Dnevne zakonodajne novosti / 9. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Nov poziv k zakonski konverziji kreditov v frankih
Tema dneva

Združenje Frank in njegovi podporniki so poslance še enkrat pozvali k potrditvi predloga zakona o konverziji kreditov v švicarskih frankih v evrske, ki ga je vložil državni svet. Opozorili so na smernice EU glede razlage in uporabe direktive o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah in na potencialno negativne posledice nesprejema zakona za državo ter na po njihovem mnenju sporno prakso slovenskih sodišč. Pred kratkim so pisali tudi pravosodni ministrici Andreji Katič in jo med drugim opozorili na dve nedavni sodbi Sodišča EU.(več)

Združenje bank kritično do aktivnosti DS v povezavi z Združenjem Frank
Združenje bank Slovenije (ZBS) je po petkovi novinarski konferenci, ki sta jo skupaj organizirala Združenje Frank in državni svet, ostro kritiziralo aktivnosti DS. Te so po mnenju bančnega združenja zunaj njegovih ustavno določenih pristojnosti, DS pa je zlorabljen za pozive sodiščem glede ustrezne razlage pravnih aktov.(več)

Predlog zakona o podnebni politiki prihaja v javno obravnavo
Ministrstvo za okolje in prostor je po besedah ministra Simona Zajca končalo s pripravo zakona o podnebni politiki. Predlog prihaja v javno obravnavo, Zajc pa se nadeja široke podpore javnosti. Z zakonom se bo Slovenija med drugim zavezala k ogljični nevtralnosti do leta 2050.(več)

Ta teden v DZ: Dodatek za delovno aktivnost in izbrisi v bankah
Ta teden bo med drugim zaznamovala razprava o predlagani ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, o čemer je na matičnem odboru pričakovati burno polemiko. Težak zalogaj bo tudi obravnava skoraj 80 dopolnil k predlogu zakona o izbrisih v bankah, ki jutri čaka odbor za finance.(več)

Pred uvedbo novosti pri plačilih prek spleta najprej prehodno obdobje
Banka Slovenije se je za uvedbo novosti, s katerimi bi povečali varnost plačevanja v spletnih trgovinah, po zgledu pristojnih organov držav EU odločila za prehodno obdobje. Ponudniki plačilnih storitev bi morali s 14. septembrom avtentičnost stranke preveriti z najmanj dvema ustreznima elementoma, kdaj bo to zares obvezno, pa bo znano do konca leta.(več)

Razlogi za ustavitev povračil evropskih sredstev odpravljeni
Urad RS za nadzor proračuna je potrdil izboljšave v informacijskem sistemu za izvajanje evropske kohezijske politike. Pogoji za začasno ustavitev povračil evropskih sredstev v slovenski proračun, ki jih je v opozorilnem pismu v začetku julija navedla Evropska komisija, tako po navedbah pristojne vladne službe niso več izpolnjeni.(več)

Septembrsko izplačilo nagrad zdravnikom pod vprašajem
Izplačilo nagrad za bolj obremenjene družinske zdravnike, ki naj bi jih v skladu z aneksom dve k splošnemu dogovoru v zdravstvu ti prvič dobili septembra ob avgustovski plači, je, kot kaže, pod vprašajem. Ministrstvo naj bi namreč predvidelo izplačilo prek podjemnih pogodb, a vodstva zavodov zdaj čakajo na presojo, ali bi bilo to sploh zakonito.(več)

Razprava o boljšem plačilu za študentsko delo prestavljena
Petkovo nujno sejo odbora DZ za finance, na kateri naj bi obravnavali predlog Levice za boljše plačilo dela študentov, so odpovedali. Zaradi nadaljnjega usklajevanja so sejo preložili na oktober, so navedli v Levici. Predlog sprememb bo pred obravnavo v DZ obravnaval Ekonomsko-socialni svet, so v sporočilu za javnost pojasnili v LMŠ.(več)

V gostinstvu in gradbeništvu večina evidenc delovnega časa vodenih ročno
Poletni nadzor Inšpektorata RS za delo, usmerjen v vodenje evidenc o izrabi delovnega časa v gostinstvu in gradbeništvu, je pokazal, da je 90 odstotkov delodajalcev vodilo evidence, a jih je več kot 90 odstotkov to počelo ročno in manj kot 10 odstotkov elektronsko. Pravilnost podatkov tako ni bila nujno zagotovljena.(več)