Dnevne zakonodajne novosti / 6. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Ocena ustreznosti odloka glede PCT prepuščena ustavnemu sodišču
Tema dneva

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik bo prekinila inšpekcijski postopek in vprašanje ustreznosti odloka PCT, ki ga je vlada sprejela v sredo in s katerim določa obdelavo osebnih podatkov, prepustila v presojo ustavnemu sodišču. Kot navaja, razume nujnost sprejemanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa ter izraža skrb za javno zdravje, a obenem opozarja na 38. člen ustave, skladno s katerim obdelave podatkov zaradi zagotavljanja pravne varnosti državljanov ni dopustno urejati z vladnimi odloki.(več)

Od včeraj na voljo nova različica aplikacije za preverjanje pogojev PCT
Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da so včeraj zvečer objavili novo različico mobilne aplikacije za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT. Ta z odčitavanjem QR kode evropskega digitalnega potrdila uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju PCT pogoja, odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe.(več)

Na sestanku šolnikov pri ministrstvu predvsem informacije o trenutnem stanju epidemije
Predstavniki vzgoje in izobraževanja so na včerajšnjem sestanku na ministrstvu za zdravje prejeli predvsem informacije o trenutnem epidemiološkem stanju v državi. Seznanili so jih tudi s PCT pogoji, dobili so določene informacije glede testiranj, niso pa izvedeli, kako bo potekal pouk jeseni.(več)

Vlada z odgovoroma na opomina Bruslja glede odpadkov in pristaniških storitev
Vlada v odgovoru na opomin Evropske komisije glede prenosa novih pravil EU o ravnanju z odpadki pojasnjuje, da bodo pravila prenesena z novim zakonom o varstvu okolja predvidoma do konca leta. V odgovoru o izpolnjevanju obveznosti glede izvajanja pristaniških storitev pa meni, da naj se področna uredba za Luko Koper ne bi uporabljala.(več)

Skupščina ZZZS zahteva umik predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu
Skupščina ZZZS je sprejela sklep, s katerim zahteva umik predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju iz javne razprave in prekinitev postopka sprejemanja. Kot so navedli, predlog ne upošteva načela, po katerem zbrana sredstva s prispevki za zdravstvo, upravljajo reprezentativni predstavniki njihovih plačnikov. Predlogu sicer nasprotujejo tudi v Zdus.(več)

Aprila transakcije z nepremičninami na predkoronski ravni
Promet z nepremičninami se je v koronskem letu 2020 zmanjšal, cene nepremičnin pa so rasle naprej. V začetku tega leta je po normalizaciji poslovanja število transakcij poskočilo in bilo aprila na približno enaki ravni kot v letu pred epidemijo. Rast cen se je še nekoliko pospešila, so včeraj sporočili iz Geodetske uprave RS.(več)

Za podaljševanje letnih in mesečnih pravic iz javnih sredstev veljajo različna pravila
Centri za socialno delo (CSD) so avgusta pričeli s povečanim obsegom odločanja o pravicah iz javnih sredstev. Ob tem so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izpostavili, da veljajo različna pravila glede podaljševanja letnih in mesečnih pravic. Letne pravice, ki potečejo, tako centri podaljšujejo po uradni dolžnosti.(več)

Bruselj ob upoštevanju naukov covida s predlogom o kombiniranem učenju
Evropska komisija je včeraj objavila predlog ukrepov o kombiniranem učenju v podporo kakovostnemu osnovnošolskemu in srednješolskemu izobraževanju. Ta vključuje kratkoročne ukrepe za odpravo najbolj perečih vrzeli, ki jih je osvetlil covid-19, ter dolgoročnejše ukrepe za krepitev odpornosti sistemov izobraževanja in usposabljanja.(več)