Dnevne zakonodajne novosti / 20. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 151/2021 z dne 20.9.2021
TEMA DNEVA
DZ na januarski seji dokončno o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja
Tema dneva

Državni zbor bo na redni januarski seji po vetu državnega sveta ponovno odločal o noveli zakona o davku na tonažo, poslance pa čaka tudi končna odločitev o usodi predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kakšna bo ta usoda, še ni jasno, saj so imeli predvsem opozicijski poslanci številne pomisleke, kritike pa je bilo slišati tudi iz koalicije. Poslanci se bodo sicer lotili še prvega branja predlagane zakonodaje za pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž. Seja se bo začela 27. januarja.(več)

ZZZS predlaga proračunsko varovalko in dvig prispevka
Upravni odbor ZZZS je medtem ministrstvu, vladi in DZ poslal mnenje glede zakonskega predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Poudarja, da je nujno, da se v noveli določi obveznost državnega proračuna za kritje razlike med prihodki in obveznostmi zdravstvene blagajne ter poviša znesek za obvezni pavšalni prispevek na 31,1 evra.(več)

Ta teden v DZ: Knovs pričakuje Šarca in Črnčeca
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ta teden od predsednika vlade Marjana Šarca in državnega sekretarja v njegovem kabinetu Damirja Črnčeca pričakuje pojasnila o zaposlovanju na Sovi. Veliko dela z zasliševanjem prič bodo imele tudi preiskovalne komisije, v tem tednu pa se bo sestal tudi državni svet.(več)

Vlada pripravlja ukrepe za spodbujanje razvoja obmejnih občin
Ministrstva pod taktirko gospodarskega pripravljajo program razvojnih spodbud za obmejna problemska območja, s katerimi želijo med drugim izboljšati kakovost življenja prebivalcev in preprečiti odseljevanje ljudi iz teh delov države. Na gospodarskem ministrstvu načrtujejo, da bo program ukrepov pod streho letos, izvajati pa naj bi se začel v 2021.(več)

Z razpisom do mreže supervizorjev v socialnem varstvu
Socialna zbornica Slovenije je v petkovem uradnem listu objavila javni razpis za pridobitev licence za supervizorja v socialnem varstvu za letos. Vzpostaviti želijo namreč mrežo ustrezno strokovno usposobljenih supervizorjev na tem področju, njihov seznam pa tudi javno objaviti.(več)

Tožilstva lani prejela več ovadb in dosegla več obsodilnih sodb
Število ovadb, ki jih prejmejo tožilstva, že štiri leta narašča, kaže tožilska statistika. Lani so prejeli 64.287 ovadb, 28.444 zoper znane storilce, dva odstotka več kot v 2018. Obtožbe so vložili v 75 odstotkih primerov. Več je bilo obsodilnih sodb in izrečenih zapornih kazni. Teh je bilo lani 23 odstotkov vseh obsodilnih sodb.(več)

Obeta se zaslišanje prvih prič v korupcijski aferi v zdravstvu
Ta teden prinaša nadaljevanje sojenja zaradi domnevne korupcije v zdravstvu. Pred senat ljubljanskega okrožnega sodišča bodo po napovedih stopile prve priče v obsežni zadevi, ki velja za eno največji korupcijskih afer v zdravstvu pri nas. Nadaljevala se bo tudi obravnava tožbe Antona Krkoviča proti državi zaradi sojenja v zadevi Patria.(več)

Evropski poslanci želijo spremeniti pravila za razprave v parlamentu
Skupina evropskih poslancev je prejšnji teden v pismu predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju pozvala k reformi pravil za razprave v parlamentu. Zavzeli so se za dvig kulture dialoga v parlamentu. Pod pismo sta se podpisala tudi slovenska evroposlanca Irena Joveva in Klemen Grošelj iz vrst liberalcev.(več)

Evropski potrošniki odslej še bolj zaščiteni
Veljati je začela nova uredba EU o sodelovanju na področju varstva potrošnikov, ki po navedbah Evropske komisije prinaša boljšo zaščito potrošnikov. Med drugim bodo lahko po novem nacionalni organi za varstvo potrošnikov s spletnih strani ali družbenih medijev zahtevali umik ali zakritje ali popravek informacij, ki bi vsebovale prevare.(več)