Dnevne zakonodajne novosti / 10. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Airbnb: Furs opozarja na obvezno prijavo za DDV
Tema dneva

Zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, se čedalje pogosteje registrirajo za opravljanje dejavnosti, so zadovoljni v finančni upravi. Opozarjajo pa, da se morajo tisti, ki svojo dejavnost oglašujejo na tujih platformah, kot sta Airbnb ali Booking, identificirati za namene DDV. Kot prejemniki storitev posredovanja oz. nudenja oglasnega prostora morajo namreč od prejete storitve plačati 22-odstotni DDV v Sloveniji. Zato se morajo ne glede na obseg prometa predhodno identificirati za namene DDV. Furs bo nadzor poostril v začetku leta 2020.(več)

Ob mednarodnem dnevu pozivi k spoštovanju človekovih pravic
Današnji mednarodni dan človekovih pravic, 10. december, bo na svetovni ravni potekal pod geslom Mladi za človekove pravice. Varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da takrat, ko govorimo o človekovih pravicah, govorimo o dostojanstvu. Zveza svobodnih sindikatov bo nasproti poslopja DZ pozivala k dostojnim pokojninam.(več)

SAB bo za novo ministrico tudi uradno predlagala Angeliko Mlinar
Izvršni odbor SAB se je odločil, da tudi uradno predlaga koroško Slovenko Angeliko Mlinar za novo ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Ta je prejšnji teden že vložila tudi vlogo za slovensko državljanstvo, čeprav od Avstrije dovoljenja za to še ni dobila.(več)

Opozorila na nerazumevanje koncepta boja proti korupciji
Ministrica za pravosodje Andreja Katič je ob včerajšnjem mednarodnem dnevu boja proti korupciji opozorila na nerazumevanje koncepta boja proti korupciji pri pripravi protikorupcijske novele. Predsednik KPK Boris Štefanec je medtem napovedal ponovno kandidaturo za ta položaj, predsednik republike Borut Pahor pa je pozval k dodatnim prijavam na javni poziv.(več)

Slovenska podjetja nadpovprečno prepričana v razširjenost korupcije
Slovenska podjetja so glede na povprečje v EU v bistveno večji meri prepričana, da je korupcija razširjen pojav v državi, kaže raziskava Eurobarometer, ki jo je ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji objavila Evropska komisija. V Sloveniji je o razširjenosti prepričanih 90 odstotkov sodelujočih podjetij, v EU pa v povprečju 63 odstotkov.(več)

ZZZS kritičen do predloga za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
Upravni odbor ZZZS se je opredelil do predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je razvidno iz mnenja, ki ga je pridobila STA. Med drugim je opozoril, da je višina predlaganega pavšalnega prispevka prenizka, da bi zagotavljala vzdržnost zdravstvene blagajne.(več)

V SDS za dopolnitev zakona o ustavnem sodišču
Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek vložila predlog dopolnitve zakona o ustavnem sodišču. V skladu z njim bi se postopek ocene ustavnosti in zakonitosti, začet na zahtevo tretjine poslancev, nadaljeval ne glede na morebitno prenehanje mandata katerega od poslancev, ki so podpisali zahtevo.(več)

Odbor za podnebno politiko s priporočili glavnim odločevalcem
Člani stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku republike Borutu Pahorju so se z njim sestali na drugem srečanju. Vladi, državnemu zboru in državnemu svetu priporočajo, naj v najkrajšem možnem času pretehtajo razglasitev izrednih podnebnih in okoljskih razmer.(več)

Hrvaškim ribičem več kot milijon evrov slovenskih kazni
V manj kot dveh letih je približno 20 hrvaških ribičev z območja Savudrije zaradi nedovoljenega prestopanja slovenske meje v Piranskem zalivu dobilo več kot 2000 kazni v skupnem znesku več kot milijon evrov, poroča Glas Istre. Največ prekrškov sta zbrala zakonca Makovac; Slovenija zgolj za lani od njiju zahteva 200.000 evrov kazni.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Sklep o določitvi cene za sežig komunalnih odpadkov na območju občin Savinjske regije za obdobje 2017 do 2019
Uredba o posebnih denarnih nagradah ob sklenitvi in podaljšanju pogodbe o zaposlitvi v Slovenski vojski
Zaključni račun proračuna Republike Slovenije za leto 2018 (RZ2018)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 178/2018 - občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) - sklep občinskega sveta o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta - zahteva za razpis...
VSL Sodba II Cp 799/2019 - obojestranska krivda - odgovornost pri nesreči, ki jo povzročijo premikajoča se motorna vozila - izključna krivda imetnika motornega vozila
VSM Sodba I Cp 567/2019 - nagib za sklenitev darilne pogodbe - razveza zakonske zveze - vrnitev darila - skupno premoženje - vlaganja v nepremičnino - položaj stranke in str...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na tonažo (ZDTon-B), nujni postopek, EPA 0934-VIII
Poročilo k predlogu Zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti družbe 2TDK d. o. o. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper in za obveznosti družbe DARS d. d iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje dela 3. razvojne osi (ZPODTDK) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 0828-VIII