Dnevne zakonodajne novosti / 17. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 10 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Nove spremembe glede izpolnjevanja pogoja PCT
Tema dneva

Veljati so začele spremembe odloka o začasni omejitvi zbiranja, po katerih je zbiranje nad 50 ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih v zaprtih ali odprtih prostorih dovoljeno pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Poleg tega je vlada sinoči na dopisni seji razširila skupine oseb in področja, kjer pogoj PCT od jutri ne bo potreben. Med drugim je starostno mejo zvišala na 15 let. Za zaposlene v organih državne uprave pa bo od 1. oktobra veljal le pogoj prebolevnosti in cepljenja (PC).(več)

Vlada na redni seji tudi o gospodarskih temah
Vlada se je na včerajšnji redni seji med drugim tudi seznanila s krepko zvišano napovedjo gospodarske rasti Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Imenovala je vršilko dolžnosti direktorice urad za intelektualno lastnino in določila besedilo novele zakona o trošarinah.(več)

DZ o investicijah v zdravstvu na izredni seji
Državni zbor bo na izredni seji, ki bo predvidoma 29. septembra, v tretji obravnavi odločal o zakonu o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvu za naslednjih deset let. Na isto sejo bodo uvrščene tudi predlagane dopolnitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. O sklicu seje se bo danes dogovoril kolegij predsednika DZ.(več)

Na ustavnem sodišču tudi pobude za presojo odlokov, ki širijo pogoj PCT
Ustavno sodišče je po uveljavitvi pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) najprej v posameznih dejavnostih, nato pa v večjem delu javnega življenja že prejelo nekaj pobud posameznikov, ki se nanašajo tako na odlok iz 4. septembra, kot na zadnji odlok, ki je v veljavo stopil v sredo, so potrdili na ustavnem sodišču.(več)

Minister Hojs do konca leta napoveduje zakonske rešitve v zvezi z romsko skupnostjo
Na posvetu Občine Brežice je bilo včeraj slišati nekaj pozivov pristojnim za večjo vključenost Romov v izobraževanje, pa tudi pozive socialnim službam, policiji in tožilstvu, naj dosledno preganja prekrške in kazniva dejanja, tudi ko gre za Rome. Notranji minister Aleš Hojs je napovedal tudi oblikovanje nekaterih zakonskih predlogov do konca leta.(več)

Komisija DZ za nadzornika SDH predlaga Leona Cizlja
Parlamentarna mandatno-volilna komisija DZ predlaga, da za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenuje Leona Cizlja. Prav tako je pregledala prijave na razpis za člana Državne revizijske komisije, pet jih bo posredovala komisiji za presojo ustreznosti kandidatov. Komisija za nadzor javnih financ pa je zaradi neudeležbe predsednika vlade Janeza Janše ponovno prekinila sejo.(več)

Po sodbi ESČP glede bančne sanacije predviden sestanek nekaterih deležnikov
Po sodbi ESČP glede bančne sanacije, v kateri je sodišče ugotovilo, da razlaščeni imetniki nimajo zagotovljenega učinkovitega pravnega varstva, je na pobudo ministrstva za pravosodje predviden sestanek z nekaterimi deležniki. Slovenija mora namreč o nameravanih ali sprejetih ukrepih poročati Svetu Evrope v roku šestih mesecev.(več)

Evropski parlament podprl reformo direktive o modri karti
Evropski parlament je v sredo podprl reformo direktive o modri karti, ki bo omogočila lažje zaposlovanje visoko usposobljenih delavcev iz tretjih držav v članicah EU. Prenovljena modra karta bo uvedla prožnejše pogoje za pridobivanje dovoljenj za delo, širši nabor pravic ter možnost, da se ti delavci selijo med državami članicami EU in tam delajo.(več)

Bruselj z novim organom krepi pripravljenost EU na prihodnje zdravstvene krize
Evropska unija želi biti v prihodnje bolje pripravljena na morebitne zdravstvene krize, kot je pandemija covida-19. Evropska komisija s tem namenom ustanavlja poseben evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere. V Bruslju ga označujejo kot temeljni element evropske zdravstvene unije.(več)