Dnevne zakonodajne novosti / 18. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 11 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
DZ sprejel novelo ZKP in več drugih zakonov
Tema dneva

DZ je včeraj s 43 glasovi za in 36 proti sprejel novelo zakona o kazenskem postopku. Ta med drugim vsakomur daje pravico dostopa do podatkov iz tožilskih in sodnih spisov v kazenskih zadevah na podlagi zakona o informacijah javnega značaja, če za to ni zadržkov. Določa tudi, da mora tožilec odločitev o kazenski ovadbi sprejeti najpozneje v 90 dneh. Po besedah ministrice novela zagotavlja tudi pravno podlago za delovanje evropskega javnega tožilca v Sloveniji, ko gre za pregon kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU.(več)

Z letom 2021 prenovljen sistem obdavčitve motornih vozil
S 43 glasovi za in 17 proti je DZ sprejel nov zakon o davku na motorna vozila, s katerim se bo obdavčitev motornih vozil preoblikovala tako, da bo namesto prodajne cene odločilna okoljska komponenta. Hkrati se bo ukinil davek na luksuzne avtomobile in uvedle nekatere administrativne poenostavitve. Spremembe bodo veljale od 1. januarja 2021.(več)

Od sobote dovoljeno poslovanje še nekaj dodatnih storitvenih dejavnosti
Vlada se je včeraj odločila, da poleg sprostitev na področju kulture od sobote do vključno 23. decembra sprosti izvajanje še nekaj dodatnih storitvenih dejavnosti. Nekaj izjem od prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikov velja v vseh statističnih regijah, nekaj pa le v tistih z najboljšo epidemiološko sliko. Kako bo po 23. decembru, naj bi bilo znano v prihodnjih dneh.(več)

Odpravlja se prepoved izvajanja verskih obredov, a še naprej stroge omejitve
Vlada s soboto odpravlja tudi prepoved izvajanja verskih obredov, a bodo še naprej veljale stroge omejitve. V zaprtih prostorih bo na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa bodo morali ohranjati razdaljo metra in pol.(več)

Državna uprava bo med prazniki opravljala le nujne naloge
Organi državne uprave bodo z namenom obvladovanja epidemije med 24. decembrom in 4. januarjem opravljali samo nujne naloge, je na dopisni seji odločila vlada. Javni uslužbenci bodo nujne naloge opravljali od doma, le izjemoma tudi na delovnem mestu.(več)

DZ tudi o žičnicah in posebni davčni obravnavi za ladjarje
Z včeraj sprejeto novelo zakona o žičniških napravah za prevoz oseb se bo med drugim vzpostavila pravna podlaga za državno ali občinsko sofinanciranje stroškov vzdrževanja, obratovanja ali gradnjo tovrstnih naprav. Z novelo zakona o davku na tonažo pa se za novih 10 let podaljšuje posebna ureditev, po kateri za ladjarje velja alternativna davčna obravnava.(več)

Področje otrok s čustvenimi težavami odslej celostno urejeno
Brez glasu proti je DZ sprejel predlog zakona o otrocih s čustvenimi težavami in motnjami v šolstvu, ki opredeljuje preventivo in določa pomoč od ugotovljene otrokove težave naprej. Po pojasnilih vlade zakon sistemsko ureja delovanje vzgojnih zavodov, ki bodo po novem strokovni centri za celovito pomoč na posameznem območju.(več)

Sprejeta pravna podlaga za primer pojava afriške prašičje kuge
Poslanci so potrdili tudi zakon o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih, s katerim se določa ukrepe za primer pojava te bolezni v naši državi. Bolezen, ki izvira z afriške celine in se je že razširila v Evropo in Azijo, bi namreč lahko močno prizadela populacije domačih prašičev.(več)

Prepoved frackinga in pocenitev vinjet brez uspeha v DZ
Poslanci v DZ tudi v tretje niso podprli predloga novele zakona o rudarstvu, ki bi prepovedal fracking v Sloveniji. Proti predlogu je glasovalo 41 poslancev, prav toliko jih je bilo za. Člani parlamentarnega odbora za infrastrukturo pa so zavrnili predlog SAB, da bi bile vinjete za leto 2021 za četrtino cenejše. V koaliciji so med drugim ocenili, da je predlog tehnično neizvedljiv.(več)

Vlada na redni seji tudi o raznih gospodarskih temah
Vlada je na sredini redni seji med drugim podaljšala začasno upravljanje mariborskega letališča s strani državne družbe DRI do konca prihodnjega leta. Namenila je dober milijon evrov za izboljšanje kakovosti zraka v Zasavju in določila predmete skupnih javnih naročil za leto 2021. Sprejela pa je tudi predlog zakona o nagradi Zlata čebela.(več)

Slovenija po sodbi Sodišča EU kršila nedotakljivost arhivov ECB
Slovenija je po sodbi Sodišča EU z zasegom dokumentov med preiskavo v Banki Slovenije kršila načelo nedotakljivosti arhivov EU. Ker ni ustrezno sodelovala z ECB, da bi odpravila protipravne posledice te kršitve, je kršila tudi obveznost lojalnega sodelovanja z EU. A sodba ne bi smela bistveno vplivati na preiskavo slovenske bančne sanacije.(več)