Dnevne zakonodajne novosti / 17. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 122/2021 z dne 23.7.2021
TEMA DNEVA
Novela zakona o orožju s številnimi dopolnili čez odbor
Tema dneva

Odbor DZ za notranje zadeve je včeraj opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o orožju, s katero se v nacionalno zakonodajo prenaša evropska direktiva o orožju. Predsednik odbora Branko Grims je bil kritičen do evropskih poslancev, ki da so hoteli nekaj narediti za varnost, a povzročili težave za strelski šport. V razpravi pa je bilo slišati tudi številne pomisleke iz opozicije na račun dopolnil koalicijskih poslanskih skupin, denimo nad uzakonjanjem možnosti nakupa dušilcev zvoka ter legalizacije nezakonitega orožja.(več)

Noveli o javnem naročanju zelena luč parlamentarnega odbora
Odbor za notranje zadeve je opravil tudi drugo obravnavo predloga novele zakona o javnem naročanju ter predloga zakona o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja. Oba zakonska predloga je skupaj s številnimi dopolnili potrdil.(več)

Pahor za sodnika na Splošnem sodišču EU predlaga Damjana Kukovca
Predsednik republike Borut Pahor je za kandidata za sodnika na Splošnem sodišču EU izbral profesorja Damjana Kukovca. Predlog je poslal v državni zbor, kjer bodo poslanci o kandidatu odločali na tajnem glasovanju, za njegovo potrditev pa je potrebna večina vseh poslancev, torej najmanj 46.(več)

V Sodni svet izvoljeni še Marflak Trontelj, Burkelc in Petek
Vzporedno s torkovimi volitvami članov Sodnega sveta v DZ so v torek potekale tudi volitve, na katerih so člane Sodnega sveta volili sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo. Kot je razvidno iz začasnega poročila o izidu glasovanja in izidu volitev, so bili izvoljeni Jonika Marflak Trontelj, Frida Burkelc in Milan Petek.(več)

Lani za 1,3 milijarde evrov javnih naročil, število primerov na DKom narašča
Odbor DZ za notranje zadeve se je včeraj seznanil s poročilom o delu Državne revizijske komisije za lani. Njen predsednik Samo Červek je navedel, da je bila skupna vrednost vseh javnih naročil lani 1,3 milijarde evrov. Kompleksnost in število primerov se povečuje, soočajo pa se s pomanjkanjem strokovnega kadra. Odbor je poročilo ocenil kot ustrezno.(več)

Zelena luč odbora DZ za financiranje zasebnih šol
Odbor DZ za izobraževanje je na sredini seji prižgal zeleno luč koalicijskemu predlogu za uresničitev ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol. Ni pa podprl predloga novele zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, ki so upravičeni do stalnega spremljevalca in ki ga je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska LMŠ.(več)

Odbor soglasno za dodatek k pokojninam za izredne dosežke v športu
Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je soglasno podprl predlog novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, ki odpravlja diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov. S sprejetim dopolnilom (SD) se širi krog upravičencev še na dobitnike medalj s svetovnih prvenstev gluhih.(več)

Kampanjo pred referendumom o zakonu o vodah bo vodilo 32 organizatorjev
V kampanji pred referendumom o zakonu o vodah bo sodelovalo 32 organizatorjev. Toliko je namreč organizacij, ki so Državni volilni komisiji (DVK) do roka, ki se je iztekel v torek, sporočile podatke, so včeraj sporočili iz DVK. (več)

Podjetja bodo delo na daljavo vsaj deloma ohranila tudi po koncu epidemije
Podjetja so se po izbruhu epidemije covida-19 hitro prilagodila razmeram in, če je bilo mogoče, prešla na delo na daljavo oz. od doma. Ob izboljšanju epidemioloških razmer se zaposleni zdaj postopno vračajo v pisarne, bo pa marsikatero podjetje delo na daljavo kot eno izmed fleksibilnih oblik dela ohranilo tudi v prihodnje.(več)

Tudi Dermol in Brešar nista priznala krivde v zadevi Teš 6
Nekdanja zaposlena v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) Jože Dermol in Bojan Brešar na predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču nista priznala krivde glede domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Teša. Zavrnila sta vse očitke iz obtožnice.(več)