Dnevne zakonodajne novosti / 3. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Zakon o fiskalnem pravilu ni v neskladju z ustavo
Tema dneva

Zakon o fiskalnem pravilu ni v neskladju z ustavo, je odločilo ustavno sodišče. Državnemu svetu kot vlagatelju zahteve za oceno ustavnosti namreč ni uspelo dokazati, da izpodbijana določba zakona krni učinkovitost delovanja obveznega zdravstvenega zavarovanja ali celo veča možnost kriz financiranja iz omenjenega naslova, so navedli. US sicer navaja, da sta človekovi pravici do socialne varnosti in do zdravstvenega varstva tesno povezani in da morajo biti zdravstvene storitve ekonomsko dostopne vsem, ki jih potrebujejo.(več)

Strategija za obvladovanje demence do leta 2030 v javni obravnavi
Ministrstvo za zdravje je v javno obravnavo podalo predlog nacionalne strategije za obvladovanje demence do leta 2030, ki predvideva zgodnjo diagnozo bolezni, ustrezno obravnavo in zdravljenje ter vzpostavitev usklajene podpore svojcem. Predlog strategije je na seji sveta za obvladovanje demence predstavil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.(več)

V DZ vloženih več kot 3000 podpisov za začetek postopkov za referendum o noveli zakona o SDH
Predstavniki Združenja svetov delavcev Slovenije so včeraj v DZ prinesli več kot 3000 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Nasprotujejo ji, ker ne upošteva ustavne pravice zaposlenih do sodelovanja pri upravljanju, je pojasnil predsednik združenja Vladimir Šega.(več)

Malim poslovnim odjemalcem pomoč zaradi visokih cen energentov le za tri mesece
Na gospodarskem ministrstvu opozarjajo, da so mali poslovni odjemalci upravičeni do pomoči zaradi visokih povišanj cen energentov le za obdobje od junija do avgusta letos. Od septembra dalje so namreč deležni regulirane cene električne energije. Vloge so sicer na agenciji Spirit začeli sprejemati v torek.(več)

DKOM glede razpisa za avtobusni prevoz potnikov prikimava tudi AVK
Državna revizijska komisija (DKOM) je prikimala Javni agenciji RS za varstvo konkurence (AVK), da so bile pri izbiri koncesionarjev za javni linijski prevoz potnikov storjene nekatere kršitve. Ker pa je postopek v celoti razveljavila že konec septembra, je zdaj le ugotovila, da je zahtevek za revizijo AVK utemeljen.(več)

Slovenija bo za Ukrajince samodejno podaljšala začasno zaščito do marca 2024
V skladu z odločitvijo Evropske komisije bo Slovenija do 4. marca 2024 samodejno podaljšala začasno zaščito za razseljene osebe iz Ukrajine, so včeraj objavili na spletni strani vlade. Upravna enota bo osebi s priznano začasno zaščito po uradni dolžnosti brezplačno izdala novo izkaznico z veljavnostjo do 4. marca 2024.(več)

V referendumsko kampanjo o RTVS se podaja tudi Inštitut 8. marec
Inštitut 8. marec se podaja v referendumsko kampanjo o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s sloganom Zaščitimo drug drugega, so sporočili na novinarski konferenci. Kampanjo bodo financirali s prostovoljnimi prispevki. Inštitut se v kampanji za spremembe zakona o vladi in dolgotrajni oskrbi ne bo vključeval.(več)

Sodišče nekdanjega dekana FDV oprostilo v aferi dodatki
Ljubljansko okrožno sodišče je nekdanjega dekana ljubljanske fakultete za družbene vede (FDV) Bojka Bučarja oprostilo očitkov, da je v aferi izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost zlorabil svoj položaj. Tožilstvo je na oprostilno sodbo že napovedalo pritožbo, tudi zato, ker so bile v primerljivih zadevah že izrečene obsodilne sodbe.(več)

Evropa se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja
V zadnjih treh desetletjih so se temperature v Evropi zvišale kar dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, kar je najhitreje od vseh celin na svetu, ugotavlja poročilo svetovne meteorološke organizacije (WMO) v okviru ZN, ki so ga predstavili včeraj. V tridesetih letih se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za približno 1,5 stopinje.(več)