Dnevne zakonodajne novosti / 17. april 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 57/2019 z dne 20.9.2019
TEMA DNEVA
Urejanje trga virtualnih valut
Tema dneva

Ministrstvo za finance je bilo pri urejanju področja virtualnih valut proaktivno, a bi lahko bilo še bolj učinkovito, po reviziji ugotavlja računsko sodišče. Med drugim je ministrstvo predlagalo opredelitev zavezancev s področja virtualnih valut, še preden so bili ti opredeljeni v evropski direktivi o preprečevanju pranja denarja. Ker poslovanje z virtualnimi valutami v poslovnem registru ni opredeljeno kot ločena kategorija, nadzorni organi tudi ne razpolagajo s podatki, kdo so potencialni zavezanci, zato je po ugotovitvah revizorjev nadzor bistveno otežen.

DZ potrjeval zakone
Državni zbor je s potrditvijo novele zakona praznik vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga sicer praznujemo 15. septembra, preimenoval v praznik priključitve Primorske k matični domovini. Potrjena je bila tudi novela zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti. Poglavitne spremembe se nanašajo na področje varnostnega preverjanja tujih državljanov, ki bodo opravljali delo v jedrskem objektu, pri ravnanju z radioaktivnimi snovmi ali prevozih jedrskih snovi. Podporo je v prvi obravnavi dobil še predlog novele zakona o voznikih za večjo operativno pripravljenost prostovoljnih gasilcev. Predlog SDS za spremembe zakona o dohodnini pa je bil znova neuspešen.

Proračun pred ustavnimi sodniki
Poslanci SDS in NSi so vložili zahtevo za oceno ustavnosti treh proračunskih dokumentov. Predlagajo, da ustavno sodišče ugotovi, da so proračunski dokumenti v neskladju z ustavo, vladi pa zato v mesecu dni naloži pripravo rebalansa, je dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Spomnil je, da 148. člen ustave določa usklajenost dohodkov in prihodkov. Kot je opozarjal že fiskalni svet, v rebalansu proračuna za leto 2019 odhodki presegajo prihodke za 270 milijonov evrov. Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun je sicer marca dejal, da rebalans ni v skladu s 3. členom zakona o fiskalnem pravilu, ni pa mogoče na podlagi enega leta sklepati, ali bo res kršena tudi ustava.

Slabi argumenti za odstrel medvedov
Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je namreč prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos. "Po presoji sodišča določitev števila medvedov za odstrel nima potrebne zveze z vidika družbene sprejemljivosti, ugotovljene prek (subjektivnih) mnenj prizadetih interesnih skupin, kot tudi z vidika upravljanja s škodami, ki jih povzročajo medvedi," navaja sodišče. Vlada bo morala tako o tem še enkrat odločati v skladu z navodili in smernicami sodišča.

Sprejeti dve odmevni sodbi
Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v ponovljenem sojenju Milka Noviča oprostil obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. V obrazložitvi sodbe je sodnik Zvjezdan Radonjić ugotovil, da je dokazano, da Novič ni storilec. Opozoril je tudi na pritiske, ki jih je bil deležen. Tožilstvo se bo na sodbo pritožilo. Kranjsko okrožno sodišče pa je z vmesno sodbo odločilo, da je odškodninski zahtevek šestletne Gaje in njenih staršev proti Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj v celoti utemeljen. Bolnišnica in zavarovalnica se lahko na sodbo pritožita. Po pravnomočnosti pa bo sodišče odločalo o višini odškodnine, ki bi lahko presegla milijon evrov.

Nova pravila za varnost žvižgačev in vozil
Evropski parlament je potrdil direktivo, ki bo žvižgačem v Evropski uniji zagotovila, da o kršitvah prava unije glede utaje davkov, korupcije, javnih naročil, varovanja okolja ter javnega zdravja in varnosti poročajo brez strahu pred maščevanjem in povračilnimi ukrepi. Nova pravila morajo potrditi še države članice. Poleg tega so evropski poslanci potrdili tudi pravila, po katerih bodo morala biti z letom 2024 vsa nova vozila opremljena s celo vrsto elektronskih nadzornih in asistenčnih varnostnih sistemov. Pravila se nanašajo tako na osebne avtomobile kot tudi lahka dostavna vozila, tovornjake in avtobuse, so sporočili iz parlamenta.(TFL)