Dnevne zakonodajne novosti / 10. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za julij 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu juliju 2020. Veljati ali uporabljati se je začelo 133 predpisov, 21 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 89 predpisov. Tako je na zadnji dan julija veljalo 869 zakonov in 20.407 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Računsko sodišče: RTVS pri izvajanju tržne dejavnosti delno učinkovita
Računsko sodišče je ugotovilo, da je bila Radiotelevizija Slovenija (RTVS) v letu 2018 delno učinkovita pri izvajanju tržne dejavnosti. Svoje poslovanje bi lahko RTVS izboljšala predvsem glede določanja popustov in glede zagotavljanja, da se trženje oglasnega prostora izvaja v skladu s potrjenim cenikom in v obsegu, ki ga določajo akti.(več)

V polletju sklenjenih za okoli 40 odstotkov manj nepremičninskih poslov
V Sloveniji je bilo v polletju po prvih podatkih geodetske uprave evidentiranih 10.800 kupoprodajnih pogodb za nepremičnine, katerih skupna vrednost je znašala 770 milijonov evrov. V primerjavi z drugim polletjem lani sta bili številki nižji za 40 odstotkov, v primerjavi s prvim pa za 40 oz. 45 odstotkov. Cene rabljenih stanovanj so šle navzgor.(več)

OZS predlaga znižanje DDV
Ukrep znižanja davka na dodano vrednost (DDV) po vzoru sosednjih držav bi pomagal k oživitvi delovanja obrtnikov in podjetnikov, ki se soočajo z negativnimi posledicami epidemije covida-19, menijo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Predlagajo znižanje splošne stopnje z 22 na 20 odstotkov in znižanje stopnje z 9,5 na 8,5 odstotka.(več)

Od julija izdanih 14.800 karantenskih odločb, v karanteni 7080 oseb
Od začetka julija je bilo v Sloveniji izdanih približno 14.800 karantenskih odločb, od tega okoli 13.600 ob prestopu državne meje, trenutno pa karanteno prestaja približno 7080 oseb, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Čeprav se večina oseb karantene drži, je zdravstveni inšpektorat v zadnjem mesecu izdal 31 prekrškovnih sankcij.(več)

ZPS: Označevanje alergenov v restavracijah s hitro hrano precej pomanjkljivo
Primerjalno ocenjevanje označevanja alergenov v restavracijah s hitro hrano je pokazalo, da se to v praksi ne izvaja v skladu z zakonodajo, ki določa, da morajo biti te informacije čitljive in objavljene na dobro vidnem mestu. Od 10 gostinskih obratov sta bila le dva ocenjena dobro, so navedli v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).(več)

Razprava o zakonski poenostavitvi dela na domu še letos
Epidemija
covida-19 je tudi v Sloveniji povzročila razmah dela na domu, ministrstvo za delo pa še v letošnjem letu napoveduje razpravo o posodobitvi pravne podlage za tovrstno delo. Delodajalci si sprememb zelo želijo, v sindikatih pa so bolj previdni, pri čemer se bojijo predvsem časovnih obremenitev zaposlenih. Pravega nadzora sicer trenutno ni.(več)

Za krizna nadomestila za brezposelnost manj kot četrtina predvidenih sredstev
Vlada je v protikoronski zakonodaji predvidela tudi zaščito oseb, ki so brez dela ostale zaradi epidemije covida-19, pa na podlagi obstoječe pravne podlage ne bi bile upravičene do nadomestila za brezposelnost. Zavod RS za zaposlovanje je tem brezposelnim izplačal le nekaj več kot 907.000 evrov, torej manj kot četrtino predvidenih sredstev.(več)

Evropska komisija za več trajnostnih goriv v letalstvu
Evropska komisija želi spodbujati uporabo trajnostnih goriv v letalskem prometu in je zato pred dnevi odprla javno posvetovanje. Cilj je izkoristiti okrevanje po pandemiji, da bi letalstvo postalo bolj okolju prijazno in pomagalo doseči podnebne cilje EU. Na predloge zainteresirane javnosti in stroke v Bruslju čakajo do 28. oktobra.(več)