Dnevne zakonodajne novosti / 22. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
V DZ predlog o nezdružljivosti funkcij za poslance
Tema dneva

Nepovezani poslanci in poslanci SD so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o poslancih, ki določa, da poslanec ne sme opravljati pridobitne ali druge dejavnosti, ki po zakonu o integriteti in preprečevanje korupcije ni združljiva z opravljanjem javne funkcije. Možnost odvzema mandata za kršitev teh določb pa v predlogu črtajo in predlagajo drugačno sankcioniranje. Poslancu za čas po pravnomočno ugotovljeni kršitvi ne bi pripadala pravica do plače ter drugih prejemkov in povračil.(več)

Upravno sodišče začasno zadržalo izvrševanje vladne uredbe o STA
Upravno sodišče je ugodilo zahtevi Slovenske tiskovne agencije in začasno zadržalo izvrševanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA. Sodišče je presodilo, da je STA z njenimi navedbami in priloženimi listinami uspelo vsaj verjetno izkazati, da ji bo z izvršitvijo izpodbijane uredbe nastala škoda, ki bo za agencijo težko popravljiva.(več)

Popravljalni ukrepi vlade in zavoda za blagovne rezerve za računsko sodišče zadovoljivi
Računsko sodišče je ocenilo, da so bili popravljalni ukrepi vlade in zavoda za blagovne rezerve, ki so jih sprejeli na podlagi revizije učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje epidemije, zadovoljivi.(več)

Vrhovno sodišče pozdravilo ugotovitve Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji
Na vrhovnem sodišču so pozdravili ugotovitve iz poročila Evropske komisije o vladavini prava v EU, saj pritrjujejo ocenam o napredku slovenskega sodstva, ki ga zaznavajo tudi druge merodajne mednarodne raziskave. Med drugim je v poročilu že tretje leto zapored zaznano izboljševanje zaupanja javnosti v sodniško neodvisnost, so zapisali.(več)

Štrukelj: Glede na novo uredbo testiranje za šolnike neobvezno
V sindikatu šolnikov po preučitvi nove uredbe glede testiranja na koronavirus ocenjujejo, da obvezno tedensko testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ni več v veljavi. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je ob tem še izrazil pričakovanje, da bo ob morebitnem ponovnem obveznem testiranju država slednje morala tudi plačati.(več)

Za novo šolsko leto prenovljena publikacija z razlago modelov pouka
Na novo šolsko leto, ki bo najverjetneje zaznamovano z novim epidemičnim valom, se na pristojnem ministrstvu in zavodu za šolstvo pripravljajo s prenovljeno in razširjeno publikacijo z razlago modelov organizacije vzgojno-izobraževalnega procesa, vezanih na epidemiološko stanje. Za vzgojitelje in učitelje pa bodo potekala tudi usposabljanja.(več)

Za župana Radencev pobuda za razpis referenduma o preimenovanju Titove ceste nedopustna
Pobuda za razpis referenduma o odloku, s katerim je občinski svet v Radencih Titovo cesto 30. junija preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije, je za župana Romana Leljaka nedopustna, ker da vsebuje protiustavno vprašanje. S preimenovanjem ulice je odpravljena ustavna neskladnost, saj je ime Titova cesta protiustavno, pojasnjuje Leljak.(več)

Na konferenci o nujnosti spoštovanja človekovih pravic pri uporabi umetne inteligence
Ministrstvo za pravosodje je v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU v torek gostilo virtualno konferenco o regulaciji umetne inteligence. Pravosodni minister Marjan Dikaučič je ob tem opozoril, da morata razvoj in uporaba umetne inteligence temeljiti na spoštovanju temeljnih pravic in svoboščin.(več)

Britanska vlada za preoblikovanje severnoirskega protokola
Britanska vlada se želi z Evropsko unijo znova pogajati o severnoirskem protokolu in ga spremeniti. Pozvala je tudi k moratoriju za ta del sporazuma o brexitu, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. V Bruslju so zavrnili možnost ponovnih pogajanj o protokolu.(več)