Dnevne zakonodajne novosti / 5. januar 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Noveliranje zakona o tujcih
Tema dneva

Vlada bo predvidoma danes obravnavala novelo zakona o tujcih, je po včerajšnji seji sveta za nacionalno varnost povedal predsednik vlade Miro Cerar. Predlog, ki je sicer že nekaj mesecev v vladnem postopku, je namreč po njegovih besedah dobil politično podporo kot ustrezen, preventiven in sorazmeren ukrep. O podrobnih rešitvah v zakonu Cerar ni želel govoriti. Je pa poudaril, da bi z novelo zakona šele ustvarili zakonodajno podlago, da bi lahko DZ v primeru velikega povečanja ilegalnih migracij ter ogrožanja varnosti v Sloveniji z dvotretjinsko večino sprejel odločitev, da policiji podeli pooblastila za ustrezen odziv na take razmere. Zakon vsebuje številne varovalke, predvsem v smislu varstva človekovih pravic, je zagotovil premier.

Občinam manj od zahtevanega

Finančno ministrstvo v predlogu prilagoditve povprečnine, ki ga je na sestanku predstavilo združenjem občin, utemeljuje dvig povprečnine za letos z zdaj predvidenih 530 evrov na približno 532,4 evra, za leto 2018 pa s 536 evrov na približno 543,7 evra, je po sestanku povedal predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj. ZOS je predlagal, naj se povprečnina za letos poviša na 535,6 evra na prebivalca in za leto 2018 na 545,1 evra. Združenja občin in ministrstvo se po Smrdeljevih besedah strinjajo, da je treba povprečnino prilagoditi višjim stroškom, ki jih je prinesel dogovor o ukrepih na področju stroškov dela v javnem sektorju.

Okrogla miza o varnosti

Strokovnjaki za globalno, evropsko in nacionalno varnost so na okrogli mizi v Cankarjevem domu opozorili na različne izzive varnosti, s katerimi se bo potrebno spopasti v bližnji prihodnosti. Zunanji minister Karl Erjavec je v uvodnem nagovoru izpostavil, da na račun varnosti ne smemo izgubiti svobode. Hkrati je izrazil upanje, da kljub nizki oceni ogroženosti nimamo varljivega občutka, da je Slovenija zelo varna in da se ne more nič zgoditi. Med varnostnimi izzivi je izpostavil konflikte v svetu in bližini, ki so se zaostrili, ter tudi kibernetsko grožnjo. Sogovorniki so opozorili, da bo treba konkretno spremeniti načine delovanja za zagotavljanje varnosti pri nas in v EU.

Osem milijonov za mobilnost delovne sile

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt Razvoj storitev za pospeševanje transnacionalne mobilnosti delovne sile - Eures. Skupna višina sredstev, namenjenih izvedbi projekta, je 7,8 milijona evrov, od tega bo 80 odstotkov prispeval Evropski socialni sklad. Eures je mreža sodelovanja, namenjena lajšanju prostega pretoka delavcev med 28 državami EU ter Švico, Islandijo, Liechtensteinom in Norveško. Sestavljajo jo evropski koordinacijski urad, nacionalni koordinacijski uradi, Euresovi partnerji in Euresovi pridruženi partnerji.

Obrtna cona v vsaki občini

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je ob pregledu dela opozorila na izgubo kmetijskih zemljišč pri umeščanju proizvodnih con. V zadnjih 25 letih smo po njihovih podatkih izgubili 85.000 hektarjev kmetijskih zemljišč v uporabi. Vlado zato pozivajo, naj takšna območja izbira zunaj najboljših kmetijskih zemljišč. Kot je pojasnil direktor zbornice Branko Ravnik, je bil v tem času narejen avtocestni križ, skoraj vsaka občina ima svojo obrtno oz. proizvodno cono, mesta so se razširila. "Pozidava zemljišč je potekala predvsem v ravninskem delu, slabša kmetijska zemljišča pa so se zaraščala," je opozoril.(TFL)