Dnevne zakonodajne novosti / 8. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Računsko sodišče več občinam izreklo mnenje s pridržkom
Tema dneva

Računsko sodišče je revidiralo pravilnost poslovanja občin Zagorje ob Savi, Krško, Kamnik, Jesenice, Sežana in Radovljica v zvezi z delovanjem občinskih svetov, sredstev za reprezentanco in uporabo službenih plačilnih kartic v letih 2015-2017. Pri tem je vsem izreklo mnenje s pridržkom. Večina občin je že med postopkom sprejela popravljalne ukrepe, od Občine Radovljica pa je sodišče zahtevalo še predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati popravljalni ukrep za odpravo ugotovljene nepravilnosti.(več)

Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje, s tem lahko dobi pomoč
Črna na Koroškem je glede na odredbo, ki je začela veljati včeraj, razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. To pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Razglasitev pa ne pomeni nobene omejitve gibanja, je dodal.(več)

V prihodnjih dveh letih izobraževalnemu resorju za 152 milijonov več denarja
Predlog sprememb proračuna za leto 2021 za izobraževanje, znanost in šport predvideva 2,5 milijarde evrov oziroma 152 milijonov več, kot je bilo sprva predvideno. Podoben znesek je predviden v proračunu 2022, je na seji odbora za izobraževanje povedal državni sekretar Damir Orehovec. Brezplačni vrtec za drugega otroka naj bi zaživel septembra 2021.(več)

Ob opozicijskih kritikah predloga proračunov tudi čez odbor za zdravstvo
Po večurni razpravi in kritikah opozicijskih poslancev o zadolževanju bodočih generacij ter diskriminatornem deljenju denarja se je odbor za zdravstvo seznanil s predlogom rebalansa proračuna za 2021 ter predlogom proračuna za 2022. Rebalans sredstva za zdravstvo dviguje za 334 milijonov evrov na 528. Za 2022 je predvidenih 294 milijonov evrov.(več)

DZ o novem ministru in PKP5 predvidoma prihodnji četrtek
Kolegij predsednika DZ Igorja Zorčiča bo jutri odločal o sklicu izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog petega protikoronskega zakona in potrjevali novega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška. Predlagano je, da bi bila seja prihodnji četrtek, 15. oktobra.(več)

Predlog za širitev angleškega servisa STA brez zadostne podpore
Odbor DZ za kulturo ni podprl predloga spremembe zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki poročanje STA o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah v Sloveniji širi še na njen angleški servis. Predlog so julija po skrajšanem postopku vložili poslanci Levice. Glasovanje na odboru je bilo sicer devet glasov za in enako število proti.(več)

Furs na eDavkih menja strežniški certifikat
Finančna uprava RS (Furs) na portalu eDavki menja strežniški certifikat, zato podjetja, ki se z eDavki povezujejo prek lastnih aplikativnih rešitev, poziva, naj preverijo in po potrebi zamenjajo korensko potrdilo. Za zavezance, ki do portala dostopajo prek brskalnikov, zamenjava stražiškega certifikata ne bo prinesla nobenih sprememb.(več)

Odločanje o Janševi odškodninski tožbi preneseno na kranjsko sodišče
Vrhovno sodišče je odločanje v tožbi predsednika SDS in premierja Janeza Janše, ki zaradi sojenja v zadevi Patri od države, nekdanje tožilke in štirih sodnikov zahteva odškodnino v višini več kot 900.000 evrov, preneslo s celjskega na kranjsko sodišče, je poročalo Delo.(več)

Evropski parlament ambicioznejši pri zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov
Evropski poslanci so včeraj podprli cilj o 60-odstotnem zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 v primerjavi z letom 1990. S tem so se zavzeli za ambicioznejši cilj, kot ga predlaga Evropska komisija. Slovenski evroposlanci iz vrst EPP ta cilj ocenjujejo kot previsok, medtem ko so v političnih skupinah S&D in liberalcev zadovoljni.(več)

Ameriški tehnološki velikan dosegel dogovor o poravnavi z Brusljem
Ameriški tehnološki velikan Broadcom je sklenil dogovor o poravnavi z Evropsko komisijo v preiskavi suma kršitve pravil konkurence. Za poravnavo so se odločili po tem, ko je komisija že med preiskavo tehnološkemu velikanu naložila protimonopolne ukrepe, kar sicer le redko stori pred koncem preiskave.(več)