11. oktober 2011
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

„Spopad Janković – Janša je slab za Slovenijo“

„Me pa zelo skrbi, da kakorkoli obračamo stvari, bosta v tem trenutku, če se gospod Janković odloči za kandidaturo, nasprotnika z gospodom Janšo. To za Slovenijo ni dobro...“ Tako v današnjem intervjuju za TFL Glasnik med drugim razmišlja dr. Alenka Žnidaršič Kranjc (intervju smo pripravljali minuli teden, op.ur.).

Naključje je hotelo, da intervju objavljamo danes, ko bo ljubljanski župan Zoran Janković sporočil svojo odločitev o tem, ali namerava kandidirati na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Ljubljanskega župana je včeraj v mestni hiši obiskalo več prepoznavnih posameznikov iz slovenskega javnega življenja in mu izrazilo podporo ter mu predlagalo naj nastopi na predčasnih volitvah.

Skupina poslank in poslancev s prvim podpisanim Lukom Jurijem je v državni zbor vložila predlog za sklic izredne seje DZ. Razlog za to je predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini, ki ga vlagajo. Poslanci, ki predlagajo spremembe, želijo doseči porazdelitev bremena dohodninske obdavčitve z razbremenitvijo z nižjimi in srednjimi dohodki ob dodatni obremenitvi zavezancev z najvišjimi dohodki.

Vrednost industrijske proizvodnje se je avgusta v primerjavi z julijem zvišala za 1,3 odstotka, medtem ko je glede na lanski avgust upadla za 1,5 odstotka. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je bila za 4,6 odstotka višja kot v enakem obdobju lani.

Gorenje je v teh dneh v srbskem Zaječarju zagnalo proizvodnjo umivalnikov iz umetnih mas ter montažnico pralnih strojev. Gre za tretji Gorenjev proizvodni obrat v Srbiji, v katerem je trenutno zaposlenih 39 oseb, do konca leta pa jih bo skupno 88, so danes sporočili iz družbe. V Zaječarju naj bi Gorenje letos proizvedlo približno 7000 umivalnikov in opravilo montažo 7000 pralnih strojev. Slednji so namenjeni prodaji v Rusiji, Ukrajini, Srbiji in na drugih vzhodnoevropskih trgih.

Predkazenski postopek v zadevi Patria na Finskem je končan, je za STA potrdil glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist. Kot je pojasnil, je podpisal končno poročilo, ki ga bodo s pripadajočo dokumentacijo poslali 17 osumljenim finskim državljanom. Ti imajo po njegovih besedah do konca leta čas, da nanj odgovorijo. Nato bodo dokumentacijo posredovali tožilstvu.
Kljub temu, da je predkazenski postopek uradno končan včeraj, je Björkqvist svoje poročilo že poslal slovenskemu tožilstvu. Njegov povzetek so v septembru objavili tudi v tedniku Mladina, kjer so zapisali, da je finska policija ugotovila utemeljen sum izplačila podkupnin slovenskim uradnikom.

Nobelovo nagrado za ekonomijo bosta letos prejela Američana Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims, je sporočila švedska akademija znanosti. Ameriška ekonomista bosta nagrado prejela za empirične raziskave na področju vzročno-posledičnih zvez v makroekonomiji.

Starosta vojnih poročevalcev, Britanka Clare Hollingworth, ki je prva poročala o začetku druge svetovne vojne, je včeraj v Hongkongu proslavljala stoti rojstni dan. Proslavila ga je v družbi novinarjev in prijateljev v klubu tujih dopisnikov, ki ga redno obiskuje, odkar se je leta 1981 preselila v Hongkong. Clare Hollingworth, ki je v dolgoletni karieri poročala o grozotah vojn iz Vietnama, Alžirije, Bližnjega vzhoda, Indije in Pakistana, je najbolj znana po tem, da je kot začetnica poročala o začetku druge svetovne vojne leta 1939. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 11.10.2011 - 11.10.2011 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost 5 novosti     1 novost
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO     4 novosti      
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost 3 novosti   3 novosti 1 novost
5. JAVNE FINANCE     6 novosti   1 novost  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI     2 novosti 1 novost 3 novosti 1 novost
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI     4 novosti      
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA     1 novost      
9. ZDRAVSTVENI SISTEM     1 novost     1 novost
10. MEDNARODNI ODNOSI     1 novost      
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex