Dnevne zakonodajne novosti / 3. april 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 45/2019 z dne 12.7.2019
TEMA DNEVA
Nižji DDV za e-knjige
Tema dneva

Ministrstvo za finance je dalo v javno razpravo predlog sprememb zakona o DDV, s katerim bi v Sloveniji med drugim uvedli nižjo stopnjo DDV tudi za elektronske publikacije, ne le fizične. Ministrstvo tako predlaga, da se tudi za elektronske knjige, časopise in periodične publikacije uvede znižana 9,5-odstotna stopnja davka. Zakonski osnutek pa predvideva tudi uskladitev oprostitve prispevka za RTV plačila DDV s sodno prakso Sodišča EU. Opredeljuje, da plačilo te obvezne dajatve ne predstavlja plačila za opravljeno storitev in zato ni predmet DDV.

Tuja obvestila obvezno v slovenščini
Evropska komisija je v odgovoru na opozorilo evropske poslanke iz Slovenije Patricije Šulin (EPP/SDS), da nekateri Slovenci niso dobili v slovenščini obvestila o prometnih prekrških, storjenih v Italiji in Avstriji, potrdila, da bi morala biti obvestila v slovenskem jeziku, so včeraj sporočili iz pisarne poslanke. "V kolikor obvestilo torej ni v slovenščini, gre za kršenje direktive o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prometnih prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu," so poudarili. Pozvali so tudi k vložitvi pritožbe na posebni spletni strani komisije.

SDS za spremembo statusa ŠOS
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog dopolnitev zakona o skupnosti študentov. S spremembami oz. dopolnitvijo dveh členov bi določili, da je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pravna oseba javnega prava, za nadzor nad zakonitostjo in porabo finančnih sredstev ŠOS pa bi po predlogu skrbelo računsko sodišče. Nekatere stranke so se o predlogu že pozitivno izrekle. Iz Levice so sporočili, da ga bodo natančno preučili, predlagane spremembe pa sicer podpirajo. Pri tem upajo, da so v SDS "dobro prepisali predlog Levice", ki ga je v parlamentarni postopek v minulem mandatu vložila dvakrat, nazadnje februarja lani.

Slovenski zapori prezasedeni
Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) poskuša težavo prezasedenosti zaporov rešiti z organizacijskimi spremembami, dolgoročno pa bi jo lahko rešili le z izgradnjo novega zapora, so zapisali v odzivu na ugotovitve iz poročila Sveta Evrope o stanju v zaporih. Poročilo namreč kaže, da se Slovenija sooča s prezasedenostjo zaporov, saj je bilo na sto razpoložljivih mest zaprtih 100,5 ljudi. V URSIKS pojasnjujejo, da že daljše obdobje beležijo prezasedenost zaporov. Največje težave so bile v letu 2014, ko je bilo povprečno število zaprtih oseb najvišje doslej.

London nezakonito pomagal multinacionalkam
Evropska komisija je Veliki Britaniji naložila izterjavo nezakonite državne pomoči nekaterim multinacionalkam. V Bruslju sicer niso imenovali teh multinacionalk niti niso navedli zneska, ki ga morajo v Londonu izterjati. "Združeno kraljestvo je nekaterim multinacionalkam zagotovilo selektivno prednost z neupravičenim izvzetjem iz britanskih pravil proti izogibanju davkom. Po pravilih EU o državnih pomočeh je to nezakonito. Združeno kraljestvo mora sedaj izterjati te neupravičene davčne ugodnosti," je poudarila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Krepitev varstva potrošnikov
Evropski parlament in Svet EU sta dosegla začasen dogovor o strožjih in bolje izvrševanih pravilih o varstvu potrošnikov, med drugim o dvojni kakovosti blaga. Po novem ne bo več mogoče tržiti izdelka kot enakega proizvodu v drugih članicah, če bo imel ta v resnici bistveno neupravičeno drugačno sestavo ali značilnosti. Evropska komisija dogovor pozdravlja. "Trgovci, ki bodo še naprej goljufali, se bodo soočili z visokimi kaznimi. Novi dogovor bo tudi okrepil varstvo potrošnikov na spletu in povečal preglednost pri spletnem nakupovanju," je poudarila komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova.(TFL)