Dnevne zakonodajne novosti / 9. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Bruselj za uporabo mobilnih podatkov v boju s pandemijo
Tema dneva

Evropska komisija je včeraj priporočila skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše fizično distanciranje v pandemiji novega koronavirusa ter k uporabi anonimiziranih in agregiranih podatkov iz mobilnih naprav za analizo širjenja virusa. Zatrjujejo, da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov. V komisiji izpostavljajo, da želijo sodelovati s po enim operaterjem iz vsake članice. Podatke bi analiziralo Skupno raziskovalno središče, ki bi ugotovitve delilo z vsemi članicami unije.(več)

Predstavniki občin in minister Koritnik za dvig povprečnin
Predstavniki lokalnih skupnosti so na sestanku vladne delovne skupine za lokalno samoupravo včeraj podali več predlogov v pričakovanju pomoči ob epidemiji novega koronavirusa. Po besedah predsednika Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja so se strinjali z dvigom povprečnin občin na skoraj 624 evrov, kot določa koalicijska pogodba.(več)

Deležniki kritični do sprememb ravnanja z odpadno embalažo
Na predlagane spremembe ravnanja z odpadno embalažo letijo kritike z vseh strani. V zbornici komunalnega gospodarstva menijo, da bodo spremembe povzročile zmedo, v GZS opozarjajo na povečanje stroškov za podjetja, družbe za ravnanje z odpadno embalažo pa predlog sprememb ocenjujejo kot nezakonit.(več)

Počivalšek: Po praznikih sproščanje nekaterih storitvenih dejavnosti
Na sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji in storitvah. Najprej bodo lahko delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Sledilo bo odpiranje prodajaln s tehničnim blagom. Vnovičen zagon nekaterih dejavnosti sicer predlaga tudi OZS.(več)

Banka Slovenije z ukrepom omejila razdelitev dobičkov bank
Banka Slovenije je z izdajo makrobonitetnega ukrepa za eno leto omejila razdelitev dobičkov bank in hranilnic. Namen ukrepa, ki ga bo po potrebi prilagajala razmeram, je ohranitev kapitala, da bo bančni sistem lažje prenesel potencialne izgube ter še naprej zagotavljal oskrbo gospodarstva in državljanov s krediti.(več)

Podaljšanje veljavnosti prometnih dovoljenj odslej tudi prek spleta
Veljavnost prometnih dovoljenj je odslej mogoče podaljšati preko spleta na portalu eUprava. Za podaljšanje je potrebna uporaba digitalnega potrdila, zato storitev lahko koristijo samo tisti, ki imajo že nameščeno delujoče potrdilo. Vlada je sicer veljavnost vseh prometnih dovoljenj, ki jim bo med epidemijo potekel rok, že podaljšala do 16. maja.(več)

Zavod za blagovne rezerve bi lahko s tujimi dobavitelji posloval neposredno
Zavod za blagovne rezerve zaščitne opreme po navedbah gospodarskega ministrstva ne sme kupovati neposredno od kitajskih proizvajalcev, kar pa po pojasnilih računskega sodišča ne drži, poročata spletni portal Necenzurirano.si in časnik Dnevnik. Zakonska omejitev, ki bi državnemu zavodu preprečevala dogovore s kitajskimi podjetji, ne obstaja.(več)

OECD pri javnem naročanju v Sloveniji za več spodbujanja inovativnosti
Slovenija je ena najbolj transparentnih držav OECD na področju javnega naročanja, ki si prizadeva tudi za razvoj inovativnega sistema javnih naročil, kaže poročilo organizacije. Kljub temu Sloveniji priporoča, naj pri postopkih javnega naročanja omogoči več možnosti za eksperimentiranje ter spodbujanje uporabe novih in inovativnih metod.(več)

Sodišče EU zahteva začasno ukinitev poljskega disciplinskega senata
Sodišče EU v Luksemburgu je odredilo Poljski, da mora takoj prekiniti delovanje spornega disciplinskega senata vrhovnega sodišča za sodnike, dokler ne bo razsodilo, ali je senat v skladu z evropsko zakonodajo v zadostni meri neodvisen. S tem je ugodilo zahtevi Evropske komisije. Varšava se namerava glede odločitve obrniti na ustavno sodišče.(več)