Dnevne zakonodajne novosti / 16. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
TFL webinarji: Brezplačni nasveti za podjetja v času epidemije
Tema dneva

Družba Tax-Fin-Lex je pripravila dva brezplačna spletna seminarja za podjetja v času epidemije koronavirusa. V torek, 17. 3., se bo dopoldne najprej odvil webinar z dr. Nano Weber na temo ukrepov delodajalca. Tako velika kot mala podjetja bodo namreč morala sprejeti ukrepe v skladu s priporočili in navodili ministrstva glede odrejanja dela na domu ter drugega dela v primeru izjemnih okoliščin. Nato pa bo sledil še webinar o ekonomskih posledicah epidemije in ukrepov za njeno zajezitev, ki bodo doletele tako delavce kot delodajalce.

Vlada s strogimi ukrepi omejuje javno življenje
Nova vlada nadaljuje s sprejemanjem ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa, med drugim so prepovedali organizirano varstvo otrok in napovedali zaustavitev letalskega prometa. Javni prevoz je sicer od polnoči že začasno prepovedan, le taksiji bodo z rednim razkuževanjem lahko vozili. V veljavo je stopila tudi prepoved neposredne prodaje blaga in storitev, npr. gostinskih in kozmetičnih, je pa vlada zopet sprostila promet z zaščitnimi sredstvi. Nujno oskrbo bo država zagotovila s postopnim povečanjem blagovnih rezerv.(več)

Vlada določila omejitev cen in pravno podlago za stopnjevanje ukrepov
V soboto je vlada izdala uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, vključno z razkužili. Določila pa je tudi veljavnost ukrepov iz zakona o nalezljivih boleznih za covid-19, saj zakon ukrepe veže na konkretne bolezni. Eden teh ukrepov je denimo karantena.(več)

Polovično nadomestilo plače ob varstvu otroka do 5. razreda
Vzgojno-izobraževalne ustanove s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa začasno zapirajo svoja vrata, to pa bo vplivalo tudi na delovne procese in prejemke zaposlenih. Eden od staršev, ki zaradi varstva otroka do petega razreda ne bosta mogla opravljati službenih obveznosti, je sicer upravičen do 50-odstotnega nadomestila plače.(več)

ZSSS poziva k omejitvi delovanja podjetij
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je danes na vlado in na delodajalce v Sloveniji naslovila poziv k omejitvi delovanja podjetij. Kot opozarja, morajo delavci še vedno hoditi na delo, kjer so izpostavljeni širjenju okužb. Prepričani so, da zajezitev koronavirusa ne bo mogoča, če bo v podjetjih še vedno na kupu veliko število ljudi.(več)

DZ predvidoma na izredni seji o dodatnih ukrepih zaradi koronavirusa
Državni zbor naj bi se predvidoma v sredo sestal na izredni seji, na kateri bo obravnaval predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Kot je v petek dejal premier Janez Janša, pa bo ukrepom zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jih je predlagala prejšnja vlada, verjetno treba dodati še marsikaj.(več)

V javni obravnavi spremembe uredbe o odpadni embalaži
Ministrstvo za okolje in prostor je pred časom v javno obravnavo dalo predlog sprememb uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Z njo predlaga, da komunalna podjetja ne bi več predajala vse embalaže družbam za ravnanje z odpadno embalažo, ampak tudi neposredno izvajalcem obdelave. Ta prevzem bi financirali iz naslova okoljske dajatve.(več)

Zimska oprema vozil nič več obvezna
Končalo se je obdobje, ko morajo biti vozila v cestnem prometu opremljena z zimsko opremo. Kljub temu bo ta še potrebna na območjih, kjer bodo razmere to zahtevale, in v primeru, da bi se temperature spustile in bi nas presenetile snežne padavine.(več)

Vlada v pripravo rebalansa letošnjega proračuna
Potem ko je DZ v petek z 52 glasovi za in 31 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil Janeza Janša, je vlada v soboto zaradi spremenjenih razmer, nastanka novih obveznosti za državni proračun ter spremenjenih gospodarskih gibanj odločila, da pripravi rebalans letošnjega proračuna. Za čas priprave rebalansa je začasno zadržala izvajanje proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike.(več)

Ministrica Kozlovič za razmislek o poskusni dobi za sodnike
Nova ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je med zaslišanjem pred odborom DZ kot prioritete svojega vodenja resorja izpostavila nujne spremembe zakonov o varstvu osebnih podatkov in o preprečevanju korupcije. Zavzela se je za ustanovitev specializiranega sodišča, razmislek o poskusni dobi za sodnike ter za digitalizacijo sodstva.(več)

Tudi pravosodje z ukrepi proti koronavirusu
Zaradi epidemije so razpisi sodnih obravnav za ta teden precej skopi. Ministrstvo s pravosodnimi deležniki ob tem nadaljuje usklajevanje in izvajanje nujnih ukrepov za preprečitev širjenja okužb. Za obisk notarja se bo tako treba predhodno najaviti, onemogočeno bo tudi neposredno vlaganje pošte na državno odvetništvo. Hkrati tudi upravne enote izvajanje nalog omejujejo na najnujnejše.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za februar 2020
Pravilnik o trženju razmnoževalnega materiala in sadik sadnih rastlin, namenjenih za pridelavo sadja
Sklep o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja
Sklep o začasnem zadržanju izvrševanja Zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (osmi senat) z dne 12. marca 2020.#A e.a. proti Finnair Oyj.#Predhodno odločanje – Zračni promet – Uredba (ES) št. 261/2004 – Člena 5 in 7 – Pravica do odškodnine v primeru zamude ali odpovedi leta – Večkratna pravica do odškodnine v primeru zamude ali odpovedi, ki ne zadeva le prvotne rezervacije, temveč tudi naslednjo rezervacijo, opravljeno v okviru spremembe poti – Obseg – Izjema od obveznosti zagotovitve odškodnine – Pojem ,izredne razmere‘ – Del, ki je opredeljen kot ,on condition‘ – Tehnične okvare, ki so neločljivo povezane z vzdrževanjem letala.#Zadeva C-832/18.
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o predstavitvi mag. Andreja Širclja kot kandidata za ministra za finance, EPA 1057-VIII
Poročilo o predstavitvi dr. Aleksandre Pivec kot kandidatke za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, EPA 1057-VIII
Vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB, EPA 1068-VIII
Poročilo o predstavitvi kandidatke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, EPA 1057-VIII
Ostali dokumenti
Koronavirus in računovodsko poročanje