Dnevne zakonodajne novosti / 23. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče razveljavilo del zakona o lokalnih volitvah
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo 100., 101. in 102. člen zakona o lokalnih volitvah in državnemu zboru naložilo odpravo neskladij v letu dni. Sporni členi urejajo postopek pravnega varstva volilne pravice pri lokalnih volitvah. Presojo ustavnosti je sodišče začelo v postopku odločanja o ustavni pritožbi Bernardke Krnc, ki je na zadnjih volitvah tesno izgubila tekmo za župansko mesto v občini Šmarješke Toplice. Hkrati je razveljavilo odločitev upravnega sodišča in volilne komisije ter zadevo vrnilo v vnovično odločanje.(več)

Zakon o investicijah za vojsko pripravljen na vladno obravnavo
Vlada je objavila zakonski predlog o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, s katerim vojski med letoma 2021 in 2026 namenja 780 milijonov evrov. Večina teh sredstev bi bila namenjena nabavam oklepnih vozil za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, načrtovan je tudi nakup letala in dveh helikopterjev.(več)

LMŠ predlaga univerzalni dohodek za tri mesece
Stranka LMŠ je v postopek DZ vložila predlog novele tretjega protikoronskega zakona, po kateri bi bili posamezniki, ki so imeli 13. marca v Sloveniji stalno prebivališče, od oktobra do decembra letos upravičeni do univerzalnega dohodka v višini 100 evrov na mesec. V LMŠ želijo s tem upočasniti upad BDP.(več)

Na komisiji DZ kmalu naslednji krog razčiščevanj poslov z zaščitno opremo
Poslanske skupine LMŠ, SD in Levica so ponovno zahtevale sklic seje komisije za nadzor javnih financ na temo zaščitne opreme. Tokrat želijo razčistiti nejasnosti glede nabave 20 milijonov za medicinsko uporabo neprimernih zaščitnih mask, o čemer so poročali nekateri mediji, sta pojasnila poslanca LMŠ in Levice Robert Pavšič in Miha Kordiš.(več)

Predstavniki poslancev danes o novi razdelitvi volilnih okrajev
Predstavniki poslanskih skupin se bodo danes zbrali na delovnem srečanju, ki bo namenjeno predvsem predstavitvi aplikacije za oblikovanje predlogov za novo razmejitev volilnih okrajev, je pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Začetek obravnave zakonskega predloga pričakuje za jesen.(več)

ZPS poziva k ponovni vzpostavitvi politike varstva potrošnikov
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki danes praznuje 30-letnico delovanja, poudarja, da to ni čas za veselje, ampak za ukrepanje. Ob epidemiji covida-19 se je po njihovem mnenju namreč izkazalo, da potrošniki nimajo ustreznega zastopnika v vladi, niti stalnega posvetovalnega organa. Zato pozivajo k vzpostavitvi politike varstva potrošnikov.(več)

Šolsko ministrstvo pripravlja različne možnosti za izvedbo pouka jeseni
Na šolskem ministrstvu za prihodnje šolsko leto pripravljajo različne modele izobraževanja, aktivirali jih bodo glede na takratno epidemiološko sliko. Natančnejša pojasnila posameznih modelov bodo ravnateljem poslali predvidoma začetek julija, ne glede na vse pa se bo pouk zanesljivo začel 1. septembra, je dejala ministrica Simona Kustec.(več)

Prvi konec tedna unovčenih skoraj 2000 turističnih bonov
Prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki so prejeli turistične bone za protikoronsko pomoč tej industriji, so od petka do nedelje zvečer unovičili 1982 bonov, so povedali na Fursu, kjer skrbijo za informacijski sistem. Manjše tehnične težave so sproti odpravljali. Do ponedeljka do 16. ure pa je bilo skupno unovčenih že 3.394 bonov v skupnem znesku nekaj več kot 424 tisoč evrov.(več)

Kmetijskim in živilskim razpisom dodatnih 21,7 milijona evrov
Sprememba investicijske uredbe za program razvoja podeželja 2014-2020, ki jo je prejšnji teden potrdila vlada, med drugim prinaša prenos neporabljenih sredstev z nekmetijskega dela ukrepov na kmetijski in živilski del. Skupaj se prenaša 21,7 milijona evrov, od tega 11 milijonov evrov na primarno kmetijsko proizvodnjo.(več)

NIJZ: Hrvaška še vedno epidemiološko varna država
Hrvaška, kjer v zadnjih dneh beležijo porast okužb z novim koronavirusom, je še vedno epidemiološko varna država, iz katere je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, so včeraj za STA sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).(več)