje enajst ukrepov, ki med drugim ustvarjajo okvir za krepitev sinergij in medsebojnega bogatenja, na primer na področju digitalnih tehnologij, oblakov in procesorjev.(več)

Dogovor z Združenim kraljestvom o ribolovnih kvotah do konca marca
Evropska komisija pričakuje, da bo mogoče dogovor z Združenim kraljestvom o količinskem ulovu rib po brexitu doseči do konca marca. Ministri držav članic, pristojni za ribištvo, so se o tem včeraj pogovarjali prek video povezave, Slovenijo je zastopala v. d. generalne direktorice direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.(več)

Predsedovanje Svetu EU: Zakonodaja EU se sprejema po različnih postopkih
V EU se zakonodajni akti sprejemajo po različnih zakonodajnih postopkih glede na vrsto in vsebino zakonodajnega predloga. Največ zakonodajnih aktov EU skupaj sprejmeta Evropski parlament in Svet EU, v posebnih primerih lahko zakonodajni akt sprejme samo ena institucija.(več)