Dnevne zakonodajne novosti / 26. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče zavrglo oceno ustavnosti posega v omrežnine
Tema dneva

Ustavno sodišče je zavrglo dva poskusa sprožitve ocene ustavnosti določil zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki so s posegom v omrežnine znižali cene elektrike. Zavrglo je tako zahtevo Sindikata delavcev energetike Slovenije kot pobudo Agencije za energijo. Sindikat ni izkazal ogroženosti pravic delavcev, ki naj bi jo neposredno povzročila izpodbijana oprostitev plačevanja omrežnin. Pravnega interesa pa nista izkazali tudi agencija kot sektorski regulator niti njena direktorica.(več)

Sklep DZ o prepovedi referenduma o nakupu boxerjev ni v neskladju z ustavo
Ustavno sodišče je odločilo, da sklep državnega zbora, ki je prepovedal referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ni v neskladju z ustavo. Presojo ustavnosti je zahtevala Levica, ki je zahtevala tudi zakonodajni referendum, ker da je načrtovani nakup osemkolesnikov predrag.(več)

Imenovani direktorji finančnih uradov s petletnim mandatom
Finančna uprava RS (Furs) je v skladu z novelo zakona o finančni upravi imenovala direktorje finančnih uradov v svoji sestavi. Imenovani so za dobo pet let, večina je mandat nastopila že prejšnji teden. Ta določba pred kratkim prenovljenega zakona je sicer v presoji na ustavnem sodišču.(več)

Janša predsednika DZ obvestil o odstopu kmetijskega ministra
Predsednik vlade Janez Janša je predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča včeraj obvestil o odstopu kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, so sporočili iz kabineta predsednika vlade in DZ. Ministru bo funkcija prenehala, ko se bo DZ na seji seznanil z odstopom.(več)

Inštitut 8. marec od DZ pričakuje sprejem zakona za odpravo škodljivih ukrepov oblasti
Predstavniki Inštituta 8. Marec so včeraj v DZ vložili okoli 10.000 podpisov podpore zakonu za odpravo škodljivih ukrepov vlade. Od nove vlade pričakujejo, da bo sprejem tega predloga, ki so ga pripravili v civilni družbi, njena prva poteza, takoj za tem pa naj se "lotijo RTVS in tega, kar se dogaja tam", je dejala direktorica inštituta Nika Kovač.(več)

V DZ tretjina sedanjih poslancev, med ostalimi tako nova imena kot nekateri že znani obrazi
V devetem sklicu DZ bo, kot kažejo delni neuradni izidi nedeljskih parlamentarnih volitev, delo nadaljevala tretjina sedanjih poslancev. A tudi vsi ostali novoizvoljeni poslanci v politiki niso novinci, nekateri so že opravljali poslansko funkcijo, nekateri so bili aktivni na lokalni ravni, spet drugi so znani obrazi iz različnih sfer družbe. Število izvoljenih žensk je rekordno.(več)

Državno financiranje bo prejemalo kar deset neparlamentarnih strank
Zakonodaja strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov, omogoča financiranje iz državnega proračuna. Na prejšnjih volitvah so bile do teh sredstev upravičene štiri neparlamentarne stranke. Tokrat bo, sodeč po neuradnih rezultatih Državne volilne komisije, financiranje prejemalo kar deset strank, ki niso prestopile praga DZ.(več)

Zdravniku Miloševiču zaradi nedovoljenega prejemanja daril in pranja denarja tri leta zapora
Okrožno sodišče v Ljubljani je radiologa Zorana Miloševiča spoznalo za krivega nedovoljenega sprejemanja daril in pranja denarja. Prisodilo mu je tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni. Sodišče pa ni sledilo predlogu tožilstva in Miloševiču ni izreklo prepovedi opravljanja zdravniške dejavnosti. Obramba je že napovedala pritožbo.(več)

Krašovec od države zaradi neupravičenega pregona terja 700.000 evrov odškodnine
Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, ki je bil po treh sojenjih oproščen napeljevanja h goljufiji na škodo evropskih sredstev v višini 1,77 milijona evrov v zadevi Betnava, zaradi neupravičenega kazenskega pregona in štirimesečnega neupravičenega bivanja v zaporu od države terja 700.000 evrov odškodnine, piše Večer.(več)

Evropska komisija predlaga širitev pooblastil agenciji Eurojust
Evropska komisija je predlagala širitev pooblastil evropskega urada za pravosodno sodelovanje Eurojust, ki bi tej agenciji dalo zakonsko podlago za zbiranje, hrambo in izmenjavo dokazov o vojnih zločinih. Preiskavam vojnih zločinov v Ukrajini pa se bo pridružilo tudi mednarodno kazensko sodišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi tehničnih pogojev za izmenjavo elektronskih obvestil z informacijskim sistemom za vročanje
Pravilnik o službeni izkaznici uradnih oseb Finančne uprave Republike Slovenije
Pravilnik o službenih živalih v policiji
Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole
Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2022–2030 (ReNPSV22–30)
Resolucija o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030 (ReZrIS30)
Zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027 (ZFSŠI27)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep VIII DoR 10/2022-6, VIII DoR 13/2022-7 - predlog za dopustitev revizije - imenovanje ravnatelja - delovne izkušnje - vzgoja in izobraževanje - dopuščena revizija - ugoditev predlogu
UPRS Sodba III U 142/2021-12 - COVID-19 - začasni ukrepi v času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) - začasno čakanje na delo - nadomestilo plače - povračilo izplačanih stroškov - po...
Sodba Splošnega sodišča (deseti razširjeni senat) z dne 9. februarja 2022.#Sped-Pro S.A. proti Evropski komisiji.#Konkurenca – Zloraba prevladujočega položaja – Trg storitev železniškega tovornega prometa – Sklep o zavrnitvi pritožbe – Člen 7 Uredbe (ES) št. 773/2004 – Razumni rok – Interes Unije za nadaljnjo preučitev pritožbe – Določitev najprimernejšega organa za preučitev pritožbe – Merila – Očitna napaka pri presoji – Sistemske ali splošne pomanjkljivosti v zvezi s spoštovanjem pravne države – Nevarnost kršitve pravic pritožnika v primeru zavrnitve pritožbe – Obveznost obrazložitve.#Zadeva T-791/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Letno poročilo Sveta za radiodifuzijo za obdobje 2021/2022 (oktober 2021 - april 2022), EPA 2696-VIII
Ostali dokumenti
Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi s pomočjo zaradi dviga cen energentov