Dnevne zakonodajne novosti / 20. september 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče za dialog le prek odločb
Tema dneva

Ustavno sodišče je obravnavalo pred kratkim objavljeno poročilo vrhovnega sodišča o odločbah ustavnega sodišča, s katerimi so bile razveljavljene odločbe vrhovnega sodišča. "Ustavno sodišče je trdno prepričano, da se v pravni državi morebitna nasprotja v stališčih med ustavnim in vrhovnim sodiščem lahko razrešujejo le po poti dialoga med sodiščema, ki poteka prek odločitev vrhovnega sodišča in odločb ustavnega sodišča," so sporočili. Delovna skupina, ki je pripravila poročilo, je pri tem sicer pojasnila, da razlike v vsebinskih stališčih najvišjih sodišč pogosto niso posledica zmot oziroma spregledov, temveč drugačnih poudarkov posameznim strokovnim argumentom.

Srečanje Cerarja in Plenkovića bo 27. septembra v Zagrebu
Dolgo napovedovano srečanje predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Mira Cerarja in Andreja Plenkovića, bo 27. septembra v Zagrebu, so ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku za STA sporočili iz Cerarjevega kabineta. Plenković je sicer ponovil stališče Hrvaške, da je vprašanje meje s Slovenijo potrebno reševati v dvostranskih pogajanjih na podlagi mednarodnega prava. Ljubljana takšen pristop vseskozi zavrača in vztraja pri uresničitvi arbitražne sodbe. Po Cerarjevih besedah je Slovenija pri prepričevanju Hrvaške, da bo spoštovala arbitražno odločbo o meji, pripravljena uporabiti vsa pravna in politična sredstva.

Poslanci potrdili novelo zakona o zdravstveni dejavnosti
Poslanci so z 48 glasovi za in 15 proti dali zeleno luč sprejetju novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Po novem se bo lahko koncesija v zdravstvu podelila le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže in ne bo predmet dedovanja, prodaje ali druge oblike pravnega prometa. Novela zakona določa tudi konkurenčno prepoved. Zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih bodo lahko delo pri zasebnikih opravljali le pod zakonsko določenimi pogoji. Besedilo zakona tudi prepoveduje oglaševanje zdravstvene dejavnosti, ki je zavajajoče, nedostojno in nedovoljeno glede na zakon o varstvu potrošnikov.

Finančna sanacija bolnišnic
Poslanci so s 47 glasovi za in 12 proti potrdili interventni zakon, ki za sanacijo bolnišnic predvideva 136 milijonov evrov. Predlog zakona opredeljuje tudi način sanacije bolnišnic in organe, ki bodo izvajali sanacijo in nadzor nad tem. Zakon predvideva, da bo država še iz letošnjega proračuna krila 80 odstotkov nakopičenih izgub, ki so jih javni zdravstveni zavodi imeli konec lanskega leta. To nanese okoli 136 milijonov evrov, kar bo bolnišnicam izplačano do 29. decembra. Ko bo vlada sprejela sklep o začetku sanacije, bodo vodstva bolnišnic postala sanacijske uprave in se jim bo naložilo izvajanje sanacijskih ukrepov.

Uspehi politike zaposlovanja
Na zaključni konferenci projekta razvoj strategij reform na področju socialnih politik so predstavili izsledke raziskav politik zaposlovanja in učinkovitosti nedavnih reform trga dela. Raziskave so pokazale, da imajo programi aktivne politike zaposlovanja pozitivne učinke, zvišanje minimalne plače pa je le v manjši meri prispevalo k zmanjšanju revščine. Iz ugotovitev sledi priporočilo, da bi bilo treba obseg programov za aktivno politiko zaposlovanja v Sloveniji povečati. Širitev obsega programov podpira tudi dejstvo, da javni izdatki in število udeležencev v programih za aktivno politiko zaposlovanja v Sloveniji precej zaostajata za povprečjem v državah OECD.

Brez dogovora o demografskem skladu
Skupina za pripravo zakona o demografskem skladu se je razšla brez končnega dogovora, o tem vprašanju naj bi v ponedeljek razpravljal koalicijski vrh. Kot so za STA navedli na finančnem ministrstvu, imajo sogovorniki glede koncepta demografskega sklada še vedno nasprotujoča si stališča o temeljnem konceptu upravljanja državnih naložb, kljub predhodni uskladitvi vrha koalicije. V DeSUS so napovedali vztrajanje pri samostojnosti demografskega sklada in pri tem, da bodo tako v lastništvu demografskega sklada kot v njegovem avtonomnem upravljanju tudi nekatere strateške in pomembne naložbe države. To pa je za SMC nesprejemljivo.(TFL)