Dnevne zakonodajne novosti / 6. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Gurs pri modelih vrednotenja upošteval nekatere pripombe
Tema dneva

Geodetska uprava RS (Gurs) je na predlagane modele vrednotenja nepremičnin prejela številne pripombe. Te je preučila in tiste, ki pripomorejo k izboljšanju in optimizaciji modelov, tudi upoštevala pri pripravi končnega predloga, ki bo romal v sprejem na vlado. Izboljšali naj bi med drugim model za kmetijska zemljišča in model za gozd, kjer se je pri prvem povečalo število vrednostnih con za dvakrat, pri drugem pa za več kot trikrat. Po potrditvi bo sledilo novo množično vrednotenje, ki mora biti po zakonu opravljeno do konca marca.(več)

Občine pozvale poslance k sprejemu zakona o finančni razbremenitvi
Združenja občin pozivajo poslance, naj sprejmejo zakon o finančni razbremenitvi občin. Ta predvideva prenos nekaterih stroškov iz občin na državo. Občine bi tako prihranile okoli 31 milijonov evrov letno. Gre za sistemsko in trajno ureditev, so pojasnili na novinarski konferenci po seji vladne delovne skupine za zniževanje stroškov občin.(več)

Zaradi nerazglašenih oporok do zdaj izplačali 700 tisočakov
Minevajo štiri leta od razkritja, da so na 44 okrajnih sodiščih našli 945 oporok, ki niso bile razglašene. Do zdaj so oškodovanci zaradi tega vložili 48 zahtevkov, s katerimi zahtevajo za 5,5 milijona evrov odškodnin. Do zdaj so jim izplačali za nekaj manj kot 700.000 evrov, odprtih pa je še šest postopkov.(več)

O beli knjigi o obrambi kritično tudi na pristojnem odboru
Odbor DZ za obrambo se je včeraj seznanil z belo knjigo o obrambi. Razprava je postregla s paleto različnih stališč o tem usmerjevalnem dokumentu. Zlasti ostri so bili v SDS in Levici, seveda z različnima argumentacijama neustreznosti dokumenta, nekoliko bolj prizanesljivi pa predstavniki ostalih poslanskih skupin.(več)

Odbor preložil obravnavo pokojninskega predloga SDS
Odbor DZ za delo pa je na včerajšnji seji preložil obravnavo predloga dopolnitev pokojninskega zakona, ki so ga v zakonodajni postopek vložili v SDS. Obravnavo bodo nadaljevali, ko svoje mnenje o predlogu pove Ekonomsko-socialni svet.(več)

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo glede križevniške cerkve
Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo upravnega sodišča, ki je spomladi 2018 pritrdilo odločitvi ministrstva za kulturo o vrnitvi križevniške cerkve križnikom. S tem je vrhovno sodišče ugodilo Mestni občini Ljubljana in Festivalu Ljubljana, ki sta nanj naslovila predlog za dopustitev revizije v zvezi s sodbo.(več)

V primeru neizpolnjevanja meril nazadovanje na poti v EU
Evropska komisija je včeraj predlagala krepitev verodostojnosti, predvidljivosti, dinamičnosti in političnosti širitvenega procesa, s čimer želi odpraviti francosko blokado začetka pristopnih pogajanj s Skopjem in Tirano. Bistvena novost je poudarek na reverzibilnosti procesa - da v primeru neizvajanja reform kandidatka nazaduje na poti v EU.(več)

Bruselj sprožil razpravo o reformi proračunskih pravil
Evropska komisija je sprožila tudi razpravo o reformi evropskih proračunskih pravil s ciljem, da bi bila ta učinkovitejša. Sedaj so finančne kazni za kršitelje tako visoke, da so politično neuporabne, nižje kazni bi bile bolj realistična grožnja, ponazarjajo v Bruslju, kjer bi sicer želeli manj poudarka na sankcijah in več na spodbudah.(več)

Revizorji opozarjajo na pomanjkljivo ukrepanje EU glede pesticidov
Merjenje in zmanjševanje tveganj pri uporabi pesticidov v EU je pomanjkljivo, čeprav evropska zakonodaja, ki naj bi zagotovila trajnostno rabo teh fitofarmacevtskih sredstev, velja že več kot deset let, je opozorilo Evropsko računsko sodišče v poročilu, ki ga je pripravil slovenski član sodišča Samo Jereb.(več)