4. januar 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Prvi krog za bodočega varuha

Predstavniki parlamentarnih strank so pri predsedniku republike Borutu Pahorju opravili ločene posvete o kandidatih za varuha človekovih pravic in kandidatih za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Sodeč po izjavah, noben od predlaganih kandidatov za varuha za zdaj ne uživa zadostne, dvotretjinske podpore.

Za varuha človekovih pravic je na poziv predsednika republike še v prejšnjem mandatu prispelo 26 kandidatur. Pahor naj bi kandidata v potrditev DZ predlagal enkrat v prihodnjem tednu, pri tem pa lahko predlaga tudi kandidata, ki se na poziv ni prijavil. Poslanci o kandidatu glasujejo tajno, za njegovo izvolitev pa je potrebna dvotretjinska večina oziroma glasovi 60 poslancev.

Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije svetujejo vsem tistim bodočim upokojencem, ki so že odjavljeni iz delovnega razmerja, a odločbe z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje še niso dobili, da si obvezno zdravstveno zavarovanje za vmesni čas uredijo sami. Mesečni znesek zanj znaša dobrih 14 evrov, pravijo. Ko se bodo upokojili, jim bo znesek za zdravstveno zavarovanje v vmesnem obdobju povrnjen, je poudaril. "Če si tega zavarovanja ne uredijo, bodo pri zdravniku samoplačniki. Vse storitve bodo morali plačati sami," so opozorili.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je včeraj zaradi sodnih zaostankov razsodilo v dveh novih primerih proti Sloveniji. Državi je skupno naložilo plačilo 11.200 evrov odškodnine. Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji prvič razsodilo oktobra 2005 v primeru Lukenda in državi naložilo plačilo odškodnine tožniku v višini 3200 evrov zaradi sodnih zaostankov in 965 evrov za sodne stroške. Takrat je tudi zapisalo, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Slovenija je nato sprožila projekt Lukenda, katerega cilj je odprava sodnih zaostankov.

V Vatikanu so od 1. januarja začasno onemogočena plačila z bančnimi karticami, saj italijanska centralna banka ni izdala uradnega dovoljenja za izvajanje tovrstnih plačil na območju. Tako je trenutno treba za ogled znamenitih vatikanskih muzejev, v katerih je leta 2011 pet milijonov turistov pustilo več kot 91 milijonov evrov, plačati z gotovino. Kot navajajo viri pri centralni banki, Vatikan še ni dosegel mednarodnih standardov v boju proti pranju denarja, zaradi česar s plačilnimi terminali na njegovem območju ne more upravljati banka, ki deluje v skladu z italijanskim pravom.

Z včerajšnjim dnem je začela veljati nova uredba EU o shemah kakovosti za kmetijske proizvode, ki bo potrošnikom zagotavljala boljšo kakovost, kmetovalcem pa bolj poštene cene. Uredba potrošnikom zagotavlja informacije o značilnostih proizvoda, ščiti imena proizvodov pred zlorabo in posnemanjem ter spodbuja raznolikost kmetijske proizvodnje.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 4.1.2013 - 4.1.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     3 novosti   9 novosti 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         3 novosti  
5. JAVNE FINANCE   2 novosti     5 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   2 novosti     9 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       4 novosti 5 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         1 novost 1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM           1 novost
10. MEDNARODNI ODNOSI   2 novosti     10 novosti  
11. OBČINE