Dnevne zakonodajne novosti / 25. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
DZ v pričakovanju proračunskega veta
Tema dneva

V državnem zboru se obeta izjemno pester teden. Ob redni in izredni seji, ki bo med drugim namenjena sprejemu pokojninske novele, je pričakovati tudi odločanje DS o vetu na zakon o izvrševanju proračunov. Predmet razprave bo tudi zaostritev pogojev kreditiranja prebivalstva, pred matičnim odborom pa bo poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os. Med drugim bo dokončno znana usoda predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ki je bil eden izmed povodov za prekinitev sporazuma o sodelovanju s koalicijo.(več)

V javni obravnavi novela zakona o pacientovih pravicah
Ministrstvo za zdravje je poslalo v javno obravnavo predlog novele zakona o pacientovih pravicah. Novela posega na področja pravice do spoštovanja pacientovega časa, dolžnosti pacientov in sistema sporočanja varnostnih odklonov. Med drugim obveznost vodenja čakalnih seznamov pri izbranih osebnih zobozdravnikih nadomešča z vodenjem naročilne knjige.(več)

V javni obravnavi predlog sprememb energetskega zakona
Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predlog novele energetskega zakona in ga poslalo v javno obravnavo. Razlogi za vnovično noveliranje zakona so v uskladitvi z evropsko zakonodajo in zakonski podlagi za spodbujanje ukrepov za rabo alternativnih goriv v prometu s strani države, so zapisali na ministrstvu.(več)

V Levici za zvišanje minimalne pokojnine
V Levici so prepričani, da se morajo minimalne pokojnine v Sloveniji zvišati. Kot je v izjavi za medije dejal poslanec Miha Kordiš, se mora minimalna pokojnina zvišati na 613 evrov, kolikor znašajo minimalni življenjski stroški. Takšno rešitev bodo v obliki dopolnila na predlagano pokojninsko novelo predlagali na današnji seji odbora za delo.(več)

Sankcije za imitiranje izvajanja policijskih in vojaških nalog
Sodeč po osnutku zakonskih rešitev za pregon paravojaških formacij oziroma samooklicanih skupin, kot je Štajerska varda, bi bilo po novem sankcionirano nošenje imitacij orožja in uniform, če posamezniki ali skupine vzbujajo videz, da izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb. Pred potrditvijo na vladi bodo predlagane rešitve sicer še dodelane.(več)

DZ za zadržanje gradnje kanalizacijskega kanala C0
DZ je na petkovi izredni seji ministrstvu za okolje in prostor priporočil, naj do pridobitve dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadrži gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na kraku od Broda do Ježice. Priporočili so mu tudi, naj preveri postopke umeščanja trase cevovoda v prostor. Minister Simon Zajc je zagotovil, da sklepe že izvajajo.(več)

Država ne more sankcionirati neplačnikov nekaterih glob
Zakon o prekrških državi omogoča, da prekrškarjem, ki so v izvršbi zaradi neplačanih glob za prekrške z nekaterih področij, ne izda uradnih potrdil ali podaljša dovoljenja, na primer prometnega dovoljenja. A država tega za zdaj ne izvaja, saj sistemi posameznih organov niso usklajeni. Vlada rešitve za zdaj ni našla, naj bi pa še poskušala.(več)

Na sodiščih: Nadaljuje se sojenje v aferi z dodatki na EF
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo ta teden nadaljevalo sojenje zoper (nekdanje) vodilne na Ekonomski fakulteti v aferi z dodatki. Razpisana sta še dva predobravnavna naroka zoper nekdanje bančnike iz afere Hypo, v Lendavi pa bodo na javni dražbi skušali prodati nekatere premičnine Roberta Časarja in Marjana Mikuža kot dolžnika Luke Koper.(več)

V EP ta teden odločilno glasovanje o novi komisiji
Evropski parlament bo v sredo odločal o novi Evropski komisiji in jo predvidoma potrdil. Njena predsednica Ursula von der Leyen bo pred tem poslancem predstavila svojo ekipo s tremi nadomestnimi kandidati in brez britanskega komisarja. V Strasbourgu bodo ta teden razglasili tudi dobitnika nagrade lux in potrjevali proračun EU za prihodnje leto.(več)