Dnevne zakonodajne novosti / 31. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Protikoronskemu zakonu ob podpori tudi opozorila
Tema dneva

Predlog obsežnega interventnega zakona za blažitev posledic izbruha koronavirusa na prebivalstvo in gospodarstvo, ki ga je v nedeljo predstavila vlada, je večinoma deležen pozitivnih odzivov. Ukrepi so potrebni, bi bilo treba pa določene stvari doreči, ocenjujejo med drugim v opoziciji, gospodarstvu in sindikatih. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije veliko večino ukrepov podpira, opozarja pa, da hitro ukrepanje, ki ga zahtevajo razmere, ne bi smelo upravičevati opuščanja temeljnih demokratičnih postopkov.(več)

Ukrepi za dodatna pooblastila policiji posegajo v ustavne pravice
Informacijska pooblaščenka je opozorila, da vladni interventni zakon za zajezitev epidemije v členih, ki določajo dodatna pooblastila policiji, pomeni poseg v ustavne pravice, v praksi pa vzpostavitev policijske države. DZ je pozvala, naj zakonskih določb v predlagani obliki ne podpre. Tudi pri Varuhu človekovih pravic so opozorili, da je težko utemeljiti nujnost vseh predvidenih ukrepov.(več)

Zakonodajno-pravna služba DZ z obsežnimi pripombami na predlog
Zakonodajno-pravna služba DZ je k predlogu protikoronskega zakona prav tako podala številne pripombe. Med drugim opozarjajo na pomanjkljivo preglednost in jasnost besedila, njegovo nejasno strukturo in nesistematičnost. Dodatno pozornost bi bilo treba nameniti ureditvi nadzora, menijo.(več)

DZ o novem protikoronskem zakonu jutri na izredni seji
Predsednik DZ Igor Zorčič je izredno sejo, na kateri bodo poslanci obravnavali obširni protikoronski zakon za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ob epidemiji covida-19, sklical za v sredo ob 10. uri. Danes pa bo zakon obravnaval odbor DZ za finance. Zakon bo obravnavan po nujnem postopku.(več)

Glede odloka o obveznem razkuževanju stavb še precej nejasnosti
Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada sprejela v soboto, pušča še precej neodgovorjenih vprašanj, je za STA dejal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Udovič. Med drugim ni povsem jasno, kje bodo upravniki dobili dovolj razkužila in kdo bo razkuževanje plačal.(več)

Ob poti v drugo občino policija priporoča dokazilo
Policisti so z novim odlokom prejeli dodatna pooblastila glede prepovedi gibanja zunaj občin prebivališča. Čeprav v odloku ni navedeno, da za dokazovanje poti na delo oziroma iz dela oseba potrebuje potrdilo od delodajalca, pa policija svetuje, naj ima posameznik pri sebi karkoli, kar dokazuje trditve o nujnosti poti v drugo občino.(več)

ZPS pri vračilu turističnih rezervacij opozarja na nepravilnosti
Turistične agencije se pri vračilu vplačil za potovanja ne držijo zakona, po katerem bi morale potrošniku vrniti denar, ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ker je to veliko breme za agencije, pozivajo k pomoči države v sklopu interventnih ukrepov. "Problem vračila izplačil se ne more reševati na plečih potrošnikov," so izpostavili.(več)

Poslovanje Mercatorja še naprej skladno z lex Mercator
Poslovanje družbe Mercator z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami ter s Fortenovo Grupo in z njo povezanimi družbami je bilo tudi med novembrom lani in koncem januarja letos skladno z lex Mercator, v nedavno objavljenem sporočilu ugotavlja uprava Mercatorja.(več)

Na pošto prvi izračuni dohodnine za lani
Finančna uprava RS (Furs) bo danes zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. Drugi sveženj bo sledil predvidoma konec maja, pozneje kot običajno pa bodo izračune dobili zavezanci z dejavnostjo, a najpozneje do konca junija.(več)

Bruselj za zagotovitev prostega gibanja bistvenih delavcev, tudi sezonskih
Evropska komisija je objavila praktične napotke za zagotovitev prostega gibanja po EU delavcem s poklici, ki so bistveni v boju proti pandemiji novega koronavirusa, na primer delavcem v zdravstvu in živilskem sektorju. Pri tem opozarja, da je v določenih okoliščinah kot bistvene treba obravnavati tudi sezonske delavce.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o razporejanju zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev – pripravnikov na področju zdravstvene dejavnosti
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin
Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK)
Zakon o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane (ZIUPKGP)
Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP)
Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 188/2019 - plagiatorstvo - mnenje komisije - subsidiarni upravni spor - rok za vložitev tožbe - zavrženje prepozne tožbe - zavrnitev pritožbe
VSRS Sodba I Ips 6813/2017 - kršitev kazenskega zakona - umor na grozovit način - zakonski znaki - krivda - naklep - eventualni naklep - prištevnost - sostorilstvo - objektivni...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), nujni postopek, EPA 1095-VIII
Ostali dokumenti
Poročilo o delu Mediacijskega centra OZS