Dnevne zakonodajne novosti / 20. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Tudi na sodiščih uveljavljeni novi protikoronski ukrepi
Tema dneva

Z današnjim dnem začenjajo veljati dodatni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Prepovedano bo gibanje v nočnem času oz. med 21. in 6. uro, druženje se omejuje na največ šest ljudi, prehajanje med regijami ne bo več mogoče. Ukrepom pa se pridružujejo tudi sodišča. Odredba vrhovnega sodišča, ki začenja veljati danes, med drugim določa, da lahko osebe, ki niso vabljene, na sodišče pridejo le ob predhodni najavi. Sodnik pa bo lahko tudi začasno omejil javnost celotne glavne obravnave.(več)

Trgovci bodo vložili pobudo za ustavno presojo zakona o trgovini
V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so se odločili, da bodo vložili pobudo za oceno ustavnosti in predlog za začasno zadržanje izvajanje novele zakona o trgovini, je STA povedala predsednica zbornice Mariča Lah. Novela, ki bo začela veljati v soboto, je, z nekaj izjemami, prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh.(več)

Predlagane spremembe poslovnika DZ glede naknadne imunitete poslanca
Delovna skupina v DZ že dlje časa pripravlja spremembe poslovnika, da bi obravnava imunitete, ko se poslanec sklicuje nanjo, potekala drugače kot takrat, ko se ne. Najnovejši predlog možnost predlaganja postopka o naknadni imuniteti širi tudi na predsednika DZ in samostojnega poslanca. Poslanske skupine se bodo do njega opredelile v enem mesecu.(več)

Po razglasitvi epidemije aktiviran državni načrt zaščite in reševanja
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je po tistem, ko je vlada v nedeljo zvečer izdala odlok o razglasitvi epidemije covida-19 za vso državo, včeraj zjutraj izdal sklep o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja. Ta omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč.(več)

Pravosodno ministrstvo z nekaj pomisleki na rešitve iz predloga novele o tujcih
Na ministrstvu za pravosodje imajo nekatere pomisleke glede predloga novele zakona o tujcih. Med usklajevanjem je bilo besedilo novele sicer izboljšano, a ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič opozarja na določbo, ki predvideva, da mora tujec zapustiti državo kljub vloženi pritožbi zoper zavrženje prošnje za mednarodno zaščito.(več)

Ustavno sodišče zavrglo pritožbo kmetov zoper sklep Mola v zvezi s C0
Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo ljubljanskih kmetov zoper sklep Mestne občine Ljubljana (Mol) o ugotovitvi javne koristi gradnje kanalizacijskega kanala C0. Prav tako je zavrglo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti zoper isti sklep. Minister Andrej Vizjak je medtem v odgovoru na poslansko vprašanje včeraj v DZ zatrdil, da se projekt gradnje C0 ne bo nadaljeval, dokler ne bo opravljena presoja vplivov na okolje.(več)

Ugodna posojila lani povečala zadolženost občin
Skupna zadolženost slovenskih občin se je lani drugo leto zapored spet povečala, potem ko se je tri leta zmanjševala. Konec leta 2019 je skupni dolg 212 občin znašal 923,7 milijona evrov, kar je 8,3 odstotka več kot leto prej. Na rast zadolženosti so vplivale nizke obrestne mere, ki so občine spodbudile k živahnejšemu investiranju.(več)

Tožilstvo zavrglo ovadbo komisije DZ glede oškodovanja NLB
Tožilec Specializiranega državnega tožilstva Ivan Pridigar je po informacijah spletnega portala 24ur zavrgel ovadbo preiskovalne komisije DZ, ki je leta 2018 ovadila bančnike NLB zaradi spornih poslov švicarske članice skupine NLB, s katerimi naj bi banko oškodovali za 400 milijonov evrov. Navedbe v ovadbi po mnenju tožilca niso bile potrjene.(več)

Slovenija na poti do polnopravnega članstva v Evropski vesoljski agenciji
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je včeraj podpisal dopolnitve pridružitvenega sporazuma Slovenije k Evropski vesoljski agenciji (Esa). S tem je naša država storila pomemben korak k polnopravnemu članstvu v tej mednarodni organizaciji in minister pričakuje, da se bo sodelovanje z njo še okrepilo.(več)