Dnevne zakonodajne novosti / 11. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakona o izbrisih
Tema dneva

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvrševanje zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Zahtevo za zadržanje je skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti zakona vložila Banka Slovenije. Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) ob sklepu ustavnega sodišča znova predlaga zunajsodno poravnavo, na finančnem ministrstvu pa sklep še proučujejo. Banka Slovenije je medtem v odzivu ponovila argumente, ki po njeni oceni pričajo o neskladnosti zakona z ustavo.(več)

ESČP zavrnilo pritožbo Romov zaradi dostopa do pitne vode
Evropsko sodišče za človekove pravice je zavrnilo pritožbo dveh romskih družin zaradi nezagotavljanja dostopa do pitne vode v romskih naseljih. Romska skupnost ter njeni podporniki iz Amnesty International Slovenije (AIS) so nad sodbo razočarani. Napovedujejo pritožbo in pričakujejo drugačno razsodbo velikega senata ESČP. Ministrstvo medtem zatrjuje, da imajo vsi prebivalci oskrbo z vodo urejeno pod enakimi pogoji.(več)

Furs pojasnjuje možnosti za blažitev posledic novega koronavirusa za podjetja
Finančna uprava je v sporočilu za javnost podrobneje opisala nekaj obstoječih možnosti, ki jih imajo podjetja na voljo za blažitev posledic širjenja novega koronavirusa. Med njimi so obročno plačilo ali odlog plačila davka, ki pa ne veljata za akontacije davka, davčni odtegljaj ali socialne prispevke.(več)

Osnutek zakona o čakanju na delo na vladi predvidoma v četrtek
Osnutek zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju novega koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih tudi karantene, bi bil lahko že jutri na vladi. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je medtem za številna vprašanja o ukrepih vzpostavilo poseben elektronski naslov korona.mgrt@gov.si.(več)

Paket ukrepov SID banke najpozneje v štirih tednih
Ukrepi SID banke za blažitve finančnih posledic širjenja novega koronavirusa so osredotočeni na podjetja, ki se neposredno soočajo z negativnimi posledicami širjenja virusa, in na podjetja, ki potrebujejo likvidnost za zagotavljanje ponudbe proizvodov in storitev, so včeraj izpostavili v SID banki. Ukrepi bodo na voljo najpozneje v štirih tednih.(več)

Prvi kandidati za ministre uspešno čez preizkušnje v odborih DZ
Prvi trije kandidati za ministre v vladi Janeza Janše so uspešno prestali preizkušnje pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Anže Logar je primeren za zunanjega ministra, Janez Cigler Kralj za ministra za delo in Matej Tonin za ministra za obrambo. Danes pa se bodo predstavili kandidati za ministra za javno upravo Boštjan Koritnik, za notranjega ministra Aleš Hojs, za kmetijsko ministrico Aleksandra Pivec ter za finančnega ministra Andrej Šircelj.(več)

Sodni svet: Sodnik v zadevi Kangler dodeljen v skladu s pravili
Sodni svet je v pregledu sodnih postopkov zoper nekdanjega mariborskega župana, zdaj državnega in mestnega svetnika Franca Kanglerja ugotovil, da je bil preiskovalni sodnik Janez Žirovnik dodeljen v skladu s pravili. Kanglerjeve teorije zarote torej ni potrdil, je poročal časnik Dnevnik.(več)

Kemis bo kljub odločbi inšpektorata še naprej prevzemal odpadke
Vrhniško podjetje Kemis je v ponedeljek prevzelo odločbo Inšpektorata RS za okolje in prostor, s katero je ta odločil, da je odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov (objekt A) nelegalna gradnja. Inšpektorat zahteva rušenje objekta, v Kemisu pa so včeraj napovedali, da ne bodo spoštovali odločbe in bodo še naprej sprejemali odpadke.(več)

Evropski poslanci zavračajo predlog večletnega finančnega okvira
Evropski poslanci so včeraj v Bruslju odločno zavrnili predlog predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela glede večletnega finančnega okvira EU, ki predvideva manj sredstev, kot jih želi parlament. Na plenarnem zasedanju so med drugim poudarjali, da ne bodo privolili v dogovor, ki bi bil slab za Evropo in ki bi ogrozil zastavljene cilje.(več)