Dnevne zakonodajne novosti / 4. oktober 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
Opozorila o ugledu sodstva v javnosti
Tema dneva

Odbor DZ za pravosodje se je seznanil z letnim poročilom o delu sodišč in poročilom sodnega sveta za leto 2017. Kljub zagotovilom predstavnikov sodstva, da je delo sodišč učinkovito, so bili člani odbora v razpravi kritični do ugleda sodstva v javnosti in zadovoljstva uporabnikov sodišč, ki so do dela sodišč pogosto nezaupljivi. Čas reševanja zadev se skrajšuje, "po navadi pa so v medijih izpostavljeni bolj odmevni zahtevnejši primer in morda se tudi zato v javnosti ustvarja vtis počasnega dela sodstva," je poudaril predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Finančni učinki koalicijske pogodbe
Komisija DZ za nadzor javnih financ je sklenila vlado pozvati, naj izračuna finančne učinke vseh ukrepov, ki so zapisani v koalicijski pogodbi. Politične stranke, njene podpisnice, namreč tega izračuna niso opravile, ga pa je fiskalni svet in posvaril pred občutnim povečanjem javnofinančnih izdatkov. Komisija je o finančnih posledicah ukrepov razpravljala na zahtevo poslanske skupine SDS, katere član Andrej Šircelj je dejal, da bi bilo izvajanje tako začrtane politike katastrofa. Koalicijska pogodba prekoračuje izdatke, ki jih določa fiskalno pravilo, je dejal Šircelj in dodal: "To je za gospodarstvo in celo državo nesprejemljivo."

Projekt pokrajin vreden poskusa
Na kongresu slovenskih občin je bilo slišati pozive k ustanovitvi pokrajin. Da je s projektom vredno poskusiti, je v pogovoru z župani dejal tudi predsednik republike Borut Pahor. Čeprav gre za tvegano pot, je zdaj po njegovem mnenju morda najboljši čas za uresničitev tega projekta. Pahor je pojasnil, da ostaja naklonjen ustanavljanju pokrajin, ne more pa zanikati svoje odgovornosti pri zastoju in napredku tega vprašanja, saj so ga obravnavali tudi pod njegovo vlado, a obupali, ker se je bilo treba soočiti s krizo in zapletenimi odnosi s Hrvaško. Po Pahorjevem mnenju je zdaj prva naloga, ki jo morata urediti država in lokalna samouprava, dogovor o povprečnini.

Sodno varstvo po izbrisu delnic
Čeprav je ustavno sodišče naložilo DZ, da mora do sredine lanskega maja uskladiti zakonodajo tako, da bodo izbrisani imetniki kvalificiranih obveznosti v bankah upravičeni do učinkovitega sodnega varstva, se to do danes ni zgodilo. Predlog zakona je v prejšnjem sklicu DZ prišel do matičnega parlamentarnega odbora, ki je ugotovil, da ga je treba dopolniti. Medtem sta delo nastopila nov sklic DZ in nova vlada. Priprava in uskladitev predloga zakona, ki bo zagotovil učinkovito sodno varstvo po izbrisih v podržavljenih bankah, je zdaj ena od prioritet ministrstva za finance. Kdaj bo pripravljen, pa na ministrstvu še niso mogli napovedati.

Za zmanjšanje izpustov CO2
Evropski parlament je na plenarnem zasedanju potrdil cilje za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida iz avtomobilov in lahkih tovornih vozil. Izpusti iz novih avtomobilov naj bi se do leta 2030 zmanjšali za 40 odstotkov, proizvajalci pa bodo morali zagotoviti tudi, da bo do takrat 35 odstotkov novih avtomobilov električnih ali hibridov. Poslanci so Evropsko komisijo pozvali tudi, naj v dveh letih pripravi načrte za merjenje izpustov ogljikovega dioksida v resničnem okolju, tako kot so to nedavno uvedli za merjenje dušikovih oksidov. Takšne zanesljivejše meritve naj bi uvedli leta 2023.

Uredba o Tvoji Evropi
Evropski parlament in države članice EU so potrdili uredbo o Tvoji Evropi, ki vzpostavlja enotni digitalni portal. V skladu s strategijo za enotni digitalni trg bo portal ljudem in podjetjem čez dve leti omogočil, da lažje, hitreje in bolje opravijo upravne postopke, so sporočili iz Bruslja. Od leta 2020 bodo imeli uporabniki prek portala Tvoja Evropa dostop do vseh informacij o evropskih ali nacionalnih pravilih v zvezi z delom, izobraževanjem, zdravstvenim varstvom, ustanovitvijo podjetja, davki ali zaposlovanjem. Portal bo omogočal tudi dostop do najugodnejših ponudb storitev, ki bodo nosile zanesljiv znak kakovosti.(TFL)