17. januar 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Pahorjeva vlada rešuje stisko

Nekatere parlamentarne stranke so že napovedale podporo paketu šestih zakonov, ki jih je vlada v DZ poslala prejšnji četrtek, nekatere pa se pred današnjim političnim vrhom do njih ne opredeljujejo oz. zakone še proučujejo. Kot smo že poročali, je vlada, ki sicer opravlja tekoče posle, poslala v DZ predloge novega Zakona o javnih financah, Zakona o razvojnem načrtovanju, novele Energetskega zakona, novele Zakona o prevzemih, novele Zakona o finančnem poslovanju,postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter novele Zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

SDS pogovor o šestih zakonih, ki bodo obravnavani na političnem vrhu, ocenjuje kot koristen. Podoben pogovor je bil organiziran tudi v letu 2008, ko je vlado z nepopolnimi pooblastili vodil Janez Janša. Takrat so se predstavniki parlamentarnih strank dogovorili za nekatere nujne ukrepe, ki so jih sprejeli, da so preprečili težje posledice finančne krize. "Enak položaj je sedaj in v SDS bomo ravnali podobno,« so sporočili iz omenjene stranke.

Upravljavec enotnega sistema za zaračunavanje spletnih vsebin medijev Piano, ki ga je z včerajšnjim dnem uvedla vrsta slovenskih časnikov, želi v prvem letu od zagona k plačilu naročnine za dostop do plačljivih vsebin pritegniti odstotek slovenske internetne populacije. Enak cilj imajo tudi na Slovaškem, kjer so sistem zagnali maja lani. Pri tem slovaško podjetje Piano Media navaja podatke, da je v Sloveniji 1,3 milijona internetnih uporabnikov, kar predstavlja 65 odstotkov prebivalcev Slovenije. Med temi jih 51 odstotkov bere ali prenaša spletne novice.
Del svojih spletnih vsebin bodo v okviru tega sistema od danes ponujale naslednje edicije - Delo, Slovenske novice, Primorske novice, Gorenjski glas, Dolenjski list, spletni portal Pozareport.si, revija Računalniške novice, dnevnik Ekipa, tednik 7dni, revija Naš dom, Kvadrati, Bonbon, portal arhivskih novic Podstrešje in revija Auto Bild.

V Pomurju bodo začeli znova izobraževati kadre tekstilne in konfekcijske stroke. Brez tega bi nastala velika nacionalna škoda, saj sta panogi perspektivni, delavcev pa je premalo, ugotavljajo vsi, ki so s panogama povezani. Glede na potrebe podjetij imajo ti kadri dobro perspektivo, saj ne želijo ostati le pri dodelavnih poslih, pač pa delati z višjo dodano vrednostjo ter razvijati in tržiti svoje blagovne znamke, zato takšen kader potrebujejo, je po srečanju povedala direktorica murskosoboške območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Cvetka Sreš. Od lani razpisanih 520 delovnih mest za šivilje so jih na zavodu uspeli zapolniti le 350, samo letna fluktuacija je okoli 100 ljudi.

Politični nemiri v Egiptu, ki so lani z mesta predsednika "odnesli" Hosnija Mubaraka, so zarezali tudi v turistične prihodke države. Sicer zelo donosen turizem je državi s piramidami in počivališči ob Rdečem morju lani prinesel 30 odstotkov manj prihodkov kot leta 2010. Po pojasnilih tamkajšnjega ministra za turizem Munirja Fahrija Abdela Nura so prihodki iz naslova turizma lani znašali 8,8 milijarde dolarjev, potem ko je ta gospodarska panoga še leta 2010 državi prinesla 12,5 milijarde evrov.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 17.1.2012 - 17.1.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU       1 novost    
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost     1 novost  
5. JAVNE FINANCE   1 novost        
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   2 novosti        
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI            
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE