Dnevne zakonodajne novosti / 16. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Do odškodnine zaradi zapletov pri cepljenju ali zdravljenju covida-19 poslej hitreje
Tema dneva

Vlagatelji zahtevka za odškodnino zaradi zapletov pri cepljenju ali zdravljenju covida-19 bodo odgovore na svoje zahtevke prejeli najkasneje v začetku prihodnjega leta. V začetku novembra je namreč začela veljati sprememba interventnega zakona, po kateri obravnava vlog teče po novem, hitrejšem postopku, so sporočili z ministrstva za zdravje. Na ministrstvu so spomnili, da sta bila pravica do odškodnine in postopek za njeno uveljavljanje predpisana z interventnim zakonom, ki je začel veljati 30. decembra 2021.(več)

Ministrstvo socialne partnerje pozvalo k podaji mnenj o osnutku novega zakona o dolgotrajni oskrbi
Na ministrstvu za zdravje so pripravili osnutek novega zakona o dolgotrajni oskrbi. Osnutek so že posredovali socialnim partnerjem in zainteresirani javnosti, ki jih pozivajo k podaji stališč in predlogov, je razvidno iz dopisa ministrstva, ki ga je pridobila STA. Po poročanju N1 so osnutek zakona že posredovali tudi koalicijskim poslancem.(več)

Poteka predčasno glasovanje na letošnjih lokalnih volitvah
Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo v teh dneh možnost, da na lokalnih volitvah glasujejo predčasno. Za razliko od predsedniških ali parlamentarnih volitev predčasno glasovanje na lokalnih volitvah ne poteka nujno tri dni, ampak lahko tudi manj, odvisno od posamezne občine.(več)

Na lokalnih volitvah v uporabi več volilnih sistemov, v pomoč pri izračunih tudi matematiki
V Sloveniji imamo v uporabi več različnih volilnih sistemov, izračunavanje mandatov pa je lahko tudi zapleteno. Pravila in svoj pogled na to je prejšnji teden predstavil profesor na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko Andrej Bauer, ki je napovedal, da bo fakulteta z državno volilno komisijo sodelovala tudi na letošnjih lokalnih volitvah.(več)

Na pogajanjih o zdravniških plačah brez pomembnejšega napredka
Vlada in sindikati so včeraj nadaljevali pogajanja o kolektivni pogodbi za zdravnike. Večjega napredka niso dosegli, je bilo razbrati iz izjav po koncu. Na sindikalni strani ob tem ocenjujejo, da vladni predlog ne rešuje niti akutnih nesorazmerij, ampak ustvarja tudi nove plačne anomalije med zdravniki.(več)

Inšpekcija v nadzoru enemu prodajalcu novih stanovanj prepovedala prodajo
Stanovanjska inšpekcija je od 31 primerov oglaševanja prodaje stanovanja ali enostanovanjske stavbe, ki jih je obravnavala v usmerjeni akciji nadzora, nepravilnosti ugotovila pri sedmih prodajalcih. Enemu je z odločbo prepovedala oglaševanje prodaje novogradnje in sklepanje pogodb, drugim je izrekla opozorilo.(več)

Zagovornik ugotovil diskriminacijo pri prenovi železniške postaje Grosuplje
Direkcija RS za infrastrukturo je pri nadgradnji železniške postaje Grosuplje kršila prepoved diskriminacije, saj novi podhod ljudem z gibalnimi ovirami ne omogoča neoviranega dostopa, je sporočil zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.(več)

Mesec: Motivacija za delo ne sme temeljiti na omejevanju socialnih pomoči
Na ministrstvu za delo po pojasnilu ministra Luke Mesca menijo, da spodbujanje zaposlovanja ne sme temeljiti na sankcioniranju prejemnikov denarnih socialnih pomoči, ampak na zagotavljanju visoke ravni plač. Motivacija za delo zato ne sme temeljiti na omejevanju socialnih pomoči, ampak na rasti plač, začenši z minimalno plačo, poudarja.(več)

Kamenik tudi na novem sojenju zavrnil krivdo za štirikratni umor v Tekačevem
Na celjskem okrožnem sodišču se je začelo novo, tretje sojenje Kristijanu Kameniku za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997. Tudi tokrat je zavrnil krivdo za očitano kaznivo dejanje. Tožilec Gorazd Kacijančič je napovedal, da bo do konca tedna vložil še eno kazensko ovadbo za osebo, ki je Kameniku pomagala pri umorih.(več)

V Bruslju dosegli dogovor o proračunu EU za 2023
Svet EU in Evropski parlament sta dosegla dogovor o proračunu za leto 2023, ki se osredotoča na glavne politične prioritete unije. Proračun je težak 186,6 milijarde evrov v obveznostih, kar glede na letošnjega predstavlja 1,1-odstotno rast, so sporočili iz Bruslja.(več)