Dnevne zakonodajne novosti / 22. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
NLB predlaga ustavno presojo za omejitve kreditov
Tema dneva

NLB je vložila pobudo za presojo ustavnosti makrobonitetnih ukrepov omejevanja kreditiranja prebivalstva. Verjamejo, da bo sodišče "zaradi narave in radikalnega vpliva ukrepov na kakovost življenja slovenskega prebivalstva" pobudo obravnavalo prednostno. Banka Slovenije je pri potrošniških posojilih omejila ročnost, pri potrošniških in stanovanjskih pa razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in neto dohodkom kreditojemalca. Združenje bank Slovenije sporoča, da je število na novo odobrenih posojil od takrat izrazito upadlo.(več)

Zmeda z dopolnili k zakonu za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
Koalicija se je včeraj usklajevala o predlogu in dopolnilih k zakonu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a dogovora še ni. SMC glasov še ne zagotavlja, SD pa za tretje branje ponovno napoveduje dopolnilo za solidarnostno lestvico plačevanja zdravstvenega prispevka. Pričakuje podporo koalicije in s tem pogojuje podporo zakonu.(več)

Na predstavitvi bele knjige dvomi o realnosti načrtov za vojsko
Predstavniki ministrstva za obrambo so včeraj podrobneje predstavili vsebino bele knjige o obrambi kot usmerjevalnega dokumenta za prihodnji razvoj Slovenske vojske. Sodelujoči na predstavitvi so imeli med drugim pomisleke na račun smelosti kadrovskih načrtov, kritike so letele tudi na račun premajhne usmerjenosti v tehnološki razvoj.(več)

Ukrepi ministrstva za dostopnost storitev socialnega varstva zadovoljivi
Računsko sodišče je kot zadovoljive ocenilo popravljalne ukrepe ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki so sledili reviziji zagotavljanja dostopnosti storitev socialnega varstva. Ministrstvo med drugim namerava spremeniti pravilnik o cenah, pri čemer bo izbrani ukrep za zagotavljanje enake obravnave upravičencev in uporabnikov storitev podkrepilo z analizo.(več)

Sindikat policistov za 3. februar napovedal opozorilno stavko
Sindikat policistov Slovenije (SPS), eden od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, je zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zagotovila, da si bodo v konstruktivnem dialogu prizadevali za uresničitev sporazuma.(več)

Posvetovalni odbor za širok družbeni dogovor o podnebni politiki
Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku republike je v ponedeljek pozdravil nedavno sprejeti evropski zeleni dogovor in se zavzel za širok družbeni dogovor o podnebni politiki Slovenije. Opozoril je, da Slovenija zamuja pri oblikovanju in izvajanju podnebne politike, ter predlagal ustrezno organizacijo za boljši odziv.(več)

Tudi zdravniki za odgovornejši pristop do okoljske problematike
Poziv zdravnikov širše goriške regije odločevalcem k bolj odgovornemu pristopu do okoljske problematike in opozorilo o vplivih onesnaženega okolja na zdravje ljudi v Soški dolini je do zdaj podpisalo 314 zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise bodo odgovornim predali 6. februarja, nato pa v mesecu dni pričakujejo prve korake h konkretnim ukrepom.(več)

Ministrstvo: Financiranje zelenega dogovora bo vroča tema
Finančni ministri EU so včeraj v Bruslju načeloma izrazili podporo zelenemu dogovoru, a je razprava nakazala, da bo vprašanje financiranja vroča tema. Zaznati je bilo zadržanost nekaterih članic do preusmerjanja sredstev iz kohezijskih in kmetijskih programov, je slovensko finančno ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.(več)

Nove težave pri projektu uvedbe davka na finančne transakcije
Avstrija grozi z odhodom iz skupine držav, ki želijo uvesti sporni davek na finančne transakcije, ker trenutni predlog zanjo ni sprejemljiv. To bi bila huda zaušnica za projekt, ki je že leta v slepi ulici. Za uvedbo davka je namreč potrebnih najmanj devet držav. V primeru odhoda Avstrije bi jih ostalo le še devet.(več)