Dnevne zakonodajne novosti / 20. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
V novih prometnih predpisih tudi zavijanje desno pri rdeči luči
Tema dneva

Novela zakona o pravilih cestnega prometa, s katero želijo po besedah državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Aleša Miheliča povečati varnost, slediti trendom in opredeliti nova sredstva v prometu, je tik pred vladno obravnavo. Obeta se uzakonitev vožnje z e-skiroji in možnost zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju, določa se tudi pogoje za preizkušanje avtomatiziranih vozil v cestnem prometu. Hkrati spremembe zakona med drugim prinašajo precej višje kazni za uporabo mobilnih in drugih naprav med vožnjo.(več)

Hrvaška se bo znašla na rdečem seznamu, vlada tudi o poteku pouka v šolah
Vlada bo danes Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav z znatnim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Vse, ki bodo od petka odšli na Hrvaško, tako čaka ob povratku 14-dnevna karantena, tisti, ki so že tam, pa bodo imeli nekaj dni za vrnitev. Po seji bo več znanega tudi o možnosti, da bi s 1. septembrom v šolo odšli vsi učenci in dijaki.(več)

Na seji vlade pričakovati ustanovitev urada za demografijo
V koalicijski DeSUS na današnji seji vlade pričakujejo sprejem odloka o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. Po dogovoru v koaliciji bo sedež urada v Mariboru, vodil pa ga bo minister brez resorja iz vrst DeSUS. Kdaj bodo v omenjeni stranki predlagali ime kandidata, bo znano po seji vlade. Za zdaj pojasnjujejo le, da je v igri več imen.(več)

Na razpis za sodnika na Sodišču EU prispelo sedem prijav
Na razpis za sodnika na Sodišču EU v Luxembourgu se je do roka, ki se je iztekel v soboto, prijavilo sedem kandidatov, so za STA sporočili z ministrstva za pravosodje. Imen prijavljenih v tej fazi postopka še niso hoteli razkriti.(več)

Dostop do posnetkov nadzornih kamer na semaforjih samo ob ustrezni podlagi
V Ljubljani je z nadzornimi kamerami po navedbah upravljavca Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice opremljenih 34 prometnejših križišč. Policija za neposreden vpogled v posnetke ustreznih pooblastil nima, a se jim lahko ti na njihovo zahtevo izročijo ob ustrezni pravni podlagi. Posnetki se sicer shranjujejo od tri do deset dni.(več)

Za inovativnimi pristopi pri skrajševanju delovnika se skrivajo tudi pasti
Slovenija dobiva novo podjetje, ki bo zaposlenim, četudi so na krajšem delovniku, priznalo zaposlitev za poln delovni čas, vključno z višino plače in drugimi pravicami. Tak model je namreč za september napovedal še Hofer. Stroka medtem ob tej na prvi pogled privlačni ureditvi opozarja na pokojninski vidik in vprašanje pravičnosti.(več)

Junija stabilno število delovno aktivnih oseb
V Sloveniji je bilo junija 884.250 delovno aktivnih oseb, s čimer se število na mesečni ravni ni bistveno spremenilo oz. je poraslo le za malenkost, na letni ravni pa se je znižalo za 1,4 odstotka, je nedavno objavil državni statistični urad.(več)

Sodišče ZN: Ni dokazov o vpletenosti Damaska ali vodstva Hezbolaha v umor Haririja
Ni dokazov, da sta bila v umor nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja leta 2005 vpletena vodstvo šiitskega gibanja Hezbolah ali sirska vlada, je v torek dejal sodnik posebnega sodišča ZN za Libanon v Haagu David Re, ki je začel brati povzetek 2600-stranske sodbe.(več)

EU ne priznava izida volitev v Belorusiji, napoveduje nove sankcije
EU ne priznava izida predsedniških volitev v Belorusiji, so včeraj na virtualnem vrhu, ki se ga je udeležil tudi premier Janez Janša, poudarili evropski voditelji in napovedali nove sankcije. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pa je ostro obsodil vsakršno tuje vmešavanje ter odredil zatrtje protestov, ki potekajo že enajsti dan.(več)