Dnevne zakonodajne novosti / 11. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za november 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu novembru 2019. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 111 predpisov, le 12 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 60 predpisov. Tako je na zadnji dan novembra veljalo 856 zakonov in 20.187 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

V javni razpravi pristojnosti in naloge pokrajin
Projekt ustanavljanja pokrajin prehaja v novo fazo. Začenja se javna razprava o prenosu nalog in pristojnosti na pokrajine. Ta se bo končala 20. februarja prihodnje leto. V tej fazi pa že vabijo vlado, da aktivno vstopi v projekt. Osnutek pokrajinske zakonodaje pa je pripravila širša strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete.(več)

Poslanci vračajo čuteča bitja v stvarnopravni zakonik
Poslanci LMŠ, SD, SAB, DeSUS in Levica so vložili dopolnilo k predlogu novele stvarnopravnega zakonika, s katerim želijo v besedilo vrniti definicijo živali kot čutečih bitij. Takšno definicijo je pripravilo pravosodno ministrstvo, a na vladi ni imela podpore in so jo spremenili v živa bitja.(več)

Ob spremembah volilne zakonodaje tudi o povišanju ženskih kvot
V nadaljevanju pogovorov o spremembah volilne zakonodaje je pričakovati tudi razpravo o rešitvah za zagotovitev večje zastopanosti žensk v politiki. To temo so včeraj odprli na okrogli mizi Kluba parlamentark DZ, kjer je bilo slišati pozive, naj se pri spremembah zakona o volitvah v DZ razmisli tudi o višjem odstotku spolnih kvot in sistemu zadrge.(več)

Upokojenci za dostojnost, zagovornik načela enakosti za vključevanje
Na mednarodni dan človekovih pravic so predstavniki zveze svobodnih sindikatov in njihovega sindikata upokojencev predsedniku DZ Dejanu Židanu izročili pismo, v katerem so izpostavili pravico starejših do dostojnega življenja. Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in nizozemski veleposlanik Marco Hennis pa sta se zavzela za vključujočo družbo.(več)

Vrsta dopolnil k predlogu za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
Pred obravnavo predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na seji DZ prihodnji teden je še včeraj bilo mogoče vlagati dopolnila. Med drugim so v LMŠ napovedali vložitev vrste dopolnil, s katerimi med drugim določajo tudi usklajevanje višine pavšalnega prispevka. Do predloga novele je sicer kritično tudi ministrstvo za finance.(več)

Preiskovalna komisija o preprečevanju pranja denarja
Pred preiskovalno komisijo DZ o domnevnem pranju denarja v Novi KBM ter domnevno nezakonitem financiranju SDS je kot ekspertna priča nastopil strokovnjak za varnost Denis Čaleta. Do konkretnih primerov, ki so predmet parlamentarne preiskave, se ni opredelil, je pa na splošno spregovoril o preprečevanju pranja denarja.(več)

Razprava o proračunu EU potrdila velika razhajanja med članicami
Razprava o proračunu EU za obdobje 2021-2027 na podlagi kompromisnega predloga finskega predsedstva včeraj v Bruslju je potrdila velika razhajanja med članicami. Prevladuje vsesplošno razočaranje. Prijateljice kohezije, med njimi Slovenija, so izpostavljale kritike zaradi kohezijskih rezov, neto plačnice pa zaradi prevelikega obsega proračuna.(več)

V Madridu ob zasedanju okoljskih ministrov novi pozivi k ukrepanju
V Madridu je včeraj v okviru podnebne konference COP25 potekalo zasedanje pogodbenic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) na ministrski ravni. S kolegi je za pogajalsko mizo sedel tudi slovenski okoljski minister Simon Zajc, ki je poudaril, da bo implementacija zavez Pariškega sporazuma terjala skupen napor vseh.(več)