Dnevne zakonodajne novosti / 27. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče danes znova o prepovedi gibanja
Tema dneva

Ustavno sodišče bo danes znova obravnavalo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti odloka o začasni prepovedi zbiranja na javnih mestih in gibanja zunaj občin, ki ga je vlada 29. marca sprejela kot enega od ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, vmes pa je že prenehal veljati. Sredi aprila je sicer sodišče že zadržalo izvajanje dela odloka, ki je določal čas trajanja omejitev, in vladi naložilo preverjanje upravičenosti ukrepov vsaj vsakih sedem dni, kar je slednja upoštevala tudi pri nadaljnjih odlokih.(več)

Slovencem v karanteni, ki so na Hrvaško odšli pred petkom, 80 odstotkov plače
Slovenci, ki so odšli na Hrvaško, ko je bila ta še na rumenem seznamu, in se v ponedeljek niso vrnili domov, so upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače zaradi karantene, so potrdili na ministrstvu za delo. Resorni minister Janez Cigler Kralj sicer verjame, da so številni državljani ravnali odgovorno in se pravočasno vrnili v Slovenijo.(več)

Komisija DS prisluhnila stališčem o predlagani medijski zakonodaji, a brez sklepov
Na komisiji DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport so včeraj prisluhnili različnim stališčem o predlaganih osnutkih nove medijske zakonodaje, ki je v javni razpravi. Sklepov komisija ni sprejemala, se je pa njen predsednik Branimir Štrukelj ob koncu zavzel, da se sveženj zakonov umakne iz procedure in opravi ponoven razmislek.(več)

ZSSS zahteva izključno javno dolgotrajno oskrbo
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so kritični do več delov predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot je dejala izvršna sekretarka Lučka Böhm, jih med drugim skrbi, da predlog "široko odpira vrata čistemu zasebništvu". Zahtevajo, da se zakon oblikuje v dialogu s socialnimi partnerji.(več)

Levica za dodaten denar prostovoljnim gasilcem
Poslanec Levice Miha Kordiš je včeraj vložil pisno poslansko pobudo za zagotovitev dodatnih finančnih sredstev prostovoljnim gasilskim društvom, s katerimi bi premostili izpad sredstev za čas epidemije novega koronavirusa. Med drugim so državo pozvali, da zagotovi dodatno financiranje društev v višini najmanj 7,8 milijona evrov.(več)

Slovenska vojska z dodatnimi ukrepi pri nadzoru državne meje
Na obrambnem in notranjem ministrstvu, v Slovenski vojski in Policiji so si na delovnem sestanku zadali, da bodo za še učinkovitejši nadzor državne meje sodelovanje še izboljšali, so zapisali na Morsu. Med ukrepi so napovedali prenovo pravil delovanja vojske na meji in pripravo štirih stopenj angažiranja vojakov po 37. členu zakona o obrambi.(več)

Dijaki prvih letnikov tudi v primeru modela C prvih 14 dni v šolah
Tudi če bo s 1. septembrom zaradi slabše epidemiološke slike vpeljano šolanje po modelu C, ki predvideva kombinacijo pouka v razredu in na daljavo, se dijaki 1. letnikov prvih 14 dni ne bodo šolali na daljavo, dijaki v programih nižjega poklicnega izobraževanja pa bodo ves čas v šoli, je v pogovoru za Večer pojasnila ministrica Simona Kustec.(več)

Vlada pripravlja scenarije za hladnejše mesece
Jesen bo drugačna od poletja, vlada pričakuje, da bo med obolelimi za covidom-19 več starejših, je ob robu posveta na Brdu pri Kranju povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je zagotovil, so zdaj postopki, po katerih se bodo polnile bolnišnice, in ravnanje v primeru okužbe v domovih za starejši usklajeni veliko bolje kot doslej.(več)

Tržni inšpektorat še brez vodstva, predlog imenovanja v postopku
Potem ko je vlada julija razrešila glavno tržno inšpektorico Andrejko Grlić, Tržni inšpektorat RS še nima vodstva. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v torek dejal, da je predlog za imenovanje v. d. glavnega tržnega inšpektorja zdaj v postopku, na ministrstvu pa so včeraj za STA pojasnili, da bo čas imenovanja odvisen od vladnih postopkov.(več)

Evroposlanci z vprašanjema glede diskriminacije pri omejevanju potovanj po EU
Evropski poslanci iz Slovenije Tanja Fajon, Milan Brglez (oba S&D/SD), Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba Renew/LMŠ) so na Evropsko komisijo in Evropski svet naslovili vprašanji glede diskriminacije pri omejevanju potovanj evropskih državljanov znotraj EU z namenom zajezitve novega koronavirusa.(več)