Dnevne zakonodajne novosti / 8. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Del zakona o izvršbi in zavarovanju v neskladju z ustavo, del razveljavljen
Tema dneva

Ustavno sodišče je na podlagi dveh ločenih zahtev presojalo ustavnost dveh delov zakona o izvršbi in zavarovanju. Odločilo je, da je tretji odstavek 65. člena, kolikor se nanaša na izvršbo na premičnine, v neskladju z ustavo, DZ pa ima eno leto časa za odpravo ugotovljenega neskladja. Drugi stavek tretjega odstavka 169. člena zakona, ki v določenih primerih izključuje pritožbo, pa je ustavno sodišče razveljavilo. V izpodbijani določbi je namreč prepoznalo nesorazmeren poseg v pravico do pravnega sredstva.(več)

Ustavno sodišče zadržalo izvajanje dela zakona o varstvu okolja
Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvrševanje dela lani sprejetega zakona o varstvu okolja, ki se nanaša na proizvajalčevo razširjeno odgovornost. Pobudo je podala družba Interseroh z več drugimi pobudniki. Uvedba novega sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti z letom 2023 je tako pod vprašajem.(več)

Zakonski predlog za ohranjanje in razvoj rokodelstva
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v javno obravnavo posredovalo osnutek predloga zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva. Namen je ohranjanje in razvoj rokodelskih znanj, spretnosti in veščin ter varstvo kulturne dediščine, pravi gospodarsko ministrstvo. Pripombe in predloge zbira do 7. julija.(več)

DS na julijski seji o vložitvi pokrajinske zakonodaje v parlamentarni postopek
Interesna skupina lokalnih interesov in komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj DS sta predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika, ocenili kot primernega za vložitev v parlamentarni postopek. O tem bo na julijski seji odločal še DS in ga v primeru potrditve vložil v DZ.(več)

Funkcijo strokovnega direktorja NIJZ bo do imenovanja namesto Kreka opravljal vršilec dolžnosti
Vlada je včeraj na dopisni seji spremenila sklep o ustanovitvi NIJZ. Po spremembi je predvideno, da za čas do imenovanja strokovnega direktorja naloge strokovnega direktorja opravlja vršilec dolžnosti, in ne več generalni direktor NIJZ, ki je trenutno Milan Krek. Spremembe prihajajo v času namigov o razrešitvi Kreka s položaja.(več)

Predsednik KPK letno poročilo o delu komisije za lani predstavil predsedniku republike
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi je predsedniku republike Borutu Pahorju predstavil redno letno poročilo o delu komisije za leto 2021. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Pahor ob tem podprl prizadevanja vodstva KPK za krepitev pravne države, integritete in etičnosti.(več)

Deset članic EU, tudi Slovenija, za spremembo pogodb o dobavi cepiv proti covidu-19
Deset držav članic EU je pozvalo Evropsko komisijo k spremembi pogodb o dobavi cepiv proti covidu-19. V pismu, ki ga je podpisala tudi Slovenija, med drugim opozarjajo na problem presežkov cepiva in potrebo po boljšem upravljanju z javnimi sredstvi.(več)

Dosežen politični dogovor o direktivi o minimalni plači
Francosko predsedstvo Svetu EU in pogajalci Evropskega parlamenta so dosegli politični dogovor o osnutku direktive o minimalni plači v EU. Namen te zakonodaje bo spodbujanje vzpostavitve ustrezno visoke zakonsko določene minimalne plače, s tem pa dostojnih delovnih in življenjskih pogojev zaposlenih v uniji, sta sporočili pogajalski strani.(več)

Bruselj za 2023 predlaga 300 milijard evrov financiranja EU
Evropska komisija za leto 2023 predlaga proračun Evropske unije v višini 186 milijarde evrov. Ob tem bo na voljo dodatnih okoli 114 milijarde evrov iz sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Na komisiji ob tem poudarjajo, da še naprej zagotavljajo sredstva za okrevanje Evrope in soočanje s trenutnimi in prihodnjimi izzivi.(več)

V EU od sredine leta 2024 enoten polnilnik elektronskih naprav
Mobilni telefoni in druge elektronske naprave, prodane v EU, morajo imeti od sredine leta 2024 dalje enoten polnilnik, so se včeraj strinjali pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU. Glede na politični dogovor bo EU kljub vztrajnemu nasprotovanju ameriškega tehnološkega velikana Apple dobila univerzalni polnilnik z vhodom USB-C.(več)