Dnevne zakonodajne novosti / 1. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 14 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Delodajalci lahko skrajšan delovnik razporedijo neenakomerno
Tema dneva

Delodajalci, ki koristijo subvencije za skrajšan delovni čas, lahko po strokovno usklajenem stališču, ki je nastalo na podlagi dogovora na ESS, s pisno odredbo tedenski obseg dela razporedijo tudi neenakomerno. Se pa mora ta konec meseca izravnati, tako da ustreza obsegu skrajšanega delovnika, ki je predmet subvencije. Ob tem je pomembno, da se s takšnim načinom odredi skrajšan delovni čas samo tistim delavcem, ki jim zaradi narave dela ni mogoče razporediti delovnega časa v enakomernem obsegu.(več)

Vlada za koriščenje bonov pri vseh registriranih ponudnikih nastanitev
Vlada predlaga, da se s četrtim protikoronskim zakonom koriščenje turističnih bonov omogoči pri vseh ponudnikih nastanitev, ki imajo registrirano dejavnost in katerih obrat je vpisan v register. Prav tako podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in ureja vzpostavitev mobilne aplikacije.(več)

Ob preiskavi pri Počivalšku odstopila Hojs in Travner
Zaradi nabav opreme, potrebne ob epidemiji, so včeraj ves dan potekale hišne preiskave, med drugim tudi pri ministru Zdravku Počivalšku. Premier Janez Janša jih je pospremil z očitki o dvojnih merilih NPU in tožilstva. Sprejel je odstop notranjega ministra Aleša Hojsa, že pred tem pa je odstopil šef policije Anton Travner. Krepijo se pozivi k odstopu vlade.(več)

Z julijem javni uslužbenci znova do izplačila redne delovne uspešnosti
Z julijem bodo javni uslužbenci znova upravičeni do izplačila redne delovne uspešnosti v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo za javni sektor, saj se izteka ukrep, ki je to omejeval. Po veljavnih določbah bodo za redno delovno uspešnost namenili dva odstotka sredstev za osnovne plače v drugi polovici leta.(več)

ESČP ugotovilo kršitev svobode izražanja in poštenega sojenja
Evropsko sodišče za človekove pravice je v včeraj objavljeni sodbi v primeru slovenskega državljana, ki mu je bilo zavrnjeno imenovanje za sodnega izvedenca, soglasno ugotovilo kršitev pravice do svobodnega izražanja in poštenega sojenja.(več)

Bolniški stalež samozaposlenih bi bilo treba bolje urediti
Samozaposleni pogosto delajo bolni, ker si ne morejo privoščiti bolniške odsotnosti, na dolgi rok pa trpi njihovo zdravje, kaže nova raziskava. Njihov položaj bi lahko glede na raziskavo pomembno izboljšali z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, po katerem bi jim bolniško nadomestilo pripadlo že prvi mesec bolniškega staleža.(več)

Informacijska pooblaščenka: Vlada želi zbirati podatke o lokacijah
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je po objavi vladnega predloga četrtega protikoronskega zakona, ki predvideva zagon aplikacije za sledenje stikom z okuženimi, izpostavila dvome o sorazmernosti, nujnosti in učinkovitosti takih ukrepov ter posege v ustavne pravice. Opozarja, da vlada želi zbirati podatke o lokacijah posameznikov.(več)

Predstavniki očetov za uravnoteženo skrbništvo po razvezi
Na ministrstvu za pravosodje predlagajo, da se strokovno preuči možnost, da bi bilo sostarševstvo primarna oblika vzgoje in varstva otrok po razvezi staršev. Prav tej rešitvi so naklonjeni v Društvu za otroke, očetovstvo in resnico Door, saj bi se s tem lahko po njihovem mnenju izognili dolgim in dragim razveznim postopkom.(več)

Bruselj odobril tudi shemo oprostitve socialnih prispevkov
Evropska komisija je Sloveniji v ponedeljek odobrila 600 milijonov evrov vredno shemo državne pomoči za podjetja, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa. Včeraj pa je odobrila še 200 milijonov evrov vredno shemo, ki predvideva neposredna jamstva in oprostitev socialnih prispevkov.(več)

EU odpira mejo za 15 tretjih držav; na seznamu ni ZDA
EU začne danes odpravljati pandemične omejitve na zunanji meji za petnajst tretjih držav, ki jih ocenjuje za epidemiološko varne. Med njimi so Japonska, Kanada, Črna gora, Srbija in pod pogojem potrditve vzajemnosti tudi Kitajska. Na seznamu, ki ga bodo osvežili vsaka dva tedna, za zdaj ni ZDA.(več)