Dnevne zakonodajne novosti / 19. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Beović: PCT ostaja pogoj v šolah
Tema dneva

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je za TV Slovenija pojasnila, da bo v šolah od septembra veljal pogoj PCT. Napovedala je tudi uvedbo tretjega odmerka cepiva za vse imunsko oslabele posameznike in za skupine, ki so v nevarnosti za hujši potek bolezni. Na včerajšnjem sestanku glede poteka pouka je sicer ministrstvo predlagalo tudi samotestiranje učiteljev. Ravnatelji s sestankom niso bili zadovoljni, saj so pričakovali konkretne rešitve, a slednjih, razen samotestiranja za dijake, niso zasledili.(več)

Pahor poslal vladi in sodnemu svetu v mnenje kandidature za sodnika na Sodišču EU
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj predsedniku vlade Janezu Janši in predsedniku sodnega sveta Vladimirju Horvatu posredoval v mnenje kandidature za eno mesto kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Na razpis se je prijavilo osem kandidatov, med njimi tudi dolgoletni član tega sodišča Marko Ilešič.(več)

Sistem ravnanja z odpadno komunalno embalažo še naprej ne deluje
Komunalna odpadna embalaža se še naprej kopiči v skladiščih komunalnih podjetij, opozarja Zbornica komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). V prvem polletju se je tako nabralo več kot 9000 ton neprevzete embalaže. Sistem ravnanja z odpadno embalažo ne deluje, opozarja direktor zbornice Sebastijan Zupanc.(več)

Opozicija z napovedanimi interpelacijami stopnjuje pritisk na vlado
Opozicija z napovedjo interpelacij stopnjuje pritisk na vlado Janeza Janše. Potem ko je SD v torek napovedala interpelacijo šolske ministrice Simone Kustec, je LMŠ včeraj razkril, da so spisali predlog interpelacij okoljskega ministra Andreja Vizjaka in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. V koaliciji jim očitajo, da jim je le do rušenja vlade.(več)

V SD bi covidno pomoč podjetjem pretvorili v posojila
Država je v epidemiji covida-19 priskočila podjetjem na pomoč tudi s finančno pomočjo, ki pa jo morajo zdaj vračati, če so njihovi rezultati boljši od predvidenih. V SD vladi predlagajo razmislek o pretvorbi te pomoči v brezobrestna posojila. Razmere se namreč še niso umirile, prehitro vračilo pa bi podjetja izčrpalo in ogrozilo delovna mesta.(več)

Izvajalci zdravstvenih storitev bodo o prerazporeditvi nerealiziranega programa obveščeni predvidoma 23. avgusta
Izvajalci zdravstvenih storitev so lahko do včeraj oddali prijavo na javni poziv za oddajo ponudb za začasni prenos programov zdravstvenih storitev za letos, vreden 4,5 milijona evrov. Prijave bo pregledala posebna komisija, ponudnike bo izbral upravni odbor ZZZS. Ponudniki bodo o odločitvi oziroma izbiri obveščeni predvidoma 23. avgusta.(več)

Slovenija na področju socialnih pravic visoko med državami EU
Slovenija se po večini glavnih kazalnikov evropskega stebra socialnih pravic uvršča visoko med državami EU, vseeno pa so pred njo še številni izzivi. Pri kazalniku neizpolnjene potrebe po zdravstveni oskrbi denimo zaostaja za večino članic, pri osnovnih digitalnih spretnostih pa je tik za povprečjem EU, ugotavlja Umar.(več)

Za energetsko prenovo UKC Ljubljana 5,6 milijona evrov evropskih sredstev
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za projekt Energetska prenova stavb UKC Ljubljana po modelu javno-zasebnega partnerstva. Projekt je vreden 14,46 milijona evrov, od tega bo kohezijski sklad prispeval okoli 5,6 milijona evrov, so sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.(več)

Logar: Slovenija pripravljena sprejeti dodatne afganistanske sodelavce EU
Slovenija je v okviru porazdelitve bremena med državami članicami EU pri prevzemu afganistanskih sodelavcev unije pripravljena sprejeti do pet oseb, je včeraj dejal zunanji minister Anže Logar. S tem želi izkazati solidarnost z ostalimi članicami. Drugega bremena, denimo sprejema beguncev iz Afganistana, pa Slovenija za zdaj ne bo ponudila.(več)

Notranji ministri EU za dodatno pomoč državam ob beloruski meji
Notranji ministri EU so se na včerajšnjem izrednem zasedanju strinjali, da v države članice, ki so prizadete zaradi nezakonitih prihodov migrantov iz Belorusije, napotijo dodatne strokovnjake in potrebno tehnično opremo. Evropsko unijo so pozvali k dodatni finančni pomoči in se zavzeli za krepitev nadzora na zunanji meji EU.(več)