Dnevne zakonodajne novosti / 12. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Danes obeležujemo mednarodni dan mladih
Tema dneva

V Sindikatu Mladi plus so pred mednarodnim dnevom mladih opozorili na problem brezposelnosti in prekarnosti mladih. Oba pojava sta po besedah predsednice sindikata Tee Jarc močno prepletena, v praksi pa mlade potiskata v socialno izključenost, ogrožata njihovo zdravje, krepita njihovo ekonomsko odvisnost in jim ovirata razvoj lastnih potencialov. Varuh človekovih pravic zagovarja večje vključevanje mladih v procese odločanja, na izzive mladih kmetov kot nosilcev razvoja podeželja pa  je opozorilo tudi ministrstvo za kmetijstvo.(več)

Kacin: Koronska mobilna aplikacija predvidoma dostopna z 19. avgustom
Mobilna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi z novim koronavirusom bo dostopna še ta mesec - različica za androidne naprave bo predvidoma na voljo z 19. avgustom, za naprave z Ios operacijskim sistemom pa do konca avgusta, je na včerajšnji novinarski konferenci potrdil vladni govorec Jelko Kacin.(več)

Unovčenih za skoraj 50 milijonov evrov turističnih bonov
Do 9. avgusta so upravičenci deloma ali v celoti unovčili 361.232 turističnih bonov v vrednosti 49,7 milijona evrov, je sporočila finančna uprava. Daleč največ bonov je bilo izkoriščenih v Občini Piran, sledita Kranjska Gora in Bohinj.(več)

Slovenija oddala vlogo za finančno podporo v okviru sheme Sure
Slovenija je oddala formalno vlogo za finančno podporo v okviru instrumenta Sure za pomoč pri zaščiti delovnih mest in delavcev zaradi novega koronavirusa. V njej je navedla ukrepe čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in druge v skupni višini 1,1 milijarde evrov.(več)

Pri noveli zakona o kmetijstvu pripombe predvsem na novo opredelitev statusa kmeta
Ministrstvo za kmetijstvo je v javni obravnavi predlagane novele zakona o kmetijstvu prejelo pripombe 15 fizičnih oseb in nevladnih organizacij. Prispele pripombe so raznolike, večkrat je izpostavljena opredelitev statusa kmeta ter spremembe pri prodaji kmetijskih pridelkov. Pripombe bodo, kot so pojasnili za STA, v prihodnjih tednih pregledali.(več)

V LMŠ in Levici pozivajo Pivčevo k odstopu z mesta ministrice
Opozicijski LMŠ in Levica po tem, ko je poslanska skupina DeSUS pozvala predsednico stranke Aleksandro Pivec k odstopu z vrha stranke, Pivčevo pozivata tudi k odstopu z mesta ministrice. Če tega ne bo storila, kot možnost vidijo tudi interpelacijo. V SD in SAB dogajanja niso komentirali, v SNS pa zahteve po odstopu ocenjujejo kot pretirane.(več)

PSS s pomisleki nad Hojsovo zahtevo po reviziji nekaterih preiskav NPU
V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) so včeraj izrazili pomisleke nad pravno dopustnostjo usmeritev in navodil ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa v delu, ki se nanaša na zahtevo po reviziji nekaterih že zaključenih preiskav NPU. Pripravili so pravno mnenje, iz katerega izhaja, da "so usmeritve in navodila pravno nedopustna".(več)

Revizija pri razpisu za Hotel Brdo pokazala napake glede zahtevanih referenc
Državna revizijska komisija je v postopku pravnega varstva pri oddaji javnega naročila za prenovo Hotela Brdo delno ugodila revizijskemu zahtevku družbe Dema Plus. Ugotovila je, da je naročnik ravnal v nasprotju z zakonom glede zahtevanih referenc. Komisija je zato te zahteve razveljavila.(več)

Kangler: Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengen
Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengensko območje, ker bo tako lažje že na zunanji meji Evropske unije preprečevati ilegalne migracije, je poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler po včerajšnjem sestanku s hrvaško kolegico Terezijo Gras v Ilirski Bistrici.(več)