Dnevne zakonodajne novosti / 8. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Financiranje zasebnih šol: nova odločitev US
Tema dneva

Ustavno sodišče je ob obravnavi nove pobude glede financiranja zasebnega šolstva povsem jasno navedlo, da državi ni treba 100-odstotno financirati dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebni OŠ s pridobljenim javno veljavnim programom, temveč le obvezni del. Pobudniki so sicer zatrjevali, da je ustavno sodišče že leta 2014 odločilo, da mora država v celoti financirati tudi razširjeni del ter da mora US zato le še določiti način izvršitve takratne odločbe. Odzivi na sodbo so različni, tudi znotraj koalicije in opozicije.(več)

Do hitrejše uveljavitve kriznih zakonov na račun referenduma
Poslanci so včeraj s 66 glasovi za in 8 proti potrdili predlog referendumske novele, s katero želi vlada urediti postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon glede na ustavno določene razloge nedopusten. Tako želijo pospešiti tudi postopek sprejemanja novih protikoronskih zakonov. En od razlogov je namreč odprava posledic naravnih nesreč.(več)

Furs: Obveznosti je treba poravnati do četrtka
Med velikonočnimi prazniki plačilni promet vsako leto miruje. Zato je Finančna uprava RS (Furs) znova opozorila, da se obveznosti, ki zapadejo v petek, 10. aprila, ne prenesejo na naslednji delovni dan. Te bodo pravočasno poravnane le, če bodo plačane v četrtek, 9. aprila. To je letos pomembno v luči pridobitve izredne pomoči zaradi koronavirusa.(več)

V DZ zadostna podpora sejam na daljavo v primeru izrednih razmer
Poslanci so potrdili predlog sprememb parlamentarnega poslovnika, s katerimi bodo lahko seje DZ in delovnih teles v izrednih primerih potekale tudi na daljavo z uporabo informacijske tehnologije. Obravnavo predloga o izjemnih pooblastilih vojakov pa so preložili, ker želijo razčistiti, ali bi moral DZ kljub nezadostni podpori predlogu na matičnem odboru o njem vseeno glasovati.(več)

Prihodnji teden morda začetek sproščanja ukrepov
Ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa se bodo lahko ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka, je včeraj dejal premier Janez Janša. Med drugim proučujejo možnost postopnega ponovnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti ter sčasoma tudi sproščanja nekaterih omejitev gibanja.(več)

Cigler Kralj: Nekatere predloge sindikatov bomo upoštevali
Ministrstvo za delo podpira več predlogov sindikatov za drugi protikoronski sveženj, med njimi tudi krizno nadomestilo za brezposelnost in pomoč prezrtim skupinam, je povedal minister Janez Cigler Kralj. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pa je med drugim ponovila predloga za prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje.(več)

Nevladniki znova kritični do predlaganega odstrela zveri
Več kot 30 slovenskih nevladnih organizacij je na predstavništvo Evropske komisije in pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji naslovilo javno pismo, v katerem poziva k zavzetju za takojšnjo uveljavitev moratorija na odstrel zveri v Sloveniji. Bruselj bi moral po njihovem mnenju subvencije pogojevati z uvajanjem dobrih praks na tem področju.(več)

Ministrstvo miri sindikate glede zadržanja dodatka
V sindikatih javnega sektorja in zdravstva so ostro obsodili priporočilo ministrstva za zdravje z začetka meseca, naj zdravstveni domovi zadržijo izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah, in opozorili, da neizplačilo pomeni kršitev kolektivne pogodbe. Na ministrstvu odgovarjajo, da gre zgolj za predlog in da bodo izplačila omogočena za nazaj.(več)

Na mariborskem sodišču nadaljevanje sojenja vodilnim v Zvonovih
Na mariborskem sodišču se je včeraj kljub epidemiji novega koronavirusa nadaljevalo sojenje nekdanjim vodilnim v propadlih cerkvenih holdingih Zvon, ki jim obtožnica očita zlorabo položaja pri nakupu delnic Luke Zadar. Sojenje namreč zaradi začasnega zavarovanja zahtevka za odvzem premoženjske koristi večje vrednosti sodi med nujne zadeve.(več)

Evropska komisija objavila vlogo za zaščito slovenske potice
Evropska komisija je prejšnji teden v uradnem listu EU objavila vlogo za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Objava vloge pomeni, da lahko ostale države članice ali tretje države v roku treh mesecev ugovarjajo na to vlogo. Če ugovorov ne bo, bo komisija slovensko potico zaščitila na ravni EU.(več)