Dnevne zakonodajne novosti / 9. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Za prebolevnike in cepljene ni več obvezna karantena
Tema dneva

Za osebe, ki prihajajo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu, od sobote ne bo več obvezna karantena, če predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni, je včeraj sklenila vlada. Pristojni bodo pri tem upoštevali tudi digitalno covidno potrdilo EU ali tretje države. Spremembe pa so tudi pri osebah, ki vstopajo v Slovenijo z območij na oranžnem seznamu. Poleg tega je vlada včeraj tudi skrajšala čas veljavnosti testov za športne prireditve. Z 72 ur je veljavnost testiranj znižana na 48 ur.(več)

Vlada na seji tudi o raznih gospodarskih temah
Vlada je na redni seji med drugim izdala uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu. Sprejela je zaščitno strategijo ob jedrski in radiološki nesreči in z Darsom za financiranje avtocestne policije sklenila dodatek h koncesijski pogodbi za upravljanje in vzdrževanje avtocest.(več)

Na visokošolskih zavodih prednostna obravnava Slovencem brez slovenskega državljanstva
Vlada je sprejela tudi sklep o soglasju k omejitvam vpisa za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe univerz v Ljubljani in Mariboru v študijskem letu 2021/2022. Pristojnemu ministrstvu je naložila, da do 30. septembra pripravi spremembo predpisov vpisnega postopka.(več)

Koalicija zadovoljna z vladno novelo zakona o orožju, del opozicije skrbijo nekatere rešitve
Državni zbor je včeraj obravnaval vladno novelo zakona o orožju, ki v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo o orožju. Z novelo so zadovoljni v koalicijskih SDS, NSi in SMC, v delu opozicije pa so bili kritični predvsem do uzakonjanja možnosti nakupa dušilcev zvoka in novega kroga legalizacije nezakonitega orožja.(več)

Novela zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami končuje zakonodajno pot
DZ se je na včerajšnji seji seznanil s predlogom novele zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, po katerem bi bili ti upravičeni do stalnega spremljevalca. Novela, ki jo je vložila opozicijska LMŠ, na matičnem odboru ni dobila zadostne podpore, zato se njena zakonodajna pot neuspešno končuje. Neuspešna pa je bila tudi novela zakona o praznikih in dela prostih dnevih.(več)

V koaliciji, DeSUS in SNS za spremembe glede NPU, v preostalem delu opozicije ne
DZ se je proti koncu včerajšnjega nadaljevanja seje lotil prve obravnave predloga novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katero bi vlada jasneje določila, katere preiskave sumov kaznivih dejanj bo NPU prevzel. Koaliciji, DeSUS in SNS se zdi primeren za nadaljnjo obravnavo, preostalemu delu opozicije pa ne.(več)

Za zdravstvene domove predvidena pogodbena kazen za neupravičeno odklonitev bolnika
Letošnji splošni dogovor v zdravstvu predvideva možnost izreka kazni v višini 400 evrov za zdravstvene zavode za neupravičeno odklonitev bolnika. Sprejemanje novih bolnikov do zgornje opredeljene meje je bila obveznost že prej, a je pri tem vseeno prihajalo do kršitev, sicer redkih, so na ministrstvu zapisali v odgovoru na poslansko vprašanje.(več)

EU Justice Scoreboard: Slovensko sodstvo posluje stabilno
Slovensko sodstvo posluje stabilno, zaupanje javnosti v sodstvo pa se izboljšuje, kaže najnovejše poročilo EU Justice Scoreboard, so sporočili z vrhovnega sodišča. V letošnjem poročilu so poseben poudarek namenili digitalizaciji pravosodnih sistemov evropskih držav, kjer se Slovenija pri spletnem dostopu do splošnih informacij uvršča na 7. mesto.(več)

Evropska komisija BMW in Volkswagnu naložila 875 milijonov evrov kazni
Evropska komisija je nemškima avtomobilskima velikanoma BMW in Volkswagen zaradi kršenja pravil konkurence z dogovarjanjem o tehnologiji za zmanjševanje izpustov za dizelska vozila naložila 875 milijonov evrov kazni. Njun nemški konkurent Daimler se je kazni izognil zaradi sodelovanja pri preiskavi, poročajo tuje tiskovne agencije.(več)

Evropski parlament najostreje obsodil madžarski zakon glede LGBTIQ
Evropski parlament je najostreje obsodil novi madžarski zakon, ki po oceni Evropske komisije diskriminira osebe LGBTIQ. Novi predpisi očitno kršijo vrednote, načela in pravo EU, piše v včeraj sprejeti resoluciji. V njej so poslanci Evropsko komisijo in države članice EU tudi pozvali, naj nujno pravno ukrepajo.(več)