Dnevne zakonodajne novosti / 23. januar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Delodajalčevo neplačevanje na aplikaciji
Tema dneva

Zaposleni lahko odslej na svojih mobilnikih preverjajo, ali jim delodajalec plačuje prispevke za socialno varnost. To namreč omogoča mobilna aplikacija eDavki, ki ima sicer skupno skoraj 30 uporabnih funkcionalnosti. Kot so navedli na Finančni upravi RS, bodo zavezanci, ki si bodo na mobilne telefone naložili brezplačno aplikacijo in ki jim delodajalec v preteklem mesecu ni obračunal in/ali plačal prispevkov za socialno varnost, dobili obvestilo o tem na telefon. Obvestilo bodo prejeli tudi, če bo aplikacija zaprta.

Šrot bo moral plačati 51 milijonov odškodnine
Nekdanji prvi laški pivovar Boško Šrot, ki na Dobu prestaja zaporno kazen, bo moral Pivovarni Laško Union plačati več kot 51 milijonov evrov odškodnine, je včeraj pisal portal Siol. Pivovarna je namreč po informacijah portala po osmih letih pravdanja zmagala v odškodninski tožbi proti Šrotu. Na podlagi te tožbe naj bi Pivovarna na Okrajno sodišče v Celju že vložila tudi predlog za izvršbo zoper Šrota in družinsko podjetje Atka-Prima, s katero jima bo poskušala odvzeti vse njuno premoženje. Na sodišču so za STA povedali, da je zadeva trenutno v fazi ugovora zoper sklep o izvršbi, na podlagi katerega je okrajno sodišče odločilo o predlogu za nadaljevanje izvršbe z drugim sredstvom.

Podpora novim pravilom o nepoštenih praksah
Novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič podpira spremenjena določila o nepoštenih praksah, ki so začela veljati z januarjem in ki so na pobudo trgovcev deležna ustavne presoje. Ustavne presoje sicer ne komentira, pričakuje pa, da bo sodišče z odločitvijo počakalo na izid sprejemanja evropske direktive o nepoštenih praksah. Nova direktiva naj bi bila sprejeta še v mandatu tega sklica Evropskega parlamenta, predvidoma aprila. Naš zakon o kmetijstvu po pojasnilih Janje Kokolj Prošek s kmetijskega ministrstva ne odstopa bistveno od direktive, zakon pa bo treba popraviti v delu, ki se nanaša na plačilne roke.

Vavčerji za spodbudo podjetjem
Slovenski podjetniški sklad letos začenja nov program spodbud malih vrednosti za mikro, mala in srednje velika podjetja, in sicer bo podjetjem prek vavčerjev sofinanciral določene storitve. V petih letih bo na voljo skupno 22,5 milijona evrov. Prvi vavčerji bodo predvidoma objavljeni ta petek, in sicer za sofinanciranje stroškov za pridobitev certifikatov kakovosti ter za sofinanciranje stroškov s postopki za zaščito intelektualne lastnine. Februarja bo predvidoma sledil razpis za pomoč pri internacionalizaciji, med drugim za tržne raziskave, udeležbo v gospodarskih delegacijah in na sejmih v tujini ter za srečanja s podjetji v tujini.

Mastercardu 570 milijonov kazni
Bruselj je podjetju za procesiranje plačil s kreditnimi in plačilnimi karticami Mastercard, ki ga preiskuje že leta, naložil plačilo 570 milijonov evrov kazni zaradi oviranja konkurence. Kot je Evropska komisija pojasnila že v leta 2015 objavljenem stališču, Mastercardova pravila bankam preprečujejo, da bi ponudile nižje medbančne provizije trgovcem na drobno v državi članici EGS, v kateri so provizije morda višje. Trgovci tako ne morejo uživati ugodnosti nižjih provizij drugje, prav tako je lahko ovirana čezmejna konkurenca med bankami, kar pomeni kršitev evropskih protimonopolnih pravil ter škodo tako za potrošnike kot trgovce.

Veliki petek naj bo praznik za vse Avstrijce
Odobritev velikega petka kot praznika samo za pripadnike nekaterih cerkva v Avstriji pomeni diskriminacijo na podlagi vere, ki pa je s pravom EU prepovedana, je odločilo Sodišče EU. Kot so sporočili s sodišča, je v večinsko katoliški Avstriji veliki petek dela prost dan samo za pripadnike nekaterih protestantskih cerkva, vključno s cerkvijo augsburške veroizpovedi. Namen posebne ureditve je bil pripadnikom teh cerkva omogočiti prakticiranje njihove veroizpovedi na ta praznik, ne da bi se morali z delodajalcem dogovoriti za koriščenje dopusta. Če na ta dan delajo, pa jim poleg plačila za delo pripada tudi dodatno nadomestilo, kar po razsodbi zdaj velja za vse delavce.(STA)