Dnevne zakonodajne novosti / 4. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Bolniški list kmalu le še elektronski
Tema dneva

Izvajalci zdravstvenih storitev po celotni Sloveniji bodo v novembru in decembru začeli postopno izdajanje elektronskega bolniškega lista. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namreč uvaja elektronsko rešitev, ki bo omogočala postopno nadomestitev papirnatega obrazca, ki se bo s februarjem 2020 v večini primerov poslovil. Od takrat bodo delodajalci morali obvezno prevzemati elektronski bolniški list prek spletnega sistema SPOT (prej eVEM), za kar bodo morali pravočasno prilagoditi svojo informacijsko opremo.(več)

DZ po praznični pavzi med drugim o zdravstvenem zavarovanju
Na komisijah in odborih DZ bodo ta teden med drugim govorili o upravljanju državnih podjetij in političnem kadrovanju ter nakupu oklepnikov valuk. Na odboru za zdravstvo se obeta pestra razprava o predlogu Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, odbor za kulturo pa čaka t. i. zakon o kulturnem evru.(več)

Delu zaposlenih v javnem sektorju z novembrom višje plače
Z novembrom se bodo delu zaposlenih v javnem sektorju plače znova nekoliko izboljšale. Gre za drugi del povišanja, o katerem so se vlada in sindikati javnega sektorja dogovorili s stavkovnimi sporazumi in dogovorom o plačah decembra lani. Finančni učinki tokratnega povišanja so na mesečni ravni ocenjeni na 7,6 milijona evrov.(več)

Banka Slovenije zaostrila pogoje pri kreditiranju prebivalstva
Banke bodo morale pri kreditiranju prebivalstva odslej upoštevati nove minimalne standarde, ki jih je postavila Banka Slovenije. Pri potrošniških posojilih je omejila ročnost, pri potrošniških in stanovanjskih pa razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca. Nova pravila so poskrbela za precej razburjenja.(več)

Številne oblike nadzora nad zaposlenimi so sporne
Sodobne tehnologije omogočajo vseprisoten nadzor nad zaposlenimi. Številne oblike nadzora so sporne, saj lahko posegajo v pravice zaposlenih do komunikacijske in informacijske zasebnosti, je za STA dejal namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič. Delodajalci naj namesto v nadzor zaposlenih vlagajo v motiviranost in pogoje dela, je pozval.(več)

Pri Pahorju bodo razgrnili mnenja o pokrajinah
Predsednik republike Borut Pahor bo danes gostil posvet, s katerim želi preveriti, ali je v Sloveniji vendarle nastopil čas za ustanovitev pokrajin, ki jih predvideva ustava. Podlaga za razpravo bo osnutek pokrajinske zakonodaje, ki je nastal v okviru v zadnjih mesecih obujenih prizadevanj za regionalizacijo države.(več)

Sindikat komunale za izenačitev zneska za malico
Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije bo skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije danes v DZ predal prek 7000 podpisov za spremembo zakona, ki ureja višino regresa za prehrano med delom. Cilj je izenačiti znesek za malico za delavce v javnih in zasebnih komunalnih podjetjih.(več)

Mineva desetletje od podpisa arbitražnega sporazuma
Danes mineva deset let od podpisa arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško. Sporazum sta 4. novembra 2009 v Stockholmu podpisala takratna premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor. Omogočil naj bi dokončno določitev meje, ki je bila stalen vir incidentov, a po izstopu Hrvaške iz arbitražnega procesa so se odnosi samo še poslabšali.(več)

Na sodiščih bo po počitniškem tednu spet pestro
Po zatišju v tednu krompirjevih počitnic se na slovenskih sodiščih obeta pester teden, obarvan tudi gospodarsko. V Murski Soboti bodo obravnavali tožbi Radenske zoper Boška Šrota in njegovo Atko-Primo. V Ljubljani se bo nadaljevalo sojenje Sergeju Racmanu zaradi oškodovanja upnikov Koloseja.(več)