9. marec 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

“Ne odloča samo minister Mramor”

Slovenija se sooča z makroekonomskimi neravnovesji, ki pa niso presežna, ugotavlja Evropska komisija v gospodarskih ocenah 18 članic EU, za katere je presodila, da potrebujejo temeljit pregled. Članice sicer napredujejo pri odpravljanju neravnovesij, a napredek je neenakomeren tako med sektorji kot med članicami. Največji problem Slovenije je po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja dolgoročna fiskalna nevzdržnost zaradi staranja prebivalstva. Zahteve DeSUS v povezavi s pokojninami v teh razmerah ocenjuje kot nesprejemljive.

Ministrovo mnenje, da zahteve za izredno uskladitev pokojnin in izplačilo regresa upokojencem v letu 2017 niso sprejemljive, je po besedah poslanca DeSUS Tomaža Gantarja dopustno. A je spomnil, da Mramor ni edini, ki o tem odloča. Verjetno ni ne prvič ne zadnjič, ko bo finančni minister moral stopiti korak nazaj, pravi Gantar. Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da bo pri zahtevi za izredno uskladitev pokojnin vztrajal ter da zaradi tega ne bo ogrožen proračun za leto 2016.

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic pričakuje, da se bo po dogovoru med EU in Turčijo organiziran prehod migrantov čez Slovenijo ustavil. Kot je povedal za Radio Slovenija, to za nas pomeni razbremenitev in pa to, da se bo lahko država posvetila premeščanju migrantov znotraj EU. V prvi fazi naj bi jih sprejela 572, skupaj pa 863 beguncev.

Obdobje, ki je pred zadrugami, ne bo eno najlažjih, pri čemer bo letos v ospredju vprašanje proizvodnje mleka, je ob odprtju letnega posveta zadružnikov v Portorožu ocenil minister Dejan Židan. Vlada se zaveda pomena zadrug, poleg sprememb zakonodaje pripravlja tudi več razpisov in shemo mikrokreditov, pa je navedel minister Zdravko Počivalšek.

Finančni ministri EU so dosegli politični dogovor o spremembi direktive o obvezni izmenjavi informacij na področju obdavčenja multinacionalk. Po mnenju Bruslja gre za pomemben korak v boju proti izogibanju davkom. Ministri so govorili tudi o izvajanju priporočil za posamezne države članice in pregledali napredek na področju bančne unije.

Evropska komisija pa je včeraj predstavila prvi predhodni oris evropskega stebra socialnih pravic, ki ga je predsednik Juncker napovedal septembra lani, in odprla široko javno posvetovanje. Evropski steber socialnih pravic bo zajemal več ključnih načel, ki so pomembna za dobro delujoče in pravične trge dela ter mreže socialne varnosti v evrskem območju. Posvetovanje bo potekalo do konca leta, spomladi leta 2017 pa naj bi bila predstavljena konsolidirana različica.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 9.3.2016 - 9.3.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU         18 novosti  
2. UPRAVNO PRAVO         3 novosti  
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO     1 novost   3 novosti  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         13 novosti  
5. JAVNE FINANCE   1 novost 1 novost   7 novosti  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost   1 novost 12 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         16 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         2 novosti  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost     5 novosti  
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE