Dnevne zakonodajne novosti / 5. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Davčne spremembe manj obsežne kot v izhodiščnem predlogu
Tema dneva

Vlada bo predloge davčnih sprememb predvidoma obravnavala 19. septembra, so napovedali na finančnem ministrstvu. Glede na izhodiščne predloge je prišlo do nekaj sprememb. Nekoliko manjša bo razbremenitev pri dohodnini (v drugem dohodninskem razredu bi se davčna stopnja znižala le za eno odstotno točko namesto za dve), nominalna obdavčitev dobičkov podjetij pa se v 2020 še ne bo zvišala. Še naprej je predvidena uvedba minimalne efektivne stopnje davka na dohodek pravnih oseb ter višja obdavčitev kapitalskih dobičkov.(več)

Za ukinitev dopolnilnega zavarovanja potrebni še izračuni
V vladni koaliciji in Levici se strinjajo glede ukinitve oz. prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, kar bi lahko uveljavili z letom 2021, so sporočili po včerajšnjem usklajevanju glede predloga Levice. Minister Aleš Šabeder sicer opozarja, da številke še strižejo in je treba pripraviti natančne izračune ter dolgoročne projekcije.(več)

Poslanci naklonjeni pomoči čebelarjem, izhodišča pripravljena
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na nujni seji sprejel 11 sklepov, s katerimi je povzel zahteve čebelarjev in jih naslovil na pristojna ministrstva. Med drugim je kmetijskemu ministrstvu naložil, naj ob ustreznih dokazilih pristopi k pomoči čebelarjem zaradi slabe letine. Izhodišča za pomoč naj bi bila že pripravljena.(več)

MzI objavil dopolnjen osnutek energetskega in podnebnega načrta
Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo dopolnjen osnutek celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki ga mora Slovenija do konca leta poslati v Bruselj. V dopolnjenem osnutku so pripravljeni različni scenariji. Ti predstavljajo izhodišče za celovito presojo vplivov načrta na okolje, ki bo sledila pripravi osnutka.(več)

NSi zahteva sejo zaradi pomanjkanja sredstev za šolsko infrastrukturo
Poslanska skupina NSi "zaradi alarmantnega stanja na področju šolske in predšolske infrastrukture" zahteva nujno sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Pri tem izpostavlja, da občine že dlje časa opozarjajo, da jim država za delovanje ne namenja dovolj sredstev in da že dolgo ni bilo razpisa za sofinanciranje naložb v šolstvu.(več)

Komisija DZ prekinila sejo o infrastrukturnih projektih
Komisija za nadzor javnih financ je včeraj pod drobnogled vzela večje infrastrukturne projekte, saj ti po oceni predlagateljev, stranke NSi, tečejo netransparentno in neučinkovito. Po dobrih treh urah je komisija predčasno zaključila razpravo, saj je več članov menilo, da bi morala biti na seji navzoča infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.(več)

Banka Slovenije: Gospodarske razmere slabše, nižja rast zaposlenosti
Gospodarska rast se je tudi v Sloveniji upočasnila in je ostala nad povprečjem evrskega območja le še v medletni primerjavi. Na trgu dela se je medletna stopnja rasti zaposlenosti, ki je v zadnjih dveh letih presegala tri odstotke, do junija znižala na 2,6 odstotka, v svoji publikaciji o makroekonomskih gibanjih ugotavlja Banka Slovenije.(več)

Lagarde v Evropskem parlamentu za ozelenitev monetarne politike
Odbor Evropskega parlamenta je podprl imenovanje Francozinje Christine Lagarde za predsednico Evropske centralne banke (ECB). Lagarde se je na zaslišanju zavzela za ozelenitev monetarne politike, okrepitev ogrožene multilateralne ureditve in ohranitev spodbujevalne denarne politike ter obljubila komuniciranje tudi z ljudmi, ne le s finančnimi trgi.(več)

Bruselj z novimi smernicami opozarja na skrb za naravo
Evropska komisija je objavila dva nova dokumenta z novimi smernicami o izvajanju akcijskega načrta komisije za naravo, ljudi in gospodarstvo. Načrtovalcem, nosilcem političnih odločitev in podjetjem bodo pomagale, da se uspešneje soočajo s socialno-ekonomskimi izzivi in hkrati poskrbijo za varstvo in obnovo narave v Evropi.(več)