Dnevne zakonodajne novosti / 7. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Sindikati za oceno diskriminatornosti določb o upokojevanju iz PKP7
Tema dneva

Reprezentativne sindikalne centrale so na zagovornika načela enakosti in na varuha človekovih pravic naslovile poziv k oceni diskriminatornosti dveh členov sedmega protikoronskega zakona, ki se nanašata na po njihovih besedah prisilno upokojevanje starejših delavcev. Zagovornik načela enakosti je že začel postopek ocene diskriminatornosti. "Predlagali bomo ustavno presojo sprejete določbe tega zakona in predlagali začasno zadržanje uveljavitve," pa je napovedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.(več)

Vesel: V povzetku osnutka poročila o nabavah zaščitne opreme le delne informacije
Računsko sodišče razen revidirancem ni nikomur posredovalo osnutka revizijskega poročila glede nabave zaščitne zaradi epidemije covida-19, povzetek katerega je včeraj objavilo Delo, je za STA zatrdil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Kot je še ocenil, gre pri medijskem povzetku za enostranski prikaz in predstavljanje delnih informacij.(več)

Zavod za blagovne rezerve: Štiri priporočila računskega sodišča smo že izpolnili
Na Zavodu RS za blagovne rezerve so medtem napovedali, da bodo na osnutek revizijskega poročila računskega sodišča o nakupih zaščitne opreme odgovorili v skladu s predvidenimi roki. Kot so pojasnili v odzivu za STA, je zavod dobil štiri priporočila, ki pa so jih z novim vodstvom že vzpostavili in izpolnili.(več)

Lani v Sloveniji skoraj 16-odstotna rast števila brezposelnih
Število brezposelnih v Sloveniji se je v letu 2020, ki ga je krojila epidemija covida-19, občutno povečalo. Konec decembra je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 87.283 iskalcev zaposlitve, kar je 15,9 odstotka več kot decembra 2019.(več)

Urad EU za intelektualno lastnino malim in srednjim podjetjem ponuja 20 milijonov evrov
Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je objavil razpis v višini 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, namenjenih malim in srednje velikim podjetjem s sedežem v EU. Gre za vavčerje za prijavo znamk in modelov pri uradih za intelektualno lastnino v katerikoli državi članici EU, so sporočili iz Urada RS za intelektualno lastnino.(več)

Podjetniški sklad tudi letos z mikrokrediti za podjetja na problemskih območjih
Slovenski podjetniški sklad pa bo tudi v letošnjem letu krepil razvojni zaostanek podjetij v problemskih območjih z visoko brezposelnostjo in obmejnih problemskih območjih z ugodnimi mikrokrediti. Prvi prijavni rok v letošnjem letu je 1. februar, so sporočili iz sklada.(več)

Trgovinska zbornica z vnovičnim pozivom za odprtje prodajaln
Trgovinska zbornica je v torek znova pozvala k takojšnjemu sproščanju omejitev poslovanja prodajaln, ki so v skladu z vladnim odlokom zaprte, v tistih statističnih regijah, v katerih je epidemiološko stanje najbolj ugodno. Rezerve trgovcev so pošle, državna pomoč pa ne zadošča za pokritje stroškov, so izpostavili.(več)

Zdravnik Zimmermann pravnomočno izgubil tožbo proti RTVS in novinarki Eugeniji Carl
Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo zdravnika Janeza Zimmermanna na prvostopenjsko sodbo v tožbi proti RTVS in novinarki Eugeniji Carl, je ta včeraj sporočila na Facebooku. Sodba je tako postala pravnomočna. Zimmermann je po poročanju o njegovem spornem delu zahteval opravičilo, umik vsebin, prepoved nadaljnjih kršitev in odškodnino.(več)

V EU odobrili drugo cepivo proti covidu-19
V Evropski uniji so včeraj odobrili drugo cepivo proti covidu-19. Vrata v EU so tako sedaj odprta tudi za distribucijo cepiva ameriškega podjetja Moderna. To bo po navedbah komisije 160 milijonov odmerkov zagotovilo med prvim in tretjim četrtletjem tega leta.(več)

Kmalu začetek procesa potrjevanja sporazuma EU in Združenega kraljestva
V Evropskem parlamentu bodo v ponedeljek začeli proces potrjevanja sporazuma o prihodnjih odnosih Evropske unije in Združenega kraljestva. Sporazum bo namreč prvič obravnaval odbor za mednarodno trgovino, kar bo tudi prva razprava o tem v parlamentu po podpisu sporazuma konec minulega leta. EU naj bi ratifikacijski proces končala do marca.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Kolektivna pogodba dejavnosti za storitvene dejavnosti v kopenskem prometu
Odlok o preoblikovanju javnega zdravstvenega zavoda Klinični center v javni zdravstveni zavod Univerzitetni klinični center
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2020
Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE)
Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB)
Zakon o priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravnik, zdravnik specialist, doktor dentalne medicine in doktor dentalne medicine specialist (ZPPKZ)
Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP)
Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva (ZZPPZ)
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 17. decembra 2020.#Evropska komisija proti Republiki Sloveniji.#Neizpolnitev obveznosti države – Člen 343 PDEU – Privilegiji in imunitete Evropske unije – Statut Evropskega sistema centralnih bank (ESCB) in Evropske centralne banke (ECB) – Člen 39 – Privilegiji in imunitete ECB – Protokol o privilegijih in imunitetah Evropske unije – Členi 2, 18 in 22 – Načelo nedotakljivosti arhivov ECB – Zaseg dokumentov v prostorih Banke Slovenije – Dokumenti, povezani z izvajanjem nalog ESCB in Eurosistema – Člen 4(3) PEU – Načelo lojalnega sodelovanja.#Zadeva C-316/19.
Ostali dokumenti
Davčni zavezanci in identifikacija za namene DDV (Podrobnejši opis)
Vračilo DDV