Dnevne zakonodajne novosti / 3. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče zavrglo pobudo glede vstopa v trgovine za starejše
Tema dneva

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela vladnega odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev, ki je v spomladanskem času starejšim od 65 let dovoljeval nakupovanje v živilskih trgovinah le med 8. in 10. uro ter zadnjo uro obratovalnega časa. Pobudnika, sicer sodnika, namreč nista dokazala pravnega interesa, saj pobudi niso bile priložene listine, iz katerih bi izhajalo, da sta res starejša od 65 let. Ustavno sodišče je odločitev sprejelo s petimi glasovi proti štirim.(več)

Tudi v primeru podaljšanih počitnic je za nadomestilo potrebna posamična presoja
Ministrstvo za delo nima enoznačnega odgovora na vprašanje staršev osnovnošolskih otrok, ali podaljšanje počitnic predstavlja višjo silo za odsotnost z dela, če nimajo varstva za otroke. V vsakem konkretnem primeru bo namreč potrebna posamična presoja, so odgovorili za STA in dodali, da do te lahko pride tudi v primeru dela na domu.(več)

Koalicija zavrnila opozicijske ocene o vprašljivi strokovnosti vladnih kadrov
Opozicijski predlagatelji seje o vladnem kadrovanju so na izredni seji DZ opozarjali na nesprejemljivost menjav v državnih institucijah in ocenjevali, da vlada na položaje imenuje politično opredeljene kadre. V SNS in vladni koaliciji so zagotavljali, da gre za upravičena kadrovanja, saj je prav, da ustrezna mesta zasedejo sposobni ljudje.(več)

MJU do petka pričakuje pripombe na predloga sprememb volilnih okrajev
Ministrstvo za javno upravo je poslanskim skupinam koalicije konec minulega tedna poslalo dva predloga sprememb volilnih okrajev, pripombe pa morajo oddati do petka, so pojasnili na ministrstvu. V koaliciji so različna stališča za uresničitev ustavne odločbe, a za ukinitev volilnih okrajev ni ustrezne večine in bodo zato, kot kaže, iskali kompromis.(več)

Seja odbora za kulturo o vladnih pritiskih na javne medije še brez sklepov
Odbor DZ za kulturo je nadaljeval sejo o očitkih glede vladnega pritiska na javne medije. Sejo, ki je včeraj niso pripeljali do konca, je zaznamovala razprava o poskusu razrešitve direktorja RTVS Igorja Kadunca. Koalicija opozarja, da se s sejo nad programskimi svetniki vrši politični pritisk, medtem ko predlagatelji seje menijo ravno nasprotno.(več)

GZS predlaga dodatne ukrepe za pomoč gospodarstvu
Razmere v slovenskem gospodarstvu po prepričanju Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) terjajo dodatne ukrepe za pomoč prizadetim podjetjem in posameznikom. Oblikovali so 11 predlogov, ki so jih že posredovali vladi in pristojnim ministrstvom. Med drugim se zavzemajo za subvencijo podjetjem za kritje fiksnih stroškov.(več)

Na sojenju trem nekdanjim vodilnim fakultete za socialno delo zasliševali priče
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje nekdanjim trem vodilnim na ljubljanski fakulteti za socialno delo. Trojica krivdo zavrača, kar je za STA še enkrat ponovila ena od obtoženih, nekdanja dekanja Gabrijela Čačinovič Vogrinčič. "Nobenega elementa za napačno ravnanje, ki se mi očita, ni bilo," je dejala.(več)

Po Evropi se nadaljuje zaostrovanje ukrepov za zajezitev koronavirusa
Po Evropi se nadaljuje zaostrovanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Včeraj je to med drugim storila Nemčija, dodatno zaostrovanje pa se obeta še v Italiji in na Portugalskem. Voditelji svoje državljane pozivajo k spoštovanju strogih ukrepov, do katerih je bil kritičen predsednik ZDA Donald Trump.(več)

Za generalnega sekretarja OECD 10 kandidatov
Za mesto generalnega sekretarja ali sekretarke Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) se poteguje 10 kandidatov, so včeraj sporočili iz te organizacije. Med njimi so nekdanja komisarka EU za trgovino Cecilia Malmström in nekdanji namestnik šefa kabineta v Beli hiši Chris Liddell, navaja nemška tiskovna agencija dpa.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Energetski zakon (EZ-1)
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Ponovni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto člana Sveta Banke Slovenije – viceguvernerja
Poročilo o gibanju plač za avgust 2020
Pravila o postopku za dodeljevanje zmogljivosti prenosnega sistema za vstopne in izstopne točke znotraj Republike Slovenije
Pravilnik o elektronskem poslovanju v civilnih sodnih postopkih in v kazenskem postopku
Uradni podatki o številu okuženih po statističnih regijah
Odločbe sodišč
VSL Sklep VII Kp 50142/2017 - samovoljnost - zakonski znaki kaznivega dejanja - opis kaznivega dejanja - razpolaganje dediča z zapuščino - zasebna tožba - konkretizacija zakonsk...
VSL Sklep VII Kp 29338/2019 - odvzem mladoletne osebe - zakonski znaki kaznivega dejanja - opis kaznivega dejanja - zlonamernost - obtožni predlog - oškodovanec kot tožilec - ma...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog Delnega poročila o izvajanju Resolucije o Nacionalnem programu za mladino 2013–2022 za leta 2017, 2018 in 2019, EPA 1439-VIII
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K), prva obravnava, EPA 1459-VIII
Ostali dokumenti
Poznavanje evropskega prava in postopek predhodnega odločanja – z vidika odvetnice v alpsko-jadranskem prostoru