Dnevne zakonodajne novosti / 12. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Nižja stopnja DDV kmalu tudi za elektronske knjige
Tema dneva

Odbor DZ za finance je prižgal zeleno luč predlogu novele zakona o davku na dodano vrednost, ki med drugim uveljavlja možnost uporabe znižane stopnje DDV na elektronske publikacije in s tem izenačitev teh s tiskanimi publikacijami. V slovenski pravni red prenaša tudi določbe dveh evropskih direktiv, ki jih je treba sprejeti do konca leta. Med drugim novela uvaja poenostavitve in poenotenje prakse med državami članicami pri obdavčevanju specifičnih transakcij ter omejitev možnosti zlorab in izogibanj plačilu DDV.(več)

Razprava o ukinitvi dodatka na delovno aktivnost prekinjena
Odbor DZ za delo je včeraj po štirih urah in pol prekinil razpravo o spornem vladnem predlogu novele zakona o socialnih transferjih, ki predvideva ukinitev dodatka na delovno aktivnost. Poslanci Levice želijo vladne načrte preprečiti z dopolnilom, a člani odbora o tem še niso glasovali, saj so na predlog Levice to točko dnevnega reda prekinili.(več)

Iz strategije nacionalne varnosti umaknjena dodatna pooblastila Sove
Odbor za obrambo je dal zeleno luč predlogu resolucije o strategiji nacionalne varnosti. Večina razpravljajočih je opozorila, da bi posebno previdnost veljalo nameniti področju obveščevalno-varnostne dejavnosti, saj da je meja med varnostjo in človekovimi pravicami tanka. Zato je odbor s tesno večino nazadnje tudi potrdil dopolnilo SDS, s katerim so umaknili določilo o dodelitvi dodatnih pooblastil Sovi.(več)

Podaljšanje nadomestila zaradi oviranega ribolova v Piranskem zalivu
Odbor DZ za notranje zadeve je podprl predlagano spremembo zakona, ki ureja posamezna vprašanja glede razsodbe arbitražnega sodišča o meji z Hrvaško. Predlog obdobje, ko so ribiči upravičeni do nadomestila zaradi oviranega gospodarskega ribolova in za materialno škodo, ki jim jo povzročijo tuja plovila, z dveh let podaljšuje na štiri.(več)

Pri dostopu do informacij javnega značaja vedno več pritožb
Odbor za notranje zadeve se je tudi seznanil s skupnim dvoletnim poročilom o izvajanju zakona o dostopu do informacij javnega značaja za leti 2017 in 2018. Slednje med drugim kaže, da se število zahtevkov za dostop do informacij javnega značaja zmanjšuje, se pa na drugi strani povečuje število pritožb na odločitve državnih organov v teh postopkih.(več)

SDS s predlogom resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije
SDS je na 52. Mosu v Celju predstavil predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije. Vodstvo stranke je tako z zainteresirano javnostjo pripravilo predlog resolucije, od vlade pa pričakuje, da jo uvrsti med prioritete pri slovenskemu predsedovanju Svetu EU leta 2021, je na novinarski konferenci povedal prvak SDS Janez Janša.(več)

Evropska sredstva za daljinsko ogrevanje na obnovljive vire
Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo z 20 milijonov evrov kohezijskih sredstev podprla javni razpis za sofinanciranje daljinskega ogrevanja na obnovljive vire energije za obdobje 2019-2022, ki ga bo v kratkem objavilo ministrstvo za infrastrukturo. Spodbude so namenjene naložbam v nove sisteme in mikro sisteme ogrevanja.(več)

Oktobra sedem javnih razpisov za razvojna sredstva
Gospodarsko ministrstvo bo oktobra objavilo sedem javnih razpisov razvojnih sredstev za mikro, mala in srednje velika podjetja, za katere bodo namenili 54 milijonov evrov, je na dogodku Podjetna Slovenija, ki je včeraj potekal v okviru celjskega sejma Mos, napovedala predstavnica gospodarskega ministrstva Karin Žvokelj.(več)

Ljubljanska občina četrtič v spreminjanje prostorskega načrta
Na Mestni občini Ljubljana so ta teden začeli z zbiranjem pobud za spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta. Po pojasnilih vodje občinskega oddelka za urejanje prostora Mirana Gajška gre za že četrto spreminjanje in dopolnjevanje, čemur je med drugim botrovala lani uveljavljena nova zakonodaja. Pobude bodo zbirali do 20. oktobra.(več)