Dnevne zakonodajne novosti / 29. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada podaljšala ukrepe za lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti
Tema dneva

Vlada je včeraj na dopisni seji podaljšala ukrepe iz šestega protikoronskega zakona, ki davčnim zavezancem omogočajo lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. Finančna uprava lahko namreč zavezancem v primeru izgube prihodkov zaradi epidemije dovoli odlog plačila davkov ali prispevkov za čas do dveh let oz. dovoli plačilo davkov ali prispevkov v največ 24 mesečnih obrokih. Enako velja za akontacije davka ali davčni odtegljaj. Namesto do konca leta 2020 bodo ukrepi tako veljali še do konca marca 2021.(več)

Obeta se dodatna izjema pri upravičenosti do pomoči
Odbor DZ za finance je v predlog sedmega protikoronskega zakona včeraj vključil določbo, da do pomoči za blažitev posledic epidemije, vključno s temeljnim dohodkom, niso upravičena podjetja oz. subjekti, ki kršijo vladne odloke. Tako so po kršenju pravil na Krvavcu predlagali v SDS in NSi, z nekaj zadržki pa so dopolnilu s takšno vsebino naklonjeni tudi v večini preostalih poslanskih skupin.(več)

Odbor iz sedmega protikoronskega zakona črtal prisilno upokojevanje
Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, ne bo mogoče kar brez razloga odpovedati delovnega razmerja, kot je predlagala vlada. Tako je včeraj ob obravnavi predloga sedmega protikoronskega zakona odločil odbor DZ za finance. Črtanje so predlagali v opoziciji, med njimi poslanci DeSUS. DZ bo zakon potrjeval danes.(več)

Zdravniška zbornica opozorila na negativne učinke upokojevanja zdravnikov
Tudi v Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da bi kakršenkoli odliv zdravnikov in zobozdravnikov v upokojitev ob izpolnjevanju pogojev za starostno upokojitev dodatno ogrozil dostopnost zdravstva. Do konca leta 2022 bi pogoje namreč izpolnilo 951 zdravnikov in zobozdravnikov.(več)

Zaposleni v zavodih 4. januarja na testiranje, pouk dan pozneje
V šole se bodo po načrtu vlade najprej vrnili učenci in gojenci zavodov za otroke s posebnimi potrebami. Testiranje zaposlenih v teh zavodih na koronavirus bo 4. januarja, dan pozneje se bo začel pouk, je dejala ministrica Simona Kustec. Nato bodo v šole odšli učenci prvega triletja, večina pa naj bi bila v šoli do konca januarja, je napovedala.(več)

Komisija zavrnila revizijski zahtevek v zvezi z razpisom za elektronske vinjete
Na Darsovo javno naročilo, ki se nanaša na vzpostavitev in delovanje sistema elektronskih vinjet, je zagrebška družba Grafik.net vložila zahtevek za revizijo. A je državna revizijska komisija sporočila, da je zahtevek zavrnila kot neutemeljenega.(več)

Mariborsko višje sodišče potrdilo sodbo vpletenim v zadevo klicni centri
Mariborsko višje sodišče je v celoti potrdilo aprilsko obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča zoper peterico članov slovensko-tajvanske kriminalne združbe, ki je organizirala nezakonite klicne centre po Sloveniji, s čimer je sodba za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi postala pravnomočna, so za STA povedali na Specializiranem državnem tožilstvu.(več)

Ob prelomu leta: Epidemija močno vplivala tudi na trg dela
Koronska kriza je zarezala tudi v trg dela, saj je zaprtje mnogih dejavnosti povečalo število brezposelnih. Država je množična odpuščanja preprečila z več ukrepi, a kljub temu ni jasno, koliko časa bodo podjetja še lahko kljubovala zaostrenim razmeram. Pod pritiskom se je letos znova znašel tudi socialni dialog.(več)

Članice EU odprle pot do investicijskega sporazuma s Kitajsko
Članice EU, ki so jih zastopali veleposlaniki, so včeraj podprle načrte Bruslja o investicijskem sporazumu s Kitajsko. Pot do dogovora med ogromnima igralcema v svetovnem gospodarstvu je tako odprta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

Veleposlaniki članic EU potrdili dogovor o brexitu
Veleposlaniki članic Evropske unije so na zasedanju v Bruslju potrdili dogovor o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu, ki so ga pogajalci dosegli minuli četrtek. Dogovor bo lahko začel začasno veljati 1. januarja, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili v Bruslju.(več)