Dnevne zakonodajne novosti / 20. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
DZ potrdil interventne zakone, vlada omejila gibanje
Tema dneva

DZ je na izredni seji po nujnem postopku sprejel prvi paket zakonov, s katerimi naj bi omilili posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim bo država z interventnim zakonom priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce napotili na čakanje na delo doma. Za samozaposlene bo veljal odlog plačila socialnih prispevkov. Podjetja imajo na voljo tudi administrativne razbremenitve ter enoleten odlog odplačevanja posojil. Začasno se ustavlja tek rokov v sodnih in upravnih zadevah, poseben zakon pa zagotavlja tudi nemoteno oskrbo s hrano.(več)

Prepovedano gibanje na javnih površinah, razen izjem
Z današnjim dnem je prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Odlok, ki ga je včeraj sprejela vlada, predvideva nekatere izjeme, ki med drugim posameznikom dovoljujejo dostop do službe, lekarn, bolnišnic ali trgovine z živili. Dovoljen je tudi dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin. Za družine oz. skupna gospodinjstva omejitev na eno osebo sicer ne velja.(več)

Ministrom in državnim sekretarjem najvišji plačni razred
Ministri in državni sekretarji nove vlade bodo imeli najvišje možne plače, kot po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Za državne sekretarje na ministrstvih je tako določen 61. plačni razred, za ministre pa 64., je pred včerajšnjo sejo vlade pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.(več)

Večina opozicije nenaklonjena podelitvi izrednih pooblastil vojski
Večina opozicijskih strank za zdaj ni naklonjena predlogu o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. V SD in LMŠ sicer želijo predvsem več informacij o tem, zakaj bi bil tak ukrep potreben. Bodo pa predlog podprli v SNS.(več)

Inšpektorat opozarja na pasti sporazumnega prenehanja zaposlitve
Na Inšpektoratu RS za delo delavce opozarjajo, naj ne podpisujejo sporazumov o prenehanju pogodbe o zaposlitvi, če tega ne želijo, saj bodo ostali brez nadomestila za brezposelnost in z izjemo tistih, ki se upokojujejo, tudi brez odpravnine. Svetujejo še, naj ne podpisujejo praznega lista papirja, ki se pozneje lahko uporabi proti njihovi volji.(več)

Inšpektorji bodo poostrili nadzor v podjetjih
Inšpektorat RS za delo je v zadnjih dneh prejel več prijav, da delodajalci v svojih delovnih procesih ne izvajajo predvidenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom ali pa so ti pomanjkljivi. Prav tako je več prijavljenih kršitev delovne zakonodaje. Zato bodo inšpektorji poostrili nadzor, so sporočili z inšpektorata.(več)

Delodajalci morajo o delu na domu obvestiti inšpektorat za delo
Delodajalci morajo o nameravanem organiziranju dela na domu v času epidemije širjenja koronavirusa obvestiti Inšpektorat za delo RS. Obseg obveščanja sicer ni predviden, priporočajo pa, da poleg seznama zaposlenih pošljejo še opis dela in predvideno trajanje dela na domu, pri tem pa lahko navedejo, da bo potekalo do izteka izjemnih okoliščin.(več)

Kulturno ministrstvo ne bo pripravilo samostojnega interventnega zakona
Na ministrstvu za kulturo so v odzivu na pismo, ki ga je Skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi naslovila na ministra Vaska Simonitija s pozivom, naj v času pandemije koronavirusa sprejme interventne ukrepe, zapisali, da je v teh dneh na prvem mestu zdravje vseh. Zapisali so, da se zavedajo težav, da pa samostojni interventni zakon ni predviden.(več)

Delo v DZ nastopilo pet novih nadomestnih poslancev
Državni zbor je na začetku včerajšnje izredne seje sprejel sklep, da bodo funkcije nadomestnih poslancev opravljali Andrej Černigoj (NSi), Leon Merjasec (SDS), Mihael Prevc (NSi), Mojca Škrinjar (SDS) in Elena Zavadlav Ušaj (SDS). Potrdil je tudi poslanska mandata Maši Kociper (SAB) in Janiju Möderndorferju (SMC).(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni
Odlok o podaljšanju veljavnosti dovoljenj oziroma spričeval osebam, ki opravljajo varnostno kritične naloge v železniškem prometu
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih
Pravilnik o določanju cen zdravil za uporabo v humani medicini
Odločbe sodišč
VSRS Sklep VIII Ips 35/2019 - transformacija pogodbe o zaposlitvi za določen čas v pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas - reparacijski zahtevek - avtorski honorar - vštevanje o...
VSRS Sodba III Ips 2/2020 - vzajemno neizpolnjena dvostranska pogodba - insolventnost dolžnika - začetek stečajnega postopka - nemožnost izpolnitve - veljavnost pogodbe - odst...
Gradiva v obravnavi DZ
Letno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije za leto 2019 in Ocena stanja za leto 2019, EPA 1077-VIII
Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018, EPA 1082-VIII
Ostali dokumenti
Obvezne razlage in pojasnila o uporabi Odvetniške tarife