Dnevne zakonodajne novosti / 3. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Novo leto prinaša spremembe pri davkih in plačah
Tema dneva

Z letom 2020 se spreminja dohodninska lestvica v smeri razbremenitve dohodkov zavezancev v srednjih dohodninskih razredih. Kapital je po novem obdavčen bolj, nekaj sprememb je tudi pri obdavčitvi podjetij. S prvim januarjem pa so začele veljati tudi določbe novele zakona o minimalni plači, ki zvišujejo to plačo in iz nje izvzemajo vse dodatke. Ministrica za delo Ksenija Klampfer v luči strahov sindikatov in nasvetov GZS podjetjem, naj dodatke vključijo v osnovno plačo, poziva k doslednemu izvajanju novele in napoveduje poostren nadzor.(več)

Uvedena posebna stopnja DDV samo za knjige
Knjige bodo odslej obdavčene manj. Veljati je namreč začela tudi novela zakona o davku na dodano vrednosti (DDV), ki za knjige in druge publikacije uvaja posebno petodstotno stopnjo davka, najnižjo od vseh. S tem naj bi prispevali k večji dostopnosti kakovostne pisane besede za bralce.(več)

Višja minimalna postavka tudi za študente
Prvi januar je prinesel višjo minimalno bruto urno postavko za delo dijakov in študentov. Po novem znaša 5,40 evra bruto, medtem ko je bila do zdaj 4,89 evra bruto. V skladu s spremembo Zujfa ta postavka namreč ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas.(več)

Začenja se digitalizacija bolniškega lista
Z novim letom bodo družinski zdravniki začeli izdajati elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela, ki bo nadomestilo papirnati zeleni bolniški list. Tega bodo sicer izdajali še v prehodnem obdobju do februarja in v posebnih primerih. Na ZZZS so prepričani, da bo digitalizacija bolniškega lista prihranila tako čas kot denar.(več)

Starostna upokojitev v letu 2020
Za starostno upokojitev v letošnjem letu morata biti tako moški kot ženska stara 60 let, imeti pa morata 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Prav tako se lahko upokojita pri starosti 65 let, a morata imeti najmanj 15 let zavarovalne dobe, navaja pokojninski zavod. Opozarjajo pa tudi na nekatere novosti.(več)

Cigarete in tobak po novem vsi v enaki embalaži
V Sloveniji bodo cigarete in tobak za zvijanje odslej na voljo le še v enotni embalaži. To pomeni, da bo morala imeti embalaža teh izdelkov poleg zdravstvenih opozoril tudi predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke oziroma vrste cigaret ali tobaka za zvijanje.(več)

Zavarovalnica Adriatic Slovenica pripojena h Generaliju
Zavarovalnica Adriatic Slovenica je bila z današnjim vpisom sklepa v sodni register pripojena k zavarovalnici Generali. Združena zavarovalnica se imenuje Generali, subjekt Adriatic Slovenica je izbrisan, za zavarovance obeh zavarovalnic pa vsa sklenjena zavarovanja ostajajo nespremenjena.(več)

Motorji motociklov in mopedov odslej z manj izpusti
Od srede morajo imeti vsi novi modeli motociklov in mopedov, ki so naprodaj v EU in na območju Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta), motorje okoljskega standarda euro 5. Ta je enakovreden standardu euro 6 pri avtomobilih in prinaša dodatno zmanjšanje škodljivih izpustov.(več)

Hrvaška prevzema predsedovanje Svetu Evropske unije
Hrvaška, najmlajša članica Evropske unije, je z geslom Močna Evropa v svetu, polnem izzivov prvič prevzela polletno predsedovanje Svetu EU. Med največjimi izzivi bodo brexit, večletni finančni okvir EU, konferenca o prihodnosti Evrope in širitev unije. Za vrhunec hrvaškega predsedovanja velja majski vrh EU-Zahodni Balkan.(več)